In vizor

Blocul de locuințe sociale de pe strada Sighișoarei reapare pe agenda electorală a lui Boc de 12 ani

Scris de 109

Enikő Vincze, profesor universitar, cercetător şi activist politic care face parte din mişcarea ”Căşi sociale ACUM!” din Cluj a lansat alături de alți activiști o acțiune de protest care s-a desfășurat în mai multe zone din oraș, scopul fiind atragerea atenției asupra crizei locuirii din Cluj-Napoca.

În ultimii ani Primăria Cluj-Napoca nu a mai reușit să construiască locuințe sociale, chiar dacă unul dintre proiecte, cel de pe strada Sighișoarei 21 a fost anunțat de Emil Boc încă din 2008, Aceeași soarta o are și proiectul de pe strada Ghimeșului, care de câțiva ani se află tot în construcție. Anual sunt depuse 400 de cereri pentru locuințe sociale, dintre care în acest an Primăria a reușit să onoreze doar cinci

”Pe strada Sighișoarei numărul 21 se află un bloc care a primit autorizație de la Primărie și a fost ridicat în 2005. Beneficiarul proiectului era omul de afaceri Vasile Pușcaș. În 2008, potrivit unor hotărâri ale Consiliului Local Cluj-Napoca s-a aprobat un plan de construcție de locuințe sociale pe aceași adresă, Sighișoarei numărul 21. Asta ne face să credem că terenul de lângă acel bloc  este un teren public, iar cele câteva garaje ar fi trebuit să dispară cu ocazia construirii acelui bloc de locuințe sociale. În 2016 proiectul reapare pe agenda electorală a PNL și Emil Boc, dar nu se încep lucrările, se fac studii de fezabilitate, dar construcția nu începe. Era vorba de 56 de apartamente care contau în fondul locativ al orașului, anual fiind depuse 400 de cereri pentru locuințe sociale. Anul acesta dacă acel bloc cu 56 de aprtamente erau gata, 56 de solicitanți ar fi putut primi locuințe. Anul acesta Primăria a repartizat 5 locuințe sociale pentru cei 400 de solicitanți. Pe agenda electorală din 2020, proiectul Sighișoara apare din nou. Pare că este un proiect din zona de locuințe sociale care reapare la începutul fiecărui mandat și tot se tergiversează. Planul Primăriei este de a realiza o parcare în zonă și cumva asociat de acea parcare ar apărea într-un final și acel bloc de locuințe sociale”, potrivit lui Eniko Vincze.

Eniko Vincze a amintit și faptul că a fost inițiată o petiție prin care se va solicita Consiliului Local Cluj-Napoca să acorde mai multă atenție problemei locuințelor sociale, astfel încât socilitanții să nu aștepte 20 de ani pentru a primi un loc decent în care să stea.

”Între timp în oraș vedem o efervescență imobiliară, o creștere a prețurilor, și cine are acces la locuințele din oraș? Cei care câștigă peste venitul mediu, că nici venitul mediu nu este suficient pentru a plăti 1800 de euro/mp. Locuințele publice pot răspunde nevoilor locative ale multor categorii de persoane nu doar ale celor săraci sau a celor care câștigă venitul minim. Campania noastră locuințe sociale în 2 ani nu în 20 ani, o petiție și cu semnăturile strânse vom o depune noului Consiliu Local. Oamenii nu trebuie să stea 20 de ani pentru a primi o locuință socială”, menționează Vincze. 

Pe strada Sighișoarei indicatorii tehnico-economici ai proiectul au fost aprobați din 2008, iar la acea vreme valoarea estimată a investiției era de aproximativ 18 milioane de lei pentru 2 corpuri de 6 etaje cu 56 de apartamente, din care 28 cu o cameră și 28 cu 2 camere. Suprafața construită ar fi fost de 468 de metri pătrați. În subsol urmau a fi amenajate locuri de parcare, iar pe acoperiș o terasă circulabilă.

În acest moment, așa cum Ziar de Cluj atrăgea atenția, zona este una lăsată în paragină, insalubră, unde oamenii străzii și-au făcut locuințe, iar riveranii aruncă printre garaje frigidere și alte deșeuri.

Citește și:

Pe Sighișoarei 21, în lipsa locuințelor sociale promise de Primărie, oamenii străzii și-au făcut casă și toaletă în garajeULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 20 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 22 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE