În cadrul Ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca a fost ridicată din nou problema lipsei locurilor din creșe. O mămica a atras atenția asupra faptului că de trei ani aproape 1000 de copii rămân anual fără loc în creșe. Aceasta a solicitat municipalității să acorde fonduri suplimentare pentru construcția creșelor deoarece strategia prin care se construiesc 3 creșe noi anual nu e eficientă.
„În luna iunie vor începe înscrierile la creșe. Pe grupurile de mămici din oraș au început deja îngrijorările privind soluțiile pe care le au dacă nu vor prinde un loc la creșă. A fost inițiată o petiție prin care părinții cer construcția de creșe noi. În ultimii trei ani datele statistice arată că aproximativ 1000 de copii au rămas fără un loc la creșă, în fiecare an. De asemenea aceleași temeri pentru părinții care trebuie să se întoarcă la muncă și să găsească o soluție pentru copiii lor. În 2018 m-am lovit de această problemă. Nu am prins loc pentru fetița mea. Numărul de creșe a crescut anual, dar numărul copiilor respinși nu scade. Ceea ce înseamnă că strategia actuală, trei creșe pe an, corelată cu numărul de copii nu e eficientă. În proiectul de buget s-a anunțat construcția a 3 noi creșe ceea ce nu e suficient. În continuare sute de copii vor rămâne fără loc în creșe”, a solicitat o mămică.
Primarul Emil Boc susține însă că locurile din creșe sunt suficiente pentru copiii din municipiu, însă presiunea este pusă de cei din zona metropolitană, Florești sau Baciu, care și ei își aduc copiii la creșele din Cluj-Napoca.
„În ultimii 10 ani s-a triplat numărul de locuri în creșe, dar nu s-a triplat populația Clujului. S-a triplat populația din jurul Clujului și ar fi bine să bateți și pe la ușile altor primării de unde vin copiii la creșă în Cluj. Noi dacă nu am avea presiunea din Florești și Baciu ne-am descurca cu creșele noastre. Am defila. Toate cartierele noi au creșe prevăzute. Toate ansamblurile noi care vor avea autorizație de construcție sunt prevăzute cu creșe, grădinițe sau școală primară. De aceea au apărut și în cartierel noi aceste infrastructuri educaționale. În Borhanci avem un hub educațional, școlă, creșă, grădiniță. Am spus că Primăria Cluj-Napoca este dispusă să finanțeze o creșă într-o localitate din zona metropolitană decât să mai vină părinții cu copiii în trafic la Cluj-Napoca, dacă acea Primărie nu are resursa necesară. Primarii m-au asigurat și în Florești , Baciu, Apahida și Gilău că se construiesc creșe. Cum nu avem o lege a zonei metropolitane ne-am trezit doar cu cereri de rezolvat și cu probleme pe care nu le-am creat noi. Și acum avem trei creșe în care vom investi, vom primi și sprijin de la Guvern pentru a continua construcția de creșe și mă uit la colaborarea cu zona metropolitană de unde vine încărcarea maximă a Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.