In vizor

Boc dă vina pe poluarea cauzată de mașini pentru speranța de viață scăzută a românilor: „Putem toți să facem ceva pentru ca aerul să fie mai puțin poluat, să nu ne îmbolnăvim”

Primarul Emil Boc le-a transmis clujenilor care folosesc mașinile că este nevoie să renunțe la ele dacă își doresc un aer mai puțin poluat. Primarul consideră că poluarea cauzată de mașini este unul dintre motivele pentru care speranța de viață în țările din UE este mai crescută decât în țările fost comuniste, unde mașina încă este folosită de foarte multe persoane. 

„Viața la oraș are și multe privațiuni. Una dintre ele este circulația cu mașina personală. În toate orașele din lume, mai ales în orașele europene, transportul cu mașina personală este descurajat din cel puțin două motive. În primul rând poluează și ne afectează sănătatea. Putem să ne lăsam de fumat, dar nu putem spune că ieșim afară și respirăm aer curat, dacă el este poluat. Putem toți să facem ceva pentru ca aerul să fie mai puțin poluat să nu ne îmbolnăvim. Uniunea europeană, cel mai avansat club democratic de pe această planetă, a înțeles acest mesaj și foarte multe țări europene au înțeles acest lucru și au început drumul invers. De la mașină spre spații dedicate pietonilor, bicicliștilor, transportului public. Să nu ne mirăm că speranța de viață din țările din UE este peste speranța de viață a țărilor fost comuniste. În aceste țări regula vieții în oraș este cea diferită de cea cu care noi am fost obișnuiți și anume, o persoană, o mașină și mașina ca soluție de rezolvare a problemelor noastre”, a declarat primarul Emil Boc.

De asemenea, primarul Boc susține că prin renunțarea la mașină clujenii pot să facă mai multă mișcare, ceea ce îi poate menține sănătoși. 

„Transportul public este principala soluție și în România și în Europa și este sănătos pentru toată lumea. În al doilea rând mobilitatea alternativă la mașină ne oferă șansa ca fiecare dintre noi să facem mai multă mișcare decât facem de obicei. Lipsa de mișcare este o cauză principală a îmbolnăvirilor”, a declarat Boc. 

Primarul Emil Boc încearcă de mult timp să îi convingă pe clujeni să renunțe la mașini, fără mare succes până acum. Mulți dintre cei care folosesc mașina locuiesc în zona metropolitană, iar transportul în comun nu reprezintă o alternativă deoarece ar trebui să schimbe două sau trei autobuze. Pistele de biciclete sunt puține și nu există o legătura între ele, astfel că bicicliștii adesea sunt nevoiți să se strecoare printre mașini. Administrația locală a început să creeze infrastructură pentru transportul alternativ însă sunt pași mici,și până nu se realizează trenul metropolitan, centura sau chiar și metroul, Clujul va fi sufocat în continuare de mașini. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *