In vizor

Blocul groazei de pe strada Migdalului, o bombă cu ceas pentru locatari

După cetina unor brazi, aproape de Stadionul CFR, nu departe de buricul târgului de 5 stele, se ascunde blocul groazei de pe strada Migdalului.

Acum aproape 3 ani, un apartament de la ultimul etaj a explodat în urma unei acumulări de gaze. Deflagrația deosebit de violentă a distrus toate apartamentele de la etajul respectiv. În imobilul cu regim de înălțime P+2, din 15 apartamente, au fost afectate de explozie 12. Trei au și ars. Structura de rezistență a fost vizibil afectată la nivelul superior. Lucru constatat și de către reprezentanții ISU.

„M-am deplasat urgent la locul exploziei și am dispus, împreună cu celelalte autorități ale statului, măsurile specifice: protejarea vieții oamenilor, securizarea zonei, paza permanentă a imobilului, asistența de specialitate persoanelor afectate, inventarierea necesarului de locuințe de necesitate pentru familiile afectate. (…)

Apartamentele de la etajul 2 sunt avariate complet, parțial cele de la etajul 1 și puțin cele de la parter. (…)

În acest moment Inspectoratul de Stat în Construcții face o analiză pentru a stabili care este gradul de siguranță al imobilului și câte persoane trebuie evacuate. Primaria dispune de 16 locuințe de necesitate pentru a asigura găzduirea persoanelor afectate”, a declarat primarul Emil Boc, în 26 ianuarie 2017, data nefericitului eveniment.

Au trecut 3 ani și, în blocul explodat, în 6 apartamente locuiesc în prezent opt oameni, în condiții care numai de siguranță nu pot fi. Zidul exterior al blocului este, la etajul II, căscat în afară, putându-se prăbuși în orice moment, la orice furtună mai serioasă, la orice mișcare seismică mai ușoară sau, pur și simplu, sub propria-i greutate.

În interiorul blocului sălășluiește groaza. Un fior rece te cuprinde când urci de la primul etaj spre al doilea și ți se cască în față imaginea dezastrului. Nimic nu s-a schimbat de la tragicul eveniment. La parter și la primul etaj oamenii locuiesc ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă, un etaj mai sus, te întâmpină această cruntă realitate:

Pereții dărâmați și carbonizați, crăpăturile adânci din zidurile care stau să cadă sunt terifiante, îți provoacă o reală senzație de teamă. Odată intrat în acest bloc, îți îngheață sângele în vene și îți dorești să ieși cât mai rapid. Opt oameni însă locuiesc permanent aici, cu un etaj întreg ce stă să li se prăbușească în cap.

Într-adevăr, plafonul de la ultimul etaj a fost sprijinit cu scânduri susținute de proptele metalice. Ne vine greu să credem însă că un plafon greu de beton poate fi susținut, în caz de prăbușire, de astfel de proptele improvizate, mai ales că zidurile sunt înclinate spre exterior. Deci ar putea oricând să o ia la vale.

Accesul spre ultimul etaj este, în plus, neîngrădit. În apropierea blocului există un loc de joacă pentru copii, există un stadion și oricine se poate aventura în blocul groazei și poate colinda etajul explodat care îi poate cădea oricui, oricând, la propriu, în cap.

Pe scările dintre ultimul etaj și etajul I sunt încă țevi și contoare de gaz. Un alt pericol, în caz de prăbușire.

Opt clujeni locuiesc „liniștiți” dedesubtul acestei bombe cu ceas, uitați de autorități imediat după ceasul exploziei:

Așa-i că e fain la Cluj? Cea mai bună calitate a vieții, dacă ești sinucigaș sau dependent de adrenalină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *