In vizor

Boc îl contrazice pe fostul șef al Poliției Rutiere Cluj: autobuzele autonome sunt reglementate de legislația din Uniunea Europeană

Primarul Emil Boc susține că circulația autobuzelor autonome pe străzile din Cluj-Napoca este reglementată de legislația europeană, asta deși Sorin Iovu Rus, fostul șef al Poliției Rutiere Cluj, susține că în Codul Rutier se menționează că toate autovehiculele trebuie să aibă un șofer.

„Dacă e fost, înseamnă că nu mai e actual și nu știe legile din UE. Cam asta e treaba cu foștii trebuie să se țină la zi. Reglementările din UE sunt valabile și în România. Acel autobuz are acreditare internațională europeană. Are un mijloc de control, un șofer din umbră care veghează, nu e fizic prezent, dar monitorizează acest demers pentru ca siguranța să fie maximă. Noi vom cumpăra la început puține 1-2 autobuze. Putem cumpăra minim 2 maxim 12. Le vom cumpăra pe măsură ce vedem că se încadrează în ansamblul și viața clujenilor. Am văzut în Paris în Lyon că lucrurile sunt în regulă. Viața ne duce în această direcție, inteligența artificială ne schimbă viața și orașul trebuie să fie pregătit pentru acest nivel”, a declarat primarul Emil Boc.

De altfel, și în caietul de sarcini se menționează că autobuzele vor avea și personal de însoțire care va putea să intervină în cazul unei defecțiuni. Sistemul de conducere autonom se va dezactiva automat la solicitarea personalului de însoțiere/operare. La dezactivarea sistemului autonom autovehiculul va putea fi manevrat din compartimentul pentru pasageri de către personalul de însoțire/operare prin intermediul unui dispozitiv mobil de control. În orice moment, în caz de urgență sau necesitate personalul de monitorizare/operare sau însoțire/operare trebuie să poată dezactiva sistemul de conducere autonom și să poată opri în siguranță autovehiculul autonom, permițând în mod automat evacuarea pasagerilor în situația în care este necesar.

În acest fel, prin prezența personalului de însoțiere, cel mai probabil autobuzele autonome vor putea să respecte și Codul Rutier din România nu doar legislația europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *