Rautacisme

Blocurile se înmulțesc, iar bugetarea “partikipativă” zbârnâie. Aglomerația a dispărut peste noapte, locuitorii resimt fericirea în stare pură. Ghici despre ce comună e vorba

Dragii mei dragi, un studiu realizat recent de către cercetătorii din Bangladesh a relevat niște rezultate uimitoare: cei mai fericiți locuitori din univers locuiesc în comuna numărul unu a țării. Doar în satul din imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, cetățenii se pot bucura de internet 5G, de aplicații inovative în domeniul IT și… or mai fi și altele. 

(Dar între noi fie vorba, orice realizare se măsoară acum în termeni high tech).

Prin urmare, satul-dormitor se poate mândri cu o realizare de seamă: bugetarea partikipativă.

Start Vot.

Puteți propune orice idee care poate crește gradul de fericire a locuitorilor.

De curând, primul sătean al comunei a anunțat declanșarea unui proiect-bombă: cetățenii își pot da cu părerea, pot înainta propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții din această comună unde blocurile răsar după fiecare ședință de Consiliu Local, mai ceva decât ciupercile după ploaie.

Oricum, merge vorba-n sat că lucrurile nu sunt chiar atât de așezate pe cât se laudă săteanul de frunte a comunei.

Altfel spus, la o distanță de peste 12 ore de la deschiderea programului, proiectele depuse nu înregistraseră nici un vot. Sau mega-aplicația a funcționat de la-nceput în reluare. Nu vă mai spunem nimic despre faptul că transparența s-a pulverizat de tot: numărul voturilor poate fi urmărit, dar cine votează, de unde și cum, acestea rămân necunoscute. 

Dar ce contează cum funcționează de fapt…

Reclama și PR-ul, aici e tot interesul administrației, care vrea să ardă câteva etape, să se teleporteze peste ani lumină, pentru ca nasul primului sătean să atingă vârful tehnologiei informaționale.

Că drumurile sunt cum sunt, adică la fel de aglomerate, aceasta nu mai contează. 

Contează în schimb reclama: în sfârșit, prima comună din țară are bugetare partikipativă. 

Și săteanul de frunte se poate lăuda în mediul virtual. 

Iar de când s-a lucrat intens la senzori și automatizare, ei bine, de atunci, locuitorii nu mai pot de bucurie: zboară, nu alta. Pe drumuri se circulă așa cum încă nici Japonia nu a văzut. 

Toate se vor rezolva în timp. 

În timp, locuitorii din cea mai avansată comună a țării vor locui la bloc, cu toții.

Numai Ceaușescu mai reușise o asemenea performanță, însă destinul său a fost nedrept: viața i-a fost curmată atunci când era pe cale să ridice ultimul bloc, în ultimul sat al Patriei.

Proiectul său a fost preluat acum de europeni, dar și de cel mai de ispravă sătean, din cea mai vrednică comună, care dezvoltă proiectele-pilot ale lui Nea Ceașcă.

E drept, critica și dușmanii de pe facebook îi știrbesc din autoritate săteanului numărul unu.

Umblă vorba-n sat, cum că… cică aplicațiile astea nu ar prea funcționa, cică e în continuare aglomerație în trafic, cică lumea ar fi la fel de nemulțumită. 

Vorba aia, gura lumii… adevăr grăiește.

Dragii mei dragi, nu mai criticați atâta proiectele săteanului fruntaș: acesta suferă de fudulie în formă agravantă, iar întrucât leac pentru asemenea boală încă nu s-a găsit, domoliți-vă.

Că de altfel, vine organul de control și vă ia la puricat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *