In vizor

Blocul groazei de pe strada Migdalului, o bombă cu ceas pentru locatari

Scris de 875

După cetina unor brazi, aproape de Stadionul CFR, nu departe de buricul târgului de 5 stele, se ascunde blocul groazei de pe strada Migdalului.

Acum aproape 3 ani, un apartament de la ultimul etaj a explodat în urma unei acumulări de gaze. Deflagrația deosebit de violentă a distrus toate apartamentele de la etajul respectiv. În imobilul cu regim de înălțime P+2, din 15 apartamente, au fost afectate de explozie 12. Trei au și ars. Structura de rezistență a fost vizibil afectată la nivelul superior. Lucru constatat și de către reprezentanții ISU.

„M-am deplasat urgent la locul exploziei și am dispus, împreună cu celelalte autorități ale statului, măsurile specifice: protejarea vieții oamenilor, securizarea zonei, paza permanentă a imobilului, asistența de specialitate persoanelor afectate, inventarierea necesarului de locuințe de necesitate pentru familiile afectate. (…)

Apartamentele de la etajul 2 sunt avariate complet, parțial cele de la etajul 1 și puțin cele de la parter. (…)

În acest moment Inspectoratul de Stat în Construcții face o analiză pentru a stabili care este gradul de siguranță al imobilului și câte persoane trebuie evacuate. Primaria dispune de 16 locuințe de necesitate pentru a asigura găzduirea persoanelor afectate”, a declarat primarul Emil Boc, în 26 ianuarie 2017, data nefericitului eveniment.

Au trecut 3 ani și, în blocul explodat, în 6 apartamente locuiesc în prezent opt oameni, în condiții care numai de siguranță nu pot fi. Zidul exterior al blocului este, la etajul II, căscat în afară, putându-se prăbuși în orice moment, la orice furtună mai serioasă, la orice mișcare seismică mai ușoară sau, pur și simplu, sub propria-i greutate.

În interiorul blocului sălășluiește groaza. Un fior rece te cuprinde când urci de la primul etaj spre al doilea și ți se cască în față imaginea dezastrului. Nimic nu s-a schimbat de la tragicul eveniment. La parter și la primul etaj oamenii locuiesc ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă, un etaj mai sus, te întâmpină această cruntă realitate:

Pereții dărâmați și carbonizați, crăpăturile adânci din zidurile care stau să cadă sunt terifiante, îți provoacă o reală senzație de teamă. Odată intrat în acest bloc, îți îngheață sângele în vene și îți dorești să ieși cât mai rapid. Opt oameni însă locuiesc permanent aici, cu un etaj întreg ce stă să li se prăbușească în cap.

Într-adevăr, plafonul de la ultimul etaj a fost sprijinit cu scânduri susținute de proptele metalice. Ne vine greu să credem însă că un plafon greu de beton poate fi susținut, în caz de prăbușire, de astfel de proptele improvizate, mai ales că zidurile sunt înclinate spre exterior. Deci ar putea oricând să o ia la vale.

Accesul spre ultimul etaj este, în plus, neîngrădit. În apropierea blocului există un loc de joacă pentru copii, există un stadion și oricine se poate aventura în blocul groazei și poate colinda etajul explodat care îi poate cădea oricui, oricând, la propriu, în cap.

Pe scările dintre ultimul etaj și etajul I sunt încă țevi și contoare de gaz. Un alt pericol, în caz de prăbușire.

Opt clujeni locuiesc „liniștiți” dedesubtul acestei bombe cu ceas, uitați de autorități imediat după ceasul exploziei:

Așa-i că e fain la Cluj? Cea mai bună calitate a vieții, dacă ești sinucigaș sau dependent de adrenalină.ULTIMA ORĂ

 • Acum 30 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE