Din oras

Boc ne amăgește cu niște desene pe asfalt, ca să închidem ochii la cum pune din nou orașul preș la picioarele unui particular

Emil Boc se laudă pe facebook că avem și noi, în sfârșit, 2 treceri de pietoni cu marcaj orizontal 3D în Cluj, în zona Parcului Central. Două… care deocamdată este, de fapt, doar una, în zona intersecției străzii Cardinalul Iuliu Hossu cu strada George Coșbuc. Următoarea va fi trasată abia duminică noapte, la intersecția străzii Deva cu strada George Coșbuc.

„Primăria Cluj-Napoca derulează un nou proiect pilot pentru sporirea siguranței pietonilor din oraș: treceri de pietoni cu marcaj orizontal 3D”, a scris edilul pe pagina sa de socializare. Proiectul, însă, este implementat cu sprijinul Festivalului Untold și cu ajutorul a 2 artiști plastici. Așadar… avem de-a face cu un proiect pilot, dar pe banii altora. Ce dă municipalitatea la schimb? Parcul moca! Asistență de pază… moca! Plus, să nu uităm, derogare de la legea liniștii publice, până la urmă. Totul este simplu PR și nimic mai mult. Strălucire de moment, fără nimic durabil.

Mai departe de asta, inițiativa trecerilor de pietoni 3D e frumoasă, lăudabilă de-a dreptul, am putea zice, însă în alte părți există astfel de „invenții” de multă vreme. În 15 ani de mandat cred că s-ar fi putut implementa o astfel de idee în mai multe locuri din oraș și poate că, astfel, ar fi fost mai puține victime în accidente rutiere.

Municipalitatea spune că „are în vedere extinderea proiectului și în alte zone din oraș, dacă măsura se dovedește a avea un impact pozitiv în ceea ce privește acordarea priorității de trecere a pietonilor”. Pe noi, însă, ne doare și altceva. Acum, banii vin de la discote ilegală în aer liber, dup ce, până aici, orașul a fost pus preș la afacerea unui particular. Dar noi tot vrem să știm cât costă implementarea unui astfel de proiect și vrem să aflăm când vor fi iluminate toate trecerile de pietoni din Cluj? Fiindcă, în realitate, acesta este singurul mod în care pietonii ar putea să fie văzuți la timp și să fie evitate tragediile. Desenul frumos nu prea ajută, ci vizibilitatea, domnule Boc. Șoferii se vor obișui repede că există un fake pe jos și nu vor mai încetini la vederea lor, de teamă ca nu cumva să nu-și bușească mașinile.

Cred că ar fi mai de efect să-l vedem pe Boculeț cum stă pe marginea drumului, cu o coasă în mână, determinând șoferii să scadă viteza cu care rulează.

Părerile clujenilor în legătură cu trecerile 3 D din zona Parcului Central nu au întârziat să apară. Mihai Hossu, un cetățean clujean, a scris „numa’ de bine” despre acestea, pe pagina sa de facebook:

„Prima trecere de pietoni 3D in Cluj, intersectia Iuliu Hossu cu George Cosbuc. Cit de util este marcajul amplasat intr-un loc in care, oricum, toti soferii sunt obligati sa reduca viteza sau sa opreasca pentru ca urmeaza un viraj la stinga sau la dreapta? Cum naiba sa alegi amplasarea acestui marcaj cu scopul de a determina soferii sa reduca viteza cind exact asta s-ar intimpla si in lipsa 3D-ului sau chiar a trecerii??? Niciun sofer din lume nu poate accelera inaintea unui viraj la 90 de grade, dar nimeni nu pare ca vrea sa vada asta. Pe pagina primarului, cel care, normal, a anuntat primul mareata realizare, curg mii de like-uri si comentarii favorabile de parca o mare opritoare 3D i-ar obliga pe oameni sa isi reduca activitatea creierului”, a spus clujeanul într-o postare pe pagina sa de socializare.

 

 

sursa foto: facebook Emil Boc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *