Diete

Biscuitii ar trebui consumati cu moderatie

Biscuitii sunt alimente, in general fainoase, de dimensiuni mici, preparate din faina, zahar, grasimi naturale sau artificiale, oua, miere, ciocolata, seminte, sirop de fructe, creme de patiserie, arome, aditivi alimentari (E-uri).

Sunt gustarea preferata atat a adultilor, cat mai ales a copiilor. Ii rontaim cu mare placere ori de cate ori avem ocazia. Dar oare cat de sanatosi sunt? Micile rondele rumene, dulci sau sarate, crocante si delicioase, ne fac mai mereu cu ochiul. Inainte de a-i manca, cititi cu atentie eticheta!

Dulci si sarati

Daca ar fi sa-i categorisim, atunci am putea distinge doua mari categorii: biscuiti dulci si biscuiti sarati. Va prezentam in continuare cateva caracteristici nutritionale ale acestor biscuiti:

Biscuitii dulci de tip Petit Beurre (100 g) au un continut de glucide de 70 – 74 g, din care zaharuri cu absorbtie rapida 20 g, zaharuri cu absorbtie lenta, polizaharide, 54 g; fibre alimentare 2 g; lipide 8 g, din care saturate 4,5 g, mononesaturate 2,5 g, polinesaturate 1,0 g; colesterol 23 mg, proteine 7 g; sodiu 0,25 g; potasiu 0,11 g; magneziu 0,016 g; fosfor 0,098 g; calciu 0,023 g; fier 0,9 mg; retinol 50 ig; caroten 30 ig; tiamina 0,11 mg; riboflavina 0,09 mg; vitamina B6 0,16 mg; vitamina C 0,07 mg; folati 14 ig; densitate energetica 400 Kcal.

Biscuitii sarati au un continut de glucide de 76 g, din care zaharuri cu absorbtie rapida 2 g, polizaharide 74 g; fibre alimentare 3,2 g; lipide 12 g, din care saturate 7,5 g, mononesaturate 3,5 g, polinesaturate 1 g; proteine vegetale 9 g; colesterol 0 g; sodiu 1,1 g; potasiu 0,14 g; magneziu 0,015 g; fosfor 0,087 g; calciu 0,021 g; fier 1,2 mg; caroten 0,1 ig; riboflavina 0,4 mg; vitamina B6 0,06 mg; niacina 0,9 mg; densitate energetica 450 Kcal.

Compozitiile prezentate ne arata faptul ca biscuitii sunt alimente cu o foarte mare densitate energetica, peste 400 Kcal/100 g. Cei dulci au si o incarcatura glicemica ridicata si, de regula, putine fibre alimentare si pot contine colesterol, iar cei sarati au un aport mare de sare (peste 1,1 g sodiu/100 g).

Avand in vedere aceste caracteristici nutritionale, biscuitii dulci ingrasa si cresc nivelul glicemiei, iar cei sarati pot determina retentia de apa cu aparitia edemelor si hipertensiunii arteriale.. Biscuitii si celelalte preparate din aluat sunt aproape intotdeauna facute cu uleiuri partial hidrogenate. Aceste grasimi modificate chimic sporesc nivelul de colesterol.

De asemenea, biscuitii, fiind fabricati din cereale precum grau, orz, ovaz, secara, contin gluten si sunt interzisi persoanelor cu intoleranta la gluten (celiachie). Se gasesc insa si biscuiti aglutenici, care pot fi inclusi fara probleme in meniul celor care sufera de boala celiaca.

Amici si inamici

Grasimi, zaharuri, putine fibre si vitamine – sunt doar cateva elemente negative care nu recomanda oricui consumul biscuitilor. Acest aliment de o foarte mare diversitate, cu care ne putem amagi foamea, contine substante potential periculoase pentru unii consumatori, insa este recomandat fara retinere sportivilor si persoanelor care depun efort fizic.

Mai multe studii au aratat ca asa numitii acizi grasi trans (AGT) prezenti in cantitati semnificative in biscuiti, maresc riscul cardiovascular, ridica nivelul colesterolului “rau” (LDL) si-l coboara pe cel al colesterolului “bun” (HDL). Se mai pomeneste in aceste studii si despre cresterea rezistentei la insulina, dar si a riscului de cancer.

Majoritatea produselor cerealiere trecute prin malaxoarele industriale fac sa creasca puternic glicemia (vezi painea alba!), lucru care nu se intampla insa cu biscuitii. Transformarile chimice survenite pe parcursul procesului de fabricatie fac ca in final acestia sa aiba un indice glicemic suficient de scazut, pentru a putea fi integrati intr-un regim alimentar echilibrat. Pornind de la aceasta caracteristica, biscuitii se recomanda sportivilor in timpul efortului fizic, imediat dupa incetarea acestuia, indicandu-se un consum de alimente mai bogate in glicogen.

Din alta perspective, marea majoritate a biscuitilor contin de 4-5 ori mai putine fibre decat cei fabricate din faina integrala. Aceasta, in conditiile in care necesarul zilnic de fibre, pentru o persoana este de 25-30 g, dar alimentatia moderna nun e furnizeaza decat cam jumatate.

Pe langa AGT, biscuitii dulci si sarati contin importante cantitati de acrilamida, o substanta cu potential cancerigen, ce apare in timpul coacerii la peste 120º C a alimentelor bogate in glucide si in aminoacizi, constituienti de baza ai proteinelor. Cercetarile legate de consumul produselor cu acrilamida au remarcat, printre altele, la femei, cresterea semnificativa a riscului de cancer al sanului, insa epidemiologii nu au gasit inca o relatie directa intre cele doua elemente. Totusi, cata vreme persista aceasta suspiciune, se recomanda cand consumam biscuiti sa optam pentru sortimentele preparate cu faina integrala si cu unt in compozitie, deoarece nu contin grasimi trans.

Recomandarile nutritionistilor

Persoanele supraponderale si obeze trebuie sa consume biscuitii cu mare precautie si doar pentru a-si satisface din cand in cand o pofta. Suferinzii de diabet zaharat vor consuma astfel de produse doar cu acordul medicului. Copiii ar trebui educati sa prefere fructele si legumele proaspete, care in niciun caz nu trebuie inlocuite cu astfel de alimente.

Biscuitii integrali isi pot gasi locul intr-o dieta diversificata si echilibrata, in special in cazul celor sanatosi si cu un stil de viata activ. Atentie la bebelusi, in perioada de diversificare a dietei, biscuitii glutenici trebuie testati cu grija pentru a evita consumul acestora de catre copiii cu intolerante la gluten.

Ca o recomandare generala, vor fi preferati biscuitii obtinuti din fainuri integrale, cu cereale integrale, bogate in fi bre alimentare, fara adaos ridicat de zahar, fara creme si glazuri, glucoza, siropuri de glucoza-fructoza, cei fara grasimi hidrogenate sau cu un exces de sare si cat mai putin aditivati (E-uri). Biscuitii integrali pot fi consumati dimineata, ocazional, dar fara sa exageram. Nu este recomandat rontaitul biscuitilor intre mese si nici in a doua parte a zilei.

Biscuitii cu ovaz de la Il Fior di Loto sunt gustari sanatoase, pe baza de ingrediente simple, traditionale. Si integrale – faina si fulgii provenind din cereale atent selectionate. Acesti biscuiti sunt ideali pentru cei carora le place sa ia un mic dejun gustos si echilibrat. Nu contin lapte si nici oua, sunt indulciti cu malt de porumb si constituie un bun aport de fibre pentru organism.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *