Din oras

Boc mătură pe jos cu primarii vecini și se spală pe mâini de problema locurilor lipsă din creșele de stat

Subiectul creșelor, precum și al părinților din localitățile învecinate care continuă să își înscrie copiii la creșele din municipiu, a intrat pe agenda ședinței de Consiliu Local. După ce criteriile de înscriere la creșe s-au modificat, astfel încât vechimea de clujean a reprezentat un argument în acest sens, considerat de o bună parte dintre cetățeni un criteriu discriminatoriu, Emil Boc s-a adresat primarilor din comunele învecinate cu solicitarea de a construi noi creșe. 

Cu cât perioada domiciliului stabil în Cluj-Napoca este mai mare, cu atât șansele ca părinții să prindă un loc pentru copii în creșe este mai mare. Acest aspect este considerat discriminatoriu de către unii părinți, care s-au adresat cu această temă administrației locale, din păcate, fără rezultate.

CITEȘTE ȘI: Vechimea de clujean, considerată discriminatorie la distribuirea locurilor în creșe. Ce le reproșează părinții, consilierilor locali

Întrucât preocuparea părinților pentru lipsa locurilor în creșele de stat este cât se poate de reală, acum, la ultima ședință de Consiliu local, Emil Boc a aruncat pisica (moartă au ba) în curtea vecinului: primarii din comune sunt chemați la datorie, altfel spus, aceștia trebuie să sprijine eforturile municipalității în construcția de noi creșe.

„Vorbim de Apahida, Florești, Gilău. Dacă acolo nu se construiesc creșe, școli, grădinițe, atunci nu așteptați să rezolve Clujul toate problemele. 

Căci nu le va putea rezolva, inevitabil. Soluțiile trebuie să fie în comunitate, cât mai aproape de cetățean. De aceea, cartierul Sopor, pe care îl facem acum, pentru prima dată în România după un Master Plan de ultimă generație, va avea creșă, școală, grădiniță, toate aceste facilități de bază. Dacă în continuare va fi această migrație pentru creșe, grădinițe, școală de la zona metropolitană în Cluj-Napoca, nu vom rezolva problema. Din nefericire, nu am nici un fel de jurisdicție asupra comunelor din preajmă, dar împreună cu primarii din zonele respective putem sta la masă și să gândim o politică educațională. Astăzi e Floreștiul, mâine va fi Gilăul. Clujul așa merge. Astăzi este Apahida, dar va merge mai departe. Va fi Feleacu”, a declarat Emil Boc, în ședința de Consiliu local de marți.

Primăria nu are decât 15 creșe, iar șansele să fie construite altele noi în curând sunt minime.

Primarul Emil Boc declara că pentru părinții care nu mai prind locuri în creșe vor fi alocați bani ca să își înscrie copiii la creșe private. Iar modificările operate de către municipalitate în luna august, prin schimbarea reglementărilor privind criteriile de înscriere la creșe, s-au dovedit a fi insuficiente, dacă nu, chiar ineficiente. 

CITEȘTE ȘI: După ce municipalitatea și-a dormit somnul de vară, din toamnă s-a apucat de extinderea și modernizarea grădinițelor și creșelor

“După cum știți, în fiecare an avem bani în buget pentru creșe noi. Clujul tot construiește de ani buni creșe, dar nu știm ce se întâmplă în preajma noastră.

Creșele sunt responsabilitatea noastră directă și ați văzut că în fiecare an se construiesc creșe. Dacă noi nu am fi finanțat costul pe elev, jumătate din școli s-ar închide. Din banii care vin de la Guvern pe costul per elev ar trebui să se închidă jumătate din școlile din Cluj”, a mai spus Boc.

Conform edilului clujean, până în anul 2020 vor fi construite alte 320 de noi locuri în creşele din oraș. 

„Vor mai fi finalizate 80 de locuri pe strada Donath şi mai sunt două creşe în construcţie cu termen de finalizare 2020, 120 de locuri pe Grigore Alexandrescu şi 120 de locuri pe Meziad”, a adăugat Emil Boc.

Înscrierea la cresa a copilasilor din Cluj-Napoca este o adevarata provocare pentru parinti. Oferta creselor de stat este cu mult sub nivelul cererilor, iar alternativele – bonele sau cresele private – depasesc cu mult bugetul celor care nu au bunici pe aproape.

Potrivit noului regulament de înscriere a copiilor la creșele de stat, în cazul punctajelor egale se introduc criterii de departajare.

După vechimea domiciliului părinţilor în municipiului Cluj-Napoca se va aloca punctaj pe vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca fiecărui părinte astfel:

Între 2 şi 4 ani – 1 punct
Între 4 şi 6 ani – 2 puncte
Între 6 şi 8 ani – 3 puncte
Între 8 şi 10 ani – 4 puncte
Peste 10 ani – 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mic de 2 ani nu se acordă niciun punct.

În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri la creşă și s-au depus 1475 de dosare de înscriere. De asemenea, din toamna anului trecut, în jur de 900 de copii au rămas pe dinafară din cauza locurilor insuficiente din creșele de stat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *