Focus

Boc anunță “solidaritate și sprijin” pentru plata chiriei. Programul-agonie continuă. Soluțiile pe termen lung, lipsesc

În luna februarie a acestui an, Primăria Cluj-Napoca a decis adoptarea unui program prin care să subvenționeze plata chiriei pentru persoanele defavorizate sau aflate în risc de marginalizare socială. Programul cu caracter social este însă unul agonic, deoarece are efecte doar pe termen scurt, pentru o durată de 12 luni. Problema efectivă a categoriilor sociale defavorizate rămâne în continuare deschisă. 

CITEȘTE ȘIRromii de la Pata Rât se pot muta în oraș. Primăria le plătește chiria

Cu toate acestea, Emil Boc, anunța recent pe pagina sa oficială de socializare, realizările acestui proiect: 43 de cereri depuse pentru subvenționarea chiriei, din care 29 de cereri aprobate, 14 persoane beneficiază deja de acest ajutor financiar, 11 cereri fiind respinse. Alte asemenea solicitări se află ”în analiză”.

CITEȘTE ȘIPrimăria Cluj-Napoca acordă ajutoare pentru plata chiriilor. Emil Boc: Avem bani pentru subvenţionarea acestora!

Apropos, textul publicat de primarul Clujului începe cu aceste cuvinte cheie: ”Solidaritate și sprijin”. 

”Solidaritate și sprijin la plata chiriei pentru cei cu venituri mici și situație socială dificilă:

Primăria Cluj-Napoca a aprobat deja 29 de cereri, din care 14 sunt în plată. 

Până în acest moment au fost depuse la Primăria Cluj-Napoca 43 cereri de acordare a ajutorului pentru plata chiriei, din care au fost aprobate 29; pentru 14 beneficiari se acordă deja ajutorul, 11 cereri au fost respinse, restul fiind în analiză”, notează Emil Boc.

Ei bine, aceste realizări nu reprezintă decât o picătură în mare. Altfel spus, problema categoriilor sociale marginalizate este doar amânată într-un fel, pentru o perioadă determinată de timp. Ce măsuri își propune municipalitatea după încheierea celor 12 luni în care persoanele defavorizate beneficiază de subvenții la plata chiriei? Adică cum este rezolvată situația acestor cetățeni în mod real?

Dincolo de cele 29 de cereri soluționate, ce alternative oferă primăria celor 11 cazuri ale căror cereri au fost respinse? Pentru că, în definitiv, despre acești ”excluși” și ”respinși” este vorba.

Cum îi integrăm în societatea dezvoltată a Clujului?

De altfel, la începutul lunii iunie semnalam cazul familiei Lăcătuș, care a fost scoasă în stradă împreună cu 3 copii. De ani în șir, această familie a încercat să intre în legalitate și să poată beneficia de ajutorul municipalității pentru a locui cu forme legale în spațiul pe care-l amenajase pe strada Anton Pann. Primăria a venit doar cu o măsură finală și radicală, prin care i-a scos, pur și simplu, în stradă. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO O familie cu 3 copii a fost evacuată de Primăria Cluj-Napoca, după ce vreme de 22 de ani nu a vrut să știe că un imobil este ocupat abuziv

Ce programe de ajutorare și susținere ale acestor familii are în lucru municipalitatea clujeană?

Dacă luăm în considerare și ultimele dificultăți semnalate de către părinții clujeni, ai căror copii nu pot beneficia de un loc în creșele din oraș, atunci situația devine și mai penibilă.

Sunt în jur de 900 de familii rămase fără locuri la creșe, iar creșele nu sunt decât 15 la număr. 

CITEȘTE ȘI: VIDEOREPORTAJ Un tătic și-a luat inima-n dinți și a ieșit în stradă, nemulțumit că Primăria Cluj-Napoca nu face ABSOLUT NIMIC pentru cei 905 copii care nu au un loc la creșă: „Suntem disperați! Efectiv, nu am unde să-mi duc copilul!”

Întrucât municipalitatea nu este capabilă să rezolve în mod real problemele cu care se confruntă acești părinți – părinți care sunt, de altfel, contribuabili – aceasta a decis să le dea bani părinților ca să își înscrie copiii la creșe private. În total, ar urma să aloce 3,5 milioane lei din bugetul local pentru această subvenție.

CITEȘTE ȘISoluția lui Boc pentru sutele de copii care nu au loc în creșe: le dă bani să meargă la privat

Iată cum își încheie mesajul public primarul Emil Boc:

”Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă! Paradigma aceasta este importantă, în special în comunitățile aflate într-o dezvoltare accelerată, precum comunitatea noastră, iar acest program social este doar un exemplu prin care acționăm concret. Premisa de la care pleacă este că incluziunea reală și sustenabilă trebuie să aibă în vedere și măsuri, acțiuni, care să faciliteze accesul la o locuință adecvată pentru persoanele marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare și excluziune socială. Acest ajutor oferă rapid un cadru mai stabil familiilor sau persoanelor singure aflate în condiții dificile, contribuind astfel la șanse mai mari pentru un viitor mai bun al acestor clujeni”, notează Emil Boc pe pagina sa oficială de socializare.

Prin urmare, din banii contribuabililor pot fi găsite doar soluții ”rapide”. Pe termen lung însă, municipalitatea nu are alte proiecte.

Sau, cel puțin, nu le-a făcut publice.

Probabil din modestie. 

Dar ”paradigma” rămâne valabilă și nedescifrată încă de către autoritățile clujene.

Suntem departe, totuși, de a face bilanțuri pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version