Vocea ta

Boc continuă plantarea platanilor chiar dacă curg reclamațiile pentru răspândirea tigrilor de platan. Își bate joc de cetățenii care îi plătesc salariul

Clujenii sunt din nou invadați de tigri de platan, insectele care intră în case, se așează pe haine, și îi obligă pe cetățeni să stea în casă cu geamurile închise.

Numărul acestor insecte a crescut foarte mult de când Primăria a decis să planteze sute de platani în toate zonele Clujului. În ciuda numeroaselor sesizări din partea clujenilor, Primăria nu a renunțat la acești arbori, deși disconfortul clujenilor este maxim.

Anul trecut, insectele și-au făcut simțită prezența abia în lunile iunie, iulie, însă din cauza temperaturile neașteptat de mari pentru această perioadă, au apărut mult mai devreme.

„În zona străzii Rodnei, nu se mai poate sta afară din cauza insectelor de platan. E dezastru, nu se poate pune nimic la uscat, iar dacă nu ești îmbrăcat mai gros, acele scârbe de insecte, te pișcă îngrozitor. Primarul este vinovat de situație ,că el a umplut orașul cu platani, și scârbe de asemenea insecte, și acum iar cerșește un mandat, dar în acest caz nu a făcut nimic”.

„Vă rog sa faceți demersurile de deratizare pe strada Tulgheșului. Este plină strada de tigrul platanului. Dacă deschid geamurile intră cu sutele în casă, iar dacă ies afară sunt ciupită. Vă rog sa luați de urgență măsuri”.

„În Mărăști, mai exact strada Aurel Vlaicu este imposibil sa deschizi geamurile în timpul zilei deoarece, zilnic, la geam se adună cu miile aceste insecte. Cred că denumirea lor e Tigrul platanului (Corythucha ciliata). Oare pot fi deratizați copacii din împrejurimi pentru a elimina această specie invazivă?”

„Este plin cartierul Marasti de ploșnițe (mari, mici) și nu se vede deloc sa meargă vreo mașină cu dezinsecție . Nu se poate sta cu geamurile deschise!”

„Aș dori sa sesizez prezența multor insecte ( ploșnițe și altele) în zona străzii Brâncuși si Romul Ladea. Se mai face dezinsecție în oraș? Se poate face ceva în legatură? Cu vremea bună și copiii doresc să stea mai mult pe afară”, sunt doar câteva din sesizările clujenilor din ultimele zile.

Între timp Primăria Cluj-Napoca a anunțat că sunt derulate campanii de deratizare împotriva căpușelor și a țânțarilor. Poate că după zecile de sesizări venite din partea clujenilor vor urma și tratamente fitosanitare care să elimine din numărul mare de tigri de platan.

UPDATE

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că a fost programată o acțiune de tratamente fitosanitare pentru arbori în cursul săptămânii viitoare. Astfel de acțiuni se vor repeta ori de cate ori va fi necesar pentru a limita disconfortul creat de această insectă.