In vizor

Birocrația merge ca pe roate și în pandemie: avizele pentru producția de dezinfectanți Farmec așteaptă undă verde de la Ministerului Apărării

Producția de dezinfectanți de către Farmec Cluj nu a primit încă avizele de la autoritățile statului, deși ne aflăm în plină pandemie și lucrurile ar trebui să se miște într-un ritm alert. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat ieri la Cluj, că producătorul clujean a primit undă verde de la ministerul său, dar mai este nevoie de alte avizări.

„Ministerul este de acord cu această cerere, rămâne ca la nivelul Ministerului Apărării Naționale care a preluat aceste avizări să le primească. Ține foarte mult de comisia de la Minister”, a precizat Tătaru.

Ministrul Sănătății nu a putut să ofere un termen pentru obținerea avizului de la Ministerul Apărării Naționale.

Compania Farmec Cluj a anunțat, în urmă cu câteva zile, că a urgentat începerea producţiei de dezinfectanţi şi a trimis spre avizare produse pentru mâini şi suprafeţe. Până la primirea documentelor necesare, compania face eforturi pentru achiziţionarea de materie primă – alcool etilic, disponibil în cantităţi foarte mici în ţară. De asemenea, se lucrează intens pentru identificarea şi achiziţia de ambalaje. Între timp, compania produce, la capacitate maximă, două dezinfectante pentru mâini.

”În contextul crizei cauzate de noul Coronavirus, compania Farmec a urgentat începerea producţiei unor dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe. Conform Regulamentului (UE) privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, procesul de avizare a dezinfectanţilor noi impune efectuarea unor teste de eficienţă virucidă, fungicidă, bactericidă. Până la declararea stării de urgenţă, astfel de teste se puteau efectua doar în laboratoare autorizate externe, iar durata lor era de circa 45 de zile. Pentru grăbirea procesului de avizare, Farmec a solicitat ajutorul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Ministerul Economiei, încă de la început, a răspuns prompt şi s-a implicat pentru a grăbi demararea producţiei de dezinfectanţi”, a transmis, vineri Farmec Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *