Imobilele din Cluj sunt tot mai pestrite, mai ales de cand programul de anvelopare prin credite garantate de Ministerul Dezvoltarii a inregistrat un regres majos. Acum, proprietarii uita ca nu au dreptul sa-si izoleze individual apartamentele, iar blocurile s-au transformat in veritabile table de sah.
Fatada unui imobil ar trebui, teoretic, sa aiba un aspect uniform. Ideal, acest aspect ar trebui sa nu mai fie cel gri, anost, insa pentru asta proprietarii locuintelor ar trebui sa dea dovada de atitudine civica si sa faca un efort pentru a reabilita termic imobilul. Din pacate, lipsa banilor si, uneori, a motivatiei, ii determina pe multi proprietari sa nu isi doreasca aceasta reabilitare si sa se ghideze dupa principiul „las’ ca merge si asa”. Astfel, s-a ajuns ca in toate cartierele vechi ale Clujului sa apara blocurile anvelopate partial, care seamana mai degraba cu un joc de puzzle incomplet. Ceea ce nu iau in considerare proprietarii de apartamente care isi reabiliteaza singuri apartamentele este faptul ca risca amenzi de pana la 100.000 de lei si ca pot fi obligati sa scoata anveloparea de pe pereti pentru a aduce fatada blocului la starea initiala.
Anveloparea individuata este ineficienta
Pe langa amenzile pe care le pot primi, proprietarii trebuie sa mai tina cont de un lucru esential – nu este eficienta reabilitarea termica a unei singure locuinte sau a unor locuinte disparate. Daca nu e anvelopata toata fatada, nicio companie nu poate oferi o expertiza tehnica sau garantii.
„E ilegal ce se intampla, dar reprezentantii Primariei nu amendeaza pe nimeni, pe considerentul ca isi fac lucrarile pe banii lor. Toata treaba asta cu eu nu imi fac anveloparea o lipsa de atitudine civica, o saracie transpusa intr-o stare inacceptabila pentru proprietarii din Cluj. Noi nu suntem de acord cu astfel de anvelopari. In spatele anveloparii ar trebui sa stea un audit energetic, care sa spuna cat de gros trebuie sa fie polistirenul si ate detalii. Asa, cum se face acum, fiecare isi pune polistiren de care vrea si pentru ca nu e anvelopata toata fatada, punctul de roua se schimba si apar condensuri. Oricine, fie ca are sau nu izolat apartamentul, poate sa aiba surpriza infiltratiilor si igrasiei”, explica Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiiloe de Proprietari Cluj-Napoca.
Ilegal, dar nu s-a aplicat nicio amenda
In Cluj-Napoca anveloparea blocurilor a fost un adevarat succes pana in 2011. Dupa aceea, sistemul prin care creditele erau garantate de Ministerul Dezvoltarii nu a fost de mare succes, iar clujenii au preferat sa se ocupe individual de aceasta chestiune. In ciuda faptului ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile, niciun proprietar din Cluj-Napoca nu a fost, inca, amendat.
„Fatada unui imobil e coproprietate in cota parte. Reabilitarea termica nu se poate face treptat, ci se face pe toata fatada blocului. Este singura posibilitate prin care beneficiarii primesc garantie pentru reabilitare si totodata doar asa efectele sunt cele dorite”, spune Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.
Teoretic legea impune asociatiilor de proprietari reabilitarea termica, dar in textul legii nu se mentioneaza pana cand trebuie executate lucrarile si nici nu sunt prevazute amenzi pentru asocitatiile care nu se conformeaza. Astfel, fiecare asociatie de proprietari actioneaza dupa propriul plac.
„Unele asociatii ne-au mai chemat sa ii convingem pe oameni de beneficiile anveloparii. Pe unii am reusit sa ii convingem, dar oricum multe blocurilor nu au carti tehnice pentru a putea accesa fonduri europene pentru anvelopare, asa ca la noi e din nou un proiect care moare in fasa”, adauga Sorin Muntean.