Sanatate

Boc, după ridicarea restricțiilor: Lucrurile bune să se adune, cele rele să se spele, dar să purtăm mască dacă suntem bolnavi

Primarul Emil Boc consideră că masca ar trebui purtată în continuare în spațiile aglomerate dacă simțim că suntem bolnavi, aceasta fiind o formă de respect față de ceilalți. De asemenea, el este de părere că programul de lucru decalat ar trebui respectat în continuare. La fel, vaccinarea trebuie să meargă mai departe.

Boc spune că nu trebuie să trecem dintr-o extremă în alta, de aceea el îndeamnă la prudență și respectarea regulilor elementare de igienă.

“Mesajul meu a fost constant și rămâne același: responsabilitatea individuală și colectivă trebuie să rămână. E adevărat că această pandemie se transformă încet într-o gripă obișnuită, deci practic va rămâne dar sub forma unei gripe obișnuite pe care o faci într-o formă foarte ușoară dacă ești vaccinat. Poți să ai forme mai grave dacă nu ești vaccinat. Nu trebuie să trecem dintr-o extremă în alta, în consecință, prudență și respectarea regulilor fundamentale de sănătate și de igienă. A purta mască este o formă de respect față de ceilalți atunci când ești răcit, când știi că poți transmite un virus”, a spus Boc, astăzi, într-o emisiune online.

Primarul îndeamnă oamenii la vaccinare în continuare, deși tot mai puțini oameni frecventează centrele de vaccinare. Sarcina imunizării trece acum la medicii de familie.

“Vă amintiți că înainte de a apărea pandemia asta ne uitam un pic dubios când mergeam prin aeroporturi internaționale și vedeam oameni care purtau mască și ziceam că de ce poartă ăștia mască prin aeroport. Era o formă de respect a lor pentru cei pe care îi întâlneau pentru că asta arată gradul de civilizație. Acest lucru trebuie să rămână în continuare, să porți mască în spațiile aglomerate dacă ești răcit sau ai mici semne de așa ceva, să te speli în continuare pe mâini, să respecți igiena elementară, evident să te vaccinezi pentru că este un lucru fundamental”, a mai afirmat Boc.

Boc susține programul de muncă instituit în Primărie în perioada pandemiei. Programul pandemic duce la o reducere a aglomerației din trafic. Este posibil ca multe companii să mențină stilul de lucru remote sau hibrid de dinainte de ridicarea restricțiilor.

“Ceea ce am spus și în Primărie, lucrurile bune câștigate cu ocazia pandemiei trebuie să meargă în continuare și anume respectarea programului decalat la Primărie – să vii la birou la 7, la 8 sau la 9, gradual pentru că asta nici nu aglomerează traficul și nici transportul public în comun și asigură o mai bună fluență în Primărie. De asemenea, să respectăm pentru cei care pot și serviciul le permite, munca la domiciliu.

Și în final spun: lucrurile bune să se adune, cele rele să se spele. Au dispărut restricțiile care au fost prohibitive și care ne-au îngrădit viața. În același timp trebuie să rămânem responsabili pentru că e viața noastră în joc și acum mai mult ca niciodată responsabilitatea individuală este cea mai importantă”, a încheiat Boc.

Incidența cazurilor COVID-19 raportată astăzi de Direcția de Sănătate Publică Cluj este de 10.67 cazuri la o mie de locuitori pentru Cluj-Napoca, 3.42 pentru Dej, 7.35 pentru Gherla, 6.36 pentru Turda, 4.79 pentru Câmpia Turzii și 3.39 pentru Huedin.

În Florești, incidența este de 10.75, în Apahida este de 8.11, iar în Baciu 8.43.