In vizor

Blocul de șase etaje de pe strada Fabricii a primit autorizație de construire. Vecinii acuză că un nou bloc răsare într-o zonă de case

Primăria Cluj-Napoca a aprobat un bloc de cinci etaje într-o zonă de case, un nou exemplu al urbanismului haotic care a acaparat orașul în ultimii ani. Vecinii și-au manifestat nemulțumirile față de acest proiect încă dinainte de a fi aprobat, însă proiectul merge mai departe și tocmai a primit autorizație de construire. 

Pe strada Fabricii nr. 57A- 59 Cluj-Napoca, o zonă preponderentă cu case, va fi ridicat un imobil cu regim mixt (locuințe colective și parter cu funcțiuni de comerț – servicii) cu regim de înălțime S+P+5E+R.  Vecinii au depus mai multe plângeri, nemulțumiți de proiectul imobiliar. În ședința extraordinară de Consiliu Local de săptămâna aceasta va fi dezbătută această investiție. Regimul de înălțime al blocului este S+P+5E+R. 

Beneficiarul acestui proiect imobiliar este Via Nova Com din Dej, o firmă cu obiect de activitate comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun.  Asociați sunt Flaviu Sebastian Lazin și Anton Ciprian Lazin. Firma are 11 angajați, cifră de afaceri de 3,8 milioane lei și pierderi de 61.000 lei, în urmă cu doi ani. În 2017, firma din Dej a avut un profit de 3,6 milioane lei.

Prin PUD s-a propus desființarea construcției existente și construirea unui imobil mixt de locuințe colective și parter cu funcțiuni de comerț – servicii, cu evidențierea modalității de conformare la prevederile PUG în ceea ce privește utilizarea funcțională, amplasarea, echiparea și configurarea clădirii, staționarea autovehiculelor, posibilitățile maxime de ocupare și utilizare a terenurilor.

Vecinii reclamă faptul că un bloc va răsări într-o zonă preponderent de case ceea ce va duce la scăderea valorii locuințelor pe care ei le dețin. De asemenea, intimitatea lor va fi afectată.

Poziționarea blocului între case familiale violează intimitatea și creează disconfort în perioada de construire, zgomot și praf. Primăria ar trebui să aibă în vedere interesul cetățenilor și să nu aprobe construcții mixte pe suprafețe mici. Modernizarea zonei înseamnă casă, bloc, casă fără a exista un plan de sistematizare.  

„Lucrările necesare construcției vor afecta construcția casei mele, strada Fabricii 61, iar o construcție atât de înaltă va afecta foarte mult lumina naturală care este slabă datorită poziției casei”, a scris unul dintre vecini, într-o sesizare.

Mai mult, construcția se învecinează cu un centru social unde sunt pacienți cu boli psihice sau imobilizați a căror liniște va fi afectată de procesul de construire a blocului.

Reprezentantul Fundației Biblos atrage atenția că prin amplasarea construcției pacienții din centrul social nu vor mai avea vizibilitate spre strada Fabricii. Solicită să existe un program de lucru controlat de la 08-16 pentru ca cei din centru să nu fie deranjați de zgomot. Sunt persoane cu probleme psihice sau imobilizați.  

Suprafata de teren necesara regularizarii strazii Fabricii (inscrisa in CF nr.341639) va fi transferata in domeniu public cu titlu gratuit anterior receptiei imobilului mixt, conform propunerii prezentate de beneficiara din plansa de reglementari – conform art.1 din H.C.L. nr.401/18.06.2020.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version