In vizor

Boc, maestrul concursurilor de soluții, organizează alte trei concursuri internaționale: pentru parcul Bună Ziua, Parcul Est și Centru de știință

Scris de 295

Ordiul Arhitecților din România a câștigat licitația în valoare de 550.000 lei organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru servicii de consultanță în vederea organizări și jurizării a trei concursuri internaționale de soluții.

Concursurile de soluții sunt metoda prin care Boc se laudă că face proiecte, că are idei, dar în realitate nu face nimic. 

”Subliniez că acest demers al nostru pune accent pe calitate în detrimentul cantității. Avem şase concursuri de soluții ale căror proiecte sunt în derulare și alte cinci concursuri de soluții care se află în pregătire. E vorba despre două parcuri pe care le amenajăm în zone deficitare, unul în zona Bună Ziua, iar celălalt este Parcul Est. De asemenea, mai avem încă trei proiecte în pregătire pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene, două pentru școli și unul pentru un Science Museum. Pentru prima dată în România vorbim despre proiecte pentru școli pornind de la concursuri de soluții”, menționează primarul Emil Boc în raportul de activitate aferent anului 2019.

În urma concursurilor desfăşurate în anii anteriori, Parcul Feroviarilor, reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente, reabilitarea malurilor Someşului, amenajarea Parcului Cetățuia și noul cartier Sopor se află în faza de proiectare sau licitație, iar reabilitarea Turnului Pompierilor se află în faza de execuţie a lucrărilor. 

Primul concurs de soluții inițiat în 2016 de municipalitate a fost pentru Turnul Pompierilor, iar câștigătorul a fost anunțat în februarie 2017. În noiembrie 2018 Primăria a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, iar execuția lucrărilor ar urma să fie finalizate în 24 de luni. De câteva luni bune nu mai lucrează nimeni la turnul Pompierilor care începe iar să se degradeze.

Citește și:

Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului

Celelate proiecte ce vor fi realizate ca urmare a unor concursuri de soluții se află fie la faza de proiectare, fie la cea de licitație, dar încă nu a fost demarată execuția, deși concursurile de soluții s-au încheiat pentru unele proiecte și de doi sau trei ani.

Citește mai multe:

Boc își ascunde incompetența în spatele concursurilor de soluții: proiecte bombastice, doar pe hârtie

Cele trei concursuri de soluții vizează Parcul Est, Parcul Bună Ziua și Science and Research Center. Acestea vor întregi lista lungă a celorlalte proiecte care așteaptă la rând să fie implemetate.

Parcul Bună Ziua

Prin HCL nr. 555/2019 a fost aprobat studiul de oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în cartierul Bună Ziua din municipiul Cluj-Napoca. A fost aprobat terenul din zona Becaș în suprafață de 7,8 hectare. Terenul identificat este neamenajat și greu accesibil (pietonal și auto), dar are un mare potențial de dezvoltare, datorită expunerii (partea sudică a dezvoltării Bună Ziua) și a posibilităților de relaționare cu Calea Turzii și strada Măceșului. Administrația locală caută soluții pentru a face carierul Bună Ziua mai primitor, asta după ce a aprobat construcții pe bandă rualntă iar acum nu există parcuri, locuri de joacă pentru copii, creșe sau grădinițe.

Parcul Est

Parcul este este o victorie a clujenilor și a activitștilor de mediu cafre s-au opus vehement realizării unui aquapark în acea zonă. Prmarul a fost nevoit să renunțe la acest plan. Realizarea Parcului Est este tergiversată de aproape 5 ani. ONG-ul Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj-Napoca insistă de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală tergiversează lucrurile.

Science and Research Center

Primăria va organiza un concurs de soluții pentru un centru de Știință ce va fi ridicat în zona Lomb, pe p suprafață de 2 hectare, în apropierea CREIC  – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Acest centru ar urma să realizeze o simbioză între educație și inovare care să aducă dchimbări pozitive la nivelul orașului. Scopul Centrului de Știință și Cercetare este educarea prin învățare experiențială. Aceste centre științifice promovează educația prin interacțiune și implicare, oferind comunității o altfel de experiență de învățare printr-un proces creativ, inovativ și interactiv.

Boc a găsit această modalitate prin care îi vrăjește pe clujeni. Din când în când le prezintă poze frumoase care îți iau ochii, spații verzi, bancute, parcuri, piste de biciclete, specifice unui oraș european. Singura problemă este că deocamdată niciun astfel de proiect nu s-a materializat, iar clujenii au rămas doar cu niște planșe frumos colorate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 19 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 22 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 23 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 23 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 24 hours Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE