FOTOGRAFILA

„Boc nu minte, ce promite aia face” – este concluzia unui cetăţean care de 12 ani foloseşte linia de tramvai prelungită până în Floreşti

Pantelică Neag este clujean de-al nostru adus în Mănăştur la bloc în anii în care platforma industrială de la CUG era departe de a fi furgăsită de nişte investitori imobiliari. Pe atunci, Pantelică şi ai lui furau glorios tot ce se putea desface şi trece pe sub pulpana hainei pe la ghereta portarilor pentru a-şi face cotineaţă la găini şi la porc acasă în Floreşti (de unde fusese adus la Cluj să aibă serviciu).

Clujul n-a fost niciodată casa lui decât o vreme, pe vremea „Caritasului”, când a reuşit să scoată de vreo două, trei ori, din ce a „investit”, apoi a avut noroc că a mai scos suficient şi n-a lăsat mai mult de-o casă când s-a oprit Caritasul. Dar tot păstrează un sertar plin dechitanţe, poate, poate…

Pantelică Neag a votat cu Gheorghe Funar 12 ani, că-l apăra de ungurul Paszkany care vroia să-i ia pământul de sub Polus şi să-l facă Mall unguresc.

Apoi, de imediat sunt 18 ani, numai cu Boc al Nost’, că-i gospodar şi dă gratuitate la transport şi subvenţie la gaz şi ceai dansant la Napoca. Plus că e gospodar şi ce zice, aia face.

Pantelică Neag nu mai locuieşte în Mănăştur de vreo 12 ani, de când a ieşit la „penzie” şi a lăsat apartamentul la „copchii”, el mutându-se la casa părintească, să aibă grijă de găini, de porci şi capre în mijlocul bloacelor ridicate de jur împrejurul lui – cui nu-i convine, să închidă geamul! Pantelică Neag e la el acasă, în curtea lui, pe veci stăpân!

Dar ultimul „buletin” al lui Pantelică Neag e tot pe adresa din Mănăştur – că n-a mai fost nevoit să-l preschimbe când s-a mutat, era deja „pe viaţă”, că avea şi el o etate. Aşa că Pantelică tot la Cluj votează, tot pe bunul gospodar Funar, sau Boc (ce mai contează?), îl votează, că n-are el treabă cu d-astea, cu schimbarea, el e multimilenar pe aceste plaiuri. O mers bine pe vremea lui Burebista? O mers fain şi sub Ceauşescu, c-avea tot ce voia el şi ce n-avea îşi lua. O fost. Fain şi pe vremea lui Caritasu’? Fain, Dumnezoo să-i dea viaţă lui domnu’ Stoica şi lu’ Funar că o adus Caritasu’ şi-o putut şi el să se extindă înapoi acasă la Floreşti.

E fain şi pe vreme lui domnu’ Boc. Că de câte ori are treabă la Cluj, o dată la patru ani (la anul vine să voteze iară), numai ia tramvaiul ăla prelungit de Boc în 2012 până în Floreşti şi se descurcă, nu stă în trafic.

O promis domnu’ Boc aşa în 2012, în campania elecorală:

„Pot să fac această linie de tramvai în viitorul mandat. Este puţin complicat pentru că trebuie prelungită linia din capătul cartierului Mănăştur, dar foarte multă lume ar profita de acest proiect. Tramvaiele ar urma să ajungă până în Floreşti şi să aducă zilnic mii de oameni în oraş”.

„Din fonduri europene, un viitor primar ar putea să dezvolte acest proiect şi să extindă linia spre Apahida, o altă importantă comună, unde locuisc mulţi oameni care vin la lucru în Cluj-Napoca”.

O promis Boc, s-o fi şi ales să fie viitorul primar de după 2012, o fi găsit şi fonduri europene, că Pantelică Neag, dacă a zis primarul că face, apoi el cu tramvaiul vine la Cluj o dată la patru ani să-l voteze!

Ce-i drept, găsise Apostu (pupilul pârnăiaş al lui Boc) nişte fonduri. Cu care Emil Boc „a făcut totuși ceva” în mandatul 2012-2016: a schimbat vechea linie de tramvai deja existentă în Cluj cu alta nouă, pe același traseu, o investiție pe care mulți clujeni o consideră a fi una aiurea-n tramvai, pentru că traseul vechi al tramvaiului este complet nepotrivit pentru noile necesități de transport ale clujenilor: tramvaiul, în zona centrală, aglomerează și îngreunează traficul deja infernal, iar în zona Iris circulă de multe ori aproape gol pentru că nu răspunde necesităților de deplasare ale locuitorilor acestui cartier, care sunt rupți de alte cartiere ale Clujului din punctul de vedere al transportului în comun, ei fiind nevoiți să circule cu mașina personală, cu taxi sau pe jos.

Am reuşit să luăm şi o declaraţie de la edilul MinciBoc.

„Ne bucurăm că floreştenii şi clujenii circulă de 12 ani pe prelungirea de tramvai promisă în 2012. Sau vin cu plutele pe Someşul Navigabil”

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text

Emil Boc nu a precizat în 2012 al căror servicii ar fi Cluj-Napoca, dar am aflat pe urechile, banii şi deranjul nostru decând cu Untold, festivalul unui plod de sereist.

„Emil Boc, întotdeauna pentru clujeni” – numai că nu specifică că „clujenii” lui sunt numai ăia pentru care pune el ştampila pe autorizaţii de Urbanism de Cumetrie, pe plăţi de firmă de casă, de angajări în sinecuri publice şi cam atât. A, şi mai are vreo 60.000 de Pantelică Neag captivi ai „subvenţiilor”, cum erau captive la „pui congelaţi” şi „babele” lui Mazăre de la Constanţa.

FOTO: Arhia Făclia