Din oras

Biserica de pe Kogalniceanu, reabilitata cu 15 milioane de lei

Cel mai vechi lacas de cult reformat din Cluj-Napoca, Biserica Reformata de pe Strada Kogalniceanu, va fi reabilitata cu 15 milioane de lei, bani europeni, prin Programul Operational Regional (POR).

Eparhia Reformata va incepe primele lucrari de modernizare si consolidare a ansamblului construit acum 5 secole, in primavara anului 2014. Contractul de finantare a fost semnat acum doua luni. Biserica a ramas un monument unic datorita vechimii si dimensiunilor sale, fiind cea mai mare constructie gotica de tip sala din Transilvania si din sud-estul Europei.

“Proiectul pentru modernizare l-am facut acum 6 ani si speram ca la anul, in primavara, vom putea sa incepem lucrarile in sine. Este prima reabilitare a bisericii din 1647, cand a fost reconstruita in forma in care e si astazi”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, preotul paroh al Bisericii Calvine, Fazekas Zsolt.

Valoarea totala a proiectului este de aproape 19 milioane de lei, iar pana in acest punct s-au incheiat licitatiile pentru proiectarea lucrarilor. Potrivit extrasului interventiilor proiectate, lacasului de cult construit din ordinul Regelui Matei Corvin, ii vor fi inlocuite serpantele putrezite si ii va fi reconstruit partial, tavanul.

In privinta interventiilor de reabilitare in cazul peretilor portanti este prevazuta reconstruirea zonelor extrem de macerate; pietrele dislocate, trebuie reasezate in pat de mortar de var hidraulic. Tratarea fisurilor (injectare / impanare / eventuala retesere, sau definirea unor altor solutii). In cazul planseelor, solutia tehnica pentru tratarea fisurilor boltii peste nava – se va alege pe baza analizei comportarii boltii in timp, si monitorizarea comportarii acesteia. Planseul de beton armat peste tronsonul 5-6 a porticului claustrului, se va demola si se va nlocui cu o solutie de tavan usor suspendat de structura sarpantei”, se arata in rezumatul propus de SC Irod SRL, proiectantul structurii portante a bisericii.

Proiectele de specialitate presupun reabilitarea picturilor murale, dar si reconditionarea structurilor de piatra, precum si a celor din lemn.

Biserica Reformata din imediata apropiere a Bastionului Croitorilor este unul din cele mai valoroase edificii gotice din Transilvania si a fost ridicata intre 1486-1516 de Ordinul Calugarilor Franciscani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *