In vizor

Boc, nervos pe ONG-iștii care vin cu jalba în proțap la Primărie: „Câte locuințe sociale ați găsit în cartierul dumneavoastră?”. Romii de la Pata Rât îi cer primarului să le cumpere case

Lipsa locuințelor sociale pentru persoanele de la Pata Rât și insistențele ONG-iștilor și ale locuitorilor nevoiași de a găsi soluții l-au enervat pe primarul Emil Boc în timpul ședinței de Consiliu Local de miercuri.

Prezența pentru a nu se mai știe a câta oară a romilor de la Pata Rât în Consiliul Local și a unor ONG-iști care îi susțin a fost cireașa de pe coliva locuințelor sociale. Primarul a explodat și i-a luat la întrebări pe ONG-iști: câte locuințe au găsit ei pentru persoanele aflate în nevoie, ce soluții concrete au găsit? Primarul a insistat pe faptul că educația este necesară. Iar în ceea ce privește locuințele, Primăria s-a ocupat, în măsura posibilităților, despre această problemă.

„Primăria a considerat și consideră că această problemă pe termen mediu și lung poate fi rezolvată doar prin educație. Pentru asta, Primăria investește în asigurarea transportului copiilor la școală, continuarea programului Școală după Școală, asigurarea de rechizite. Degeaba vor fi locuri de muncă dacă nu au oamenii pregătirea necesară. În 2008 am construit un bloc de locuințe sociale, apoi treptat am tot făcut locuințe sociale în fiecare an. Mai avem câteva locații care sunt în pregătire. Primăria are capacitate limitată. Atunci un proiect de lege pe care îl recomand este un fond din care să cumpărăm locuințe sociale, dar veniți și voi oameni buni, societatea civilă, ONG-uri cu soluții. Dacă totul se oprește doar la faza că am anunțat la Consiliul Local că avem probleme, atunci nu e suficient ca apoi jumătate de an să nu mai facem nimic. Câte locuințe ați adus dumneavoastră ca societate civilă, câte locuințe ați găsit în cartierul dvs? Da, noi ca administrație am făcut ceva, am găsit locuințe, am făcut proiectul de stomatologie gratuită. Aș aprecia dacă ați veni cu măsuri concrete, dincolo de această mediatizare”, a spus Boc.

Romii de la Pata Rât și membrii ONG-urilor au expus problemele cu care se confruntă, de foarte mulți ani, persoanele de la rampa de gunoi.

„Să ne cumpărați casă. Ne cumpărați casă la țară? Costă 50.000 lei”, a spus una din femeile care trăiesc în barăci.

„Pe noi nu ne-a ajutat nimeni, avem copii, din cauza gunoiului și mizeriei mor oameni. Am vrea să faceți ceva să ne mutăm și noi de acolo. Am doi copii cu handicap, din care unul e la școală. Avem multe familii cu copii cu handicap. E dezastru acolo și am vrea să ieșim din acea comunitate”, a precizat Daniel Ada, locuitor Pata Rât.

ONG-iștii care reprezintă intersele acestor locuitori consideră că subvenționarea chiriei și cumpărarea de apartamente nu sunt deloc soluții potrivite din cauză că proprietarii evită să vândă sau să închirieze locuințe pentru romi.

Citește și:

Locatarii de pe Clăbucet, pe punctul de a face infarct: „Să-i ducă Boc în blocul lui pe asistații social!”

„Subvenția pentru chirie este un principiu bine venit, dar având în vedere situația actuală a pieței chiriilor doar 20 de solicitări au fost. Am văzut că s-a adoptat acea hotărâre pentru cumpărarea de apartamente pentru persoanele aflate în dificultate. Vedem că doar o singură ofertă a fost depusă, în condițiile în care s-a oferit un preț al pieței. Ne întrebăm de ce au fost atât de puține proiecte depuse pentru acești locuitori? Ambele proiecte au apelat la piață pentru soluția găsirii de locuințe, dar se pare că nu s-a reușit. Persoanele care au primit acea dispoziție pentru chirie nu au găsit locuințe pentru că proprietarii nu vor persoane de etnie romă și nici cu copii. Care ar fi planul pentru a redresa acele elemente astfel încât să funcționeze planul?”, a afirmat George Zamfir, sociolog în cadrul ONG-ului Căși Sociale.

Dacă primarul Emil Boc consideră că Primăria a făcut multe pentru persoanele nevoiașe, consilierul local PSD Dan Morar este de cu totul altă părere.

„Toți suntem conștienți că nu am făcut nimic sau prea puțin pentru dvs. Să ne dăm seama că orașul de cinci stele nu e doar despre Piața Unirii și festivaluri ci și despre sutele de persoane de la Pata Rât. Ca soluții plata chiriei nu este o soluție și nici cumpărarea de apartamente. Soluția este construirea de locuințe sociale, de aceea ar trebui să lansăm o idee sau un proiect pentru a construi locuințe. Și eu mă număr printre cei care nu am făcut nimic sau prea puțin pentru dvs în acești șapte ani de când sunt în Consiliul Local”, a spus Dan Morar.

Consilierii locali au aprobat în ședința de miercuri cumpărarea unui apartament care va fi folosit ca locuință socială.

Citește și:

Cum a reușit Primăria să cumpere o „locuință socială” scumpă la periferia Mănășturului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *