Jos palaria

Biroul Rutier Cluj-Napoca, noul SIC. O poveste incredibilă despre cum un minor dat dispărut a fost SALVAT de la cerșetorie forțată în IRLANDA

Încă de anul trecut, imediat după tragedia de la Caracal, toate inspectoratele de Poliție tratează dispația minorilor cu atenție sporită, proceduri amplificate pentru a identifica copiii în cauză, etc. Un caz incredibil s-a petrecut ieri seara în Cluj-Napoca. O mamă a raportat dispariția băiatului ei, un tânăr de 16-17 ani care ar fi dispărut de la pensiunea la care erau cazați. Alarma s-a dat în toate structurile interne al IPJ Cluj, inclusiv la cei de la Biroul Rutier Cluj-Napoca. În scurt timp, înainte ca buletinul de presă cu anunțul că tânărul e dispărut să fie transmis către mass-media, șeful Biroului Rutier Cluj-Napoca, comisarul Sergiu Dan Iurian l-a depistat personal pe băiat. Povestea este una aparte deoarece tânărul nu a mai fost predat părinților, ci Protecției Copilului, deoarece urma să fie dus de părinți în Irlanda și obligat, ca de obicei, să cerșească pe străzile de acolo. 

Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, în momentul în care s-a anunțat dispariția băiețelului, comisarul Iurian a luat legătura cu cei de la compania de transport Fany și i-a întrebat dacă există vreo cursă către localitatea de domiciliu a minorului. Directorul firmei i-a spus că în urmă cu 5-10 minute a plecat un autocar din autogară spre destinația respectivă. Șeful de la Rutieră Cluj-Napoca a comunicat cu șoferul de pe cursa respectivă, iar autocarul a fost oprit pe Calea Turzii, în mijlocul de transport aflându-se minorul dat dispărut de către părinți. 

Culmea, conform procedurii, băiatul trebuia predat părinților, însă a ajuns în grija celor de la Protecția Copilului. 

„Am fost sunați de către cei de la Investigații Criminale Cluj care ne-au raportat că au identificat un minor, în vârstă de 17 ani. Ne-au sunat aseară, în jurul orei 22. Ni s-a spus că băiatul le-a declarat polițiștilor că nu dorește să se întoarcă la părinți deoarece aceștia urmau să îl oblige să practice cerșetoria în Irlanda. Conform procedurii am luat decizia plasării în regim de urgență a acestuia într-un centru specializat, iar colegii mei împreună cu cei de la Poliția Cluj fac verificări în acest sens. Din câte știu, în momentul în care a fost găsit, tânărul plângea și se ruga de autorități să nu fie înapoiat părinților, deoarece aceștia urmau săptămâna viitoare să îl ducă în Irlanda la cerșit. În continuare vom colabora cu cei de la DGASPC Mureș, dat fiind că domiciliul tânărului este în Târnăveni, care vor lua măsuri exclusive în interesul tânărului. În prezent, acesta se află în custodia noastră”, a declarat directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș. 

Potrivit surselor Ziar de Cluj, părinții băiatului l-au exploatat timp de mai mulți ani în diverse țări din Europa. Cei de la Serviciul de Investigații Criminale derulează cercetări pentru a stabili alți minori obligați să cerșească de către părinții tânărului. Informațiile au fost confirmate și de către conducerea SIC, prin purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. 

„La data de 10 august a.c, în jurul orei 20.30,  o femeie din municipiul Târnăveni, a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca cu privire la faptul că fiul său minor, în vârstă de 17 ani, a plecat de pe strada Tăbăcarilor, din municipiul Cluj-Napoca, unde se afla cazat împreună cu aceasta, fără a mai putea fi contactat. 
În urma activităților desfășurate de către poliţiştii din cadrul Poliției municipiul Cluj-Napoca, Biroului Rutier şi a Serviciul de Investigații Criminale, la scurt timp, minorul a fost depistat pe Calea Turzii, într-un microbuz care se deplasa în direcția Târnăveni.
Acesta a fost condus la sediul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, unde şi-a exprimat dorinţa de a nu se întoarce în Irlanda, unde locuia împreună cu familia sa. 
În acest sens, a fost sesizată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului Cluj, în vederea luării măsurilor care se impun pentru protejarea intereselor minorului”, au deeclarat cei de la IPJ Cluj. 

Meritul pentru acțiunea de aseară se datorează comisarului care a reușit identificarea tânărului. Ziar de Cluj îi dedică rubica Jos Pălăria șefului de la Rutieră Cluj-Napoca, comisar Sergiu Iurian. Cine știe, poate se mută la Serviciul de Investigații Criminale Cluj, că s-a dovedit mai eficient decât cei de specialitate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *