In vizor

Boc a găsit vinovații pentru lipsa colectării selective a gunoaielor: romii care sunt aduși cu mașini, zilnic, din alte județe

Emil Boc a făcut, ieri, niște afirmații rasiste, de-a dreptul incredibile pentru un primar al unui oraș considerat multicultural, european, interetnic. Potrivit edilului șef, colectarea selectivă nu merge bine în Cluj-Napoca din cauza romilor care umblă prin gunoaie, vin din alte județe ca să cerșească și să răvășească punctele gospodărești.

În ședința extraordinară de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a discutat printre altele despre colectarea selectivă din oraș, deși subiectul întâlnirii a fost stoparea incendiilor repetate de la Pata Rât. Deși toată lumea știe că în Cluj-Napoca se face colectare selectivă mai mult la nivel teoretic, primarul Emil Boc a găsit vinovații (fără vină): romii care umblă prin tomberoane.

“Noi deja am început, din 2016, implementarea colectării selective prin acele puncte gospodărești îngropate. Oameni buni, suntem la firul ierbii, nu ascund realitatea sub preș. Din nefericire, astăzi, în cartiere, în afara punctelor gospodărești îngropate nu putem face colectarea selectivă datorită romilor care fac colectarea de la punctele gospodărești. Asta este realitatea. Avem 40 gata, sunt până la 100 în lucru, sunt mașini separate care ridică, educăm asociațiile de proprietari, dar nici acolo unii dintre ei nu respectă. Nimeni nu poate să facă colectare selectivă impecabilă așa cum este în Germania de 50 de ani. E nevoie de avize, autorizații pentru puncte gospodărești, nu se pot face așa peste noapte, dar este prioritatea noastră pe colectare selectivă. Avem responsabilitatea oamenilor pe care îi reprezentăm într-o formă sau alta. Atunci când vorbim de sănătatea oamenilor trebuie să facem ceva constructiv că de aceea suntem plătiți din bani publici toți. Ideea de a suspenda și de a nu pune nimic în loc…pentru ce mai sunt eu plătit din banii cetățenilor…ca să ce să fac? Să las gunoaiele în stradă și a doua zi să nu ai ce să faci. Să fim realiști. Noi suntem la mijloc aici, între cetățeni și centrul de prelucrare. Avem o situație imposibilă pentru că vorbim de un oraș de 400.000 de locuitori, nu de o comună. Haideți să punem toți o cărămidă și să rezolvăm situația. La mine veți găsi întotdeauna deschidere”, a spus Boc.

Afirmațiile lui rasiste nu s-au oprit aici. A continuat cu alte povești despre alți romi care sunt aduși din județele vecine și puși să cerșească. Nu doar că cerșesc, dar mai și umblă prin gunoaie și dau peste cap colectarea selectivă.

Să știți că în fiecare zi avem șase mașini care vin din Sălaj și județele limitrofe cu romi, cu șoferi, lăsați în Cluj la cerșit și seara sunt duși înapoi, iar Poliția Locală face pe hoții și vardiștii cu ei să îi prindă și să nu îi lase în centru să facă orașul praf. Resursele sunt limitate, nu poți să pui la fiecare din cele 600 de puncte gospodărești să păzească. Vorbim de limitarea fizică. Ideea este corectă. Orașul acesta este și cu bune și cu rele. Nu putem lăsa orașul să fie pradă cerșetoriei”, a declarat primarul.

Pe această cale ne întrebăm dacă nu cumva și incendiile de la Pata Rât sunt provocate de romi. Nu de alta, dar și lângă rampă locuiesc romi. Îi reamintim pe această cale domnului primar că de ani buni nu a rezolvat situația romilor de la Pata Rât, care trăiesc în continuare în condiții inumane. Unde sunt proiectele cu fonduri norvegiene, unde sunt locurile de muncă pentru romi despre care primarul vorbea în urmă cu 3-4 ani când obișnuia să facă săptămânal conferințe de presă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *