Din oras

Boc le prezinta clujenilor o fituica, in locul proiectului de buget al orasului

Scris de 153

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca a fost afisat pe site-ul institutiei publice, pentru dezbatere publica. Numai ca varianta propusa spre dezbaterea cetatenilor este o fituica, din care nu se intelege mai nimic. Potrivit legii, orice cetatean poate aduce observatii sau propuneri pentru felul in care vor fi cheltuiti banii publici, in termen de 15 zile.

Proiectul de buget propus dezbaterii publice este doar o varianta prescurtata, fara detalierea pe capitole bugetare. Din acest proiect, fiecare cetatean ar trebui sa inteleaga cum si pe ce se vor cheltui banii publici in 2013. Proiectul a fost afisat pentru dezbaterea publica, insa clujenii nu prea au pe ce suport sa dezbata si sa faca propuneri.

In fituica afisata pe site-ul institutiei sunt trasate doar cateva capitole generale.

Bugetul Clujului in 2013: 942 milioane de lei

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca va fi in 2013 in valoare de 942.139.231 de lei. Peste 24% din suma va fi folosita pentru dezvoltare. O buna parte din banii pentru dezvoltare sunt, insa, fonduri europene nerambursabile. Este vorba de suma totala de 132.336.000 de lei.

In ceea ce priveste bugetul de functionare pentru municipiu, va fi alocata o suma de peste 522 de milioane de lei.

Invatamantul va primi cei mai multi bani, autoritatile locale au alocat in 2013 suma de 155.046.000 de lei. In schimb, pentru Sanatate  se vor cheltui, in 2013, numai 13.600.000 de lei.

Pentru Cultura si Religie  s-a alocat suma de 17.800.000 de lei, iar pentru Asigurari si Asistenta Sociala 45.300.000 de lei.

La capitolul Locuinte, servicii si dezvoltare publica s-a propus suma de 21.066.000 de lei, pentru Protectia mediului, 37.500.000 de lei, pentru combustibil si energie 40 de milioane de lei, pentru transportul in comun  si strazi 98,4 milioane de lei, iar Agricultura si Silvicultura vor primi numai 200.000 de lei.

Care dezbatere publica?

In forma in care este prezentat pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, proiectul de buget este sumar prezentat, sunt de parere si consilierii locali.

Multi dintre ei sustin ca nu au primit o varianta mai amanuntita a proiectului de buget, insa vor solicita Primariei Cluj-Napoca o prezentare mai detaliata.

Proiectul a intrat in aceasta forma in dezbatere publica,  inca de ieri. “Nu stiu ce intelege primarul prin dezbatere publica, insa vom solicita o varianta detaliata”, a aratat Gabriel Oniga, consilier local PSD.

“Vrem sa mergem la dezbaterea pe marginea bugetului dupa modelul 2011-2012, cand a fost impartit pe capitole si organizata o consultare publica, reala, o data la trei zile pentru fiecare capitol in parte”, a mai spus Oniga.

Scuza primariei: varianta detaliata este inca in lucru

Varianta detaliata, pe capitole bugetare este inca in lucru, sustine Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei  Cluj-Napoca. “Primaria trebuie sa mai primeasca cotele defalcate de TVA si un aviz de la Finante, abia apoi vom avea si varianta detaliata”, a declarat Oana Buzatu.

In urmatoarele 15 zile, timp in care proiectul este in consultare publica, orice cetatean poate trimite propuneri si contestatii Consiliului Local Cluj-Napoca.

Proiectul de buget urmeaza sa fie votat in hotarare de Consiliu Local in prima parte a lunii martie.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 45 mins General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 3 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 5 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 7 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 10 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 11 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE