Claudia Anastase, lider al consilierilor locali PSD, l-a atacat astazi pe Emil Boc la prima dezbatere pe marginea proiectului de buget pentru 2013 a municipiului Cluj-Napoca. “Unde este viziunea proiectului?”, l-a intrebat Anastase pe edil. Alte doua voci ale societatii civile i-au cerut explicatii primarului.
“Ma bucur ca ne intelegem atat de bine la nivel declarativ, dar unde este viziunea, conceptul acestui proiect de buget?”, a intrebat Claudia Anastase.
Consilierul USL a facut referire la decizia Primariei de a nu mai investi bani pentru achizitionarea de tramvaie moderne, in schimb vor fi cumparate din fonduri elvetiene autobuze electrice.
“Este o falsa problema, aceste doua investitii nu se exclud reciproc”, a raspuns Emil Boc. “Vom analiza pe viitor cumpararea de noi tramvaie, deocamdata atat ne permite plapuma”, a spus edilul.
Aceeasi problema, a viziunii bugetului, a fost ridicata si de catre Iosif Pop, presedintele Consiliului Civic Local. “Am cerut Primariei sa prezinte conceptul de la care s-a plecat pentru acest buget”, a spus Pop.
Emil Boc le-a raspuns spunand ca s-a pornit de la prioritatea derularii si finalizarii proiectelor din fonduri europene, mai bine zis asigurarea cofinantarii pentru acestea.
La prima dezbatere pe marginea bugetului propus pentru 2013 au fost prezenti majoritatea consilierilor USL, care au venit cu amendamente. In schimb, consilierii PDL au fost foarte slab reprezentati.
Spre exemplu, Gabriel Oniga a cerut ca in buget sa fie prins studiul de fezabilitate pentru sistemul integrat de parcari, un program sustinut de USL.
Oniga a punctat si alte probleme, cum ar fi strada Rasaritului, unde ar trebui amplasate panouri de antifonare, dar si modernizarea strazii Grigore Ignat.
Boc a declarat ca strada Grigore Ignat, artera de acces spre Emerson, este prinsa in programul “Trama stradala aferenta liniei de tramvai”.
“Avem bani pentru parkinguri supraetajate acolo unde permite infrastructura”, a fost raspunsul edilului la propunerea lui Oniga, de a fi realizate parcari supraetajate in cartiere, pe o structura usoara.
Vocile societatii civile
Activistul Adrian Dohotaru, profesorul UBB Eniko Vincze si Iosif Pop au fost vocile societatii civile, care au participat la dezbaterea pe buget.
Daca Iosif Pop a facut o observatie petinenta, spunand ca sunt prea putini bani alocati pentru investitii, Eniko Vincze a contrapunctat pentru problemele sociale ale locuitorilor din Pata Rat. Si la acest capitol, Boc a fost acuzat de lipsa de viziune.
“Trebuie sa stiti ce vreti sa se intample cu zona Pata Rat. Este clar ca nu e o zona rezidentiala, ci una industriala. Trebuie sa aveti o viziune despre ce se va intampla cu acele familii, cu acei 1.500 de oameni. Asta, mai ales ca 40% din populatie a fost mutata acolo de autoritatile locale”, a spus Eniko Vincze.
Drept raspuns, viceprimarul Anna Horvath a raspuns ca se incearca un parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii, pentru construirea unui numar consistent de locuinte pentru romi.
Printre propunerile facute de Adrian Dohotaru s-a numarat accesul publicului in curtile scolilor si in afara orelor de cursuri.
In bugetul pe 2013, printre prioritatile anuntate de Emil Boc se numara finalizarea Salii Polivalente, insa cu anumite imbunatatiri.
“Vrem ca aceasta sala sa fie cu adevarat la standarde internationale. Speram ca la inceputul saptamanii viitoare sa initiem procedura de licitatie pentru continuarea lucrarilor”, a spus edilul.
Tot in bugetul de anul acesta a fost propusa spre alocare suma de 2,6 milioane de lei pentru Centrul Cultural Transilvania.
Programul dezbaterilor pe marginea proiectului de buget continua miercuri, de la ora 16.00 si joi, de la ora 12.00, in Sala de Sticla a Primariei Cluj-Napoca.