Din oras

Boc le pregateste clujenilor un monument “maaaare, maaare, masiv”

Din marinimia lui, primarul Emil Boc le-a promis urmasilor revolutionarilor din Cluj un monument “maaare, maaare, masiv”, care va fi construit anul acesta, pentru a comemora 25 de ani de la Revolutia din 1989. Pentru proiect s-a alocat in bugetul local suma de 500.000 de lei. In acelasi timp, urmasii victimelor Revolutiei spun ca banii s-ar fi putut folosi in scopuri mai utile.

Nu este de ajuns ca orasul Cluj-Napoca are deja un monument al eroilor Revolutiei din 1989, “Stalpii impuscati”, realizat in 2003, in Piata Unirii.  Emil Boc vrea sa mai construiasca unul pana la sfarsitul anului.

Pentru acest monument, care ar urma sa comemoreze 25 de ani de la Revolutia din 1989, s-a alocat din bugetul local suma de 500.000 de lei.

Aurel Coltor, presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei Cluj, sustine ca propunerea a venit chiar din partea primarului.

“Am avut comemorarea de 24 de ani de la Revolutie, in decembrie anul trecut, iar cu acea ocazie primarul ne-a promis ca anul acesta va face un monument maaare, maaare, masiv”, a declarat Coltor pentru Ziar de Cluj.

Pentru realizarea lui, primaria va lansa un concurs de idei, iar Coltor spune ca cel mai potrivit ar fi ca acesta sa fie amplasat tot in Piata Unirii, in imediata apropiere a cladirii fostei Librarii a Universitatii. In aceste conditii, Clujul va avea doua monumente pentru revolutionari in aceeasi zona.

Nu toti clujenii sunt, insa, de acord cu acest proiect. Printre cei care contesta ridicarea monumentului este si Cosmina Merca, fiica unuia dintre cei impuscati la Revolutia din ’89 din Cluj-Napoca.

“Primaria sa faca ce vrea, dar odata ce exista un monument nu inteleg de ce ar mai fi nevoie de inca unul. Le multumim ca fac asta in memoria eroilor, insa poate ar trebui sa se lupte ca noi, urmasii eroilor martiri, sa nu mai fim bataia de joc a acestui stat, sa nu mai fim bagati in aceiasi oala cu cei ce au dobandit certificate pe bani”, spune Cosmina Merca.

Clujeanca spune ca si-a pierdut dreptul la a beneficia de pensia de urmas in urma cu cativa ani.

Tatal femeii, Aurel Merca, a fost impuscat in fosta Piata a Libertatii din Cluj sub brat, glontul ajungandu-i la inima.A fost unul dintre cei 26 de morti din Cluj-Napoca. Alte 65 de persoane au fost ranite in timpul evenimentelor din ’89 in Cluj.

Si Aurel Coltor recunoaste, cu jumatate de gura, ca banii alocati pentru monument ar fi putut fi folositi in alte scopuri, pentru ajutorarea urmasilor victimelor Revolutiei. Pe de alta parte, spune presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei, Clujul ar merita un astfel de monument.

Monumentul “Stalpii impuscati” a fost realizat in 2003 de sculptorul Liviu Mocan, si cuprinde opt piese din bronz si este dedicat eroilor ucisi in Piata Unirii din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *