Din oras

Blocul turn de pe Calea Floresti a scos iar oamenii in strada. “La Boc ajungi mai greu in audienta decat la presedintele Romaniei!”

Construirea blocului turn cu 25 de etaje de pe Calea Floresti a scos din nou, in cursul zilei de azi, oamenii in strada. Vecinii viitorului bloc sunt nemultumiti ca nu au liniste de dimineata pana seara, iar fundatia imobilului in care locuiesc a inceput sa se crape de la saptaturile de pe santier. Cu toate ca au incercat in repetate randuri si pe diferite cai sa stopeze ridicarea la cativa metri de geamurile lor a unei cladiri de 25 de etaje, autoritatile locale si judetene nu au luat nicio masura pentru a remedia problema. Desi peste 600 de persoane sunt afectate de viitoarea constructie, prefectul nu a atacat in contencios hotararea de Consiliul Local, in urma careia s-a emis autorizatia de construire. Cetatenii spun ca Emil Boc i-a minit in urma cu patru ani, cand le-a promis ca respectiva cladire nu va putea fi construita.

Cativa locatari ai blocului de pe Calea Floresti, numarul 137, majoritatea in varsta, au iesit azi in strada ca singura modalitate de prostest fata de indolenta autoritatilor locale. Cetatenii au reclamat faptul ca in vecinatatea imobilului, in care locuiesc de mai bine de 40 de ani, urmeaza sa se ridice un bloc de 25 de etaje plus unul tehnic. Problemele semnalate azi de locatari tin de zgomotul infernal produs de muncitorii care isi desfasoara activitatea pe santier, de mizeria din jurul blocului rezultata in urma traficului masinilor de tonaj greu. Excavarile pentru fundatia santierului au distrus gardul viu si o parte din spatiul verde din jurul blocului. 

“Blocul incepe sa se lase ca deja se vede. O inceput sa crape incet in spate, aici ca o pus ei un fier se vede ca se lasa fundatia. Santierul asta ne omoara, uitati-va ce fac aici. Ne-au luat din teren fara acordul nostru. Am incercat sa intram la Boc, n-am reusit deloc. Am mers la Prefectura, la Consiliul Judetean, dar la Boc nu am reusit. Nu ne-a primit. La Boc intri mai greu in audienta ca la presedintele Romaniei. Am facut ieri sesizari la Politia Locala si la Garda de Mediu ca ne-au taiat gardu viu, degeaba. Incep la 7 si lucreaza pana seara tarziu si sambata si duminica, nu mai putem. Sunt oameni in varsta, copii care trebuie sa isi faca temele. Daca mai iese Emil Boc primar, eu ma mut din Cluj”, a declarat Ana Rus. 

Cetatenii nu se mai simt reprezentati de Emil Boc pentru ca acesta nu si-a tinut promisiunea de a stopa construirea turnului de 26 de etaje. 

“Daca vrea sa fie primar, atunci sa serveasca interesele oamenilor. Acuma nici in cur nu il doare. Am fost la o sedinta in septembrie 2012, si in sala, acolo, Boc imi zice : domnu’ Bita haideti incoace. Nu se mai face blocul de de 25 de etaje. Uite asa mi-am facut cruce. Doamne da, am zis. Si apoi au inceput sa construiasca”, a afirmat Bita presedintele asociatiei de proprietari.

Turnul de pe Calea Floresti a avut autorizatia de construire semnata de fostul viceprimar Laszlo Attila, deoarece primarul interimar la acea vreme, Radu Moisin, nu a acceptat sa isi puna semnatura motivand ca ar fi o pata pe orbazul orasului construirea tunrului de 26 de etaje. Dupa venirea lui Emil Boc la Primarie, locatarii au aflat ca autorizatia a fost modificata. 

“Sa ma sprijiniti sa nu dam autorizatie, ca aceasta constructie va fi ca o palma pe obrazul Clujului. Radu Moisin o zis asta cand era interimar, dupa ce l-au arestat pe Apostu si pana o venit Boc. Vine Boc si, pac, ii da autorizatie. Cu doua, trei zile inainte de a se instala autorizatia, prima a fost semnata de catre reprezentantul maghiarilor nu stiu cum l-a chemat, dar raspundea de constructii, dar sigur la indemnul lui Boc, ca Moisin nu a vrut sa semneze autorizatia. A zis „categoric nu”. Vara nu se poate deschide un geam, galagie mare trepideaza blocul. O doamna de la etajul 5 a zis ca plitele de pe aragaz si paharele in vitrina i se misca de la trepidatii, de la atatea zgaltaieli. Ieri a venit doamna Olteanu la mine plangand si mi-a spus ca s-a speriat de la cupele de excavator ca erau aproape de geamul ei”, a declarat Ana Rus.

Reprezentantii Primariei au afirmat ca, periodic, Politia Locala face verificari in zona, iar in problema fisurilor aparute la blocul protestatarilor singura solutie este realizarea unei expertize tehnice pe banii asociatiei de locatari.

“Nu au fost sesizari in ultima vreme legate de blocul in constructie de pe Calea Floresi numarul 139. Politia Locala merge oricum periodic si face verificari acolo. Au fost recent si au constatat ca se lucreaza la demisol si la taluzarea zonei in vederea stabilizarii acesteia. In ceea ce priveste fisurile de la blocul vecin, politia locala nu are competente sa constate de la ce au aparut ele. Prin urmare, asociatia trebuie sa isi comande o expertiza din care sa rezulte cauza fisurilor, dupa care, in functie de rezultate, sa se ia masuri pe cale amiabila sau in instanta”, au afirmat reprezentantii biroului mass media din cadrul Primariei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *