In vizor

Bike sharing doar in Cluj-Napoca. Locuitorii din Floresti si Apahida mai au de asteaptat un an

Pana la sfarsitul acestei luni sistemul de bike sharing va intra in probe pe raza municipiului Cluj-Napoca cu ajutorul a 100 de voluntari, urmand sa fie functional pentru publicul larg la inceputul lunii noiembrie. Din pacate locuitorii a doua importante localitati din zona metropolitana, Floresti si Apahida, nu vor putea beneficia de noul sistem de transport ce urmeaza a fi implementat. Motivul este unul cat se poate de hilar. Nu exista piste care sa uneasca municipiul de localitatile amintite. 

Pista de biciclete dintre Apahida si Cluj-Napoca, potrivit managerului de proiect Ovidiu Campean, urmeaza sa fie realizata pe marginea drumului national, termenul de finalizare fiind sfarsitul acestui an.     

“Reteaua de piste este in proportie de 90% finalizata. Se lucreaza pe Calea Someseni la construirea pistei noi de biciclete. Legatura cu Apahida pe calea Someseni va fi finalizata anul acesta, din pacate la Floresti, datorita faptului ca nu s-a mai construit centura de ocolire prin spate pe la Polus, inca nu am reusit sa facem legatura, insa este proiectata o varianta pe drumul national”, a afirmat Ovidiu Campean. 

Daca in cazul comunei Apahida lucrurile sunt cat se poate de clare, la Floresti situatia pistelor care fac legatura intre punctele de statioanare a bicicletelor nu au fost finalizate. In prezent in comuna Floresti sunt doar 800 de metri de pista pentru biciclisti, iar legaturile intre punctele de stationare din comuna cu cele din municipiu Cluj-Napoca nu vor fi realizate prea curand.

Afirmatiile managerului de proiect, Ovidiu Campean, au fost demotate de reprezentantii Primariei Floresti care au afirmat ca in faza initiala a proiectului pistelor de biciclete nu a fost niciodata vorba de construirea acestora pe o posibila centura de ocolire a comunei. Atat responsabiliul de implementare din cadrul Primariei cat si primarul comunei, Horia Sulea, au sustinut ca este imposibil finalizarea pana la sfarsitul anului a legaturii prin intermediul pistelor de biciclete intre cele doua unitati teritorial administrative. 

“Functionarea sistemului de bike sharing nu se va putea face fara o legatura prin pista de biciclete. Pistele de biciclete care fac legatura dintre Cluj-Napoca si Floresti. mai mult ca sigur, nu se realizeaza anul acesta. In Floresti avem deocamdata in lucru 800 de metri de pista pe strada Tautiului, care vor fi finalizati in maxim o luna. Constructia unor noi trasee de bicicleta prin comuna nu se vor putea executa fara o rectificare bugetara pe acest an sau din alocarile bugetare ale anului viitor”, a afirmat Remus Corpodean, reprezentant al Primariei Floresti.

Primarul comunei Floresti considera ca vina pentru nefinlizarea la timp a sistemului de bike sharing nici pana in prezent apartine ordonatorului de credite si a proiectantilor pistei de biciclete care face legatura intre Cluj-Napoca si Floresti. Edilul a afirmat ca exista posibilitatea de a se indrepta in instanta impotriva responsabililor de proiect pentru recuperarea investitiilor facute de catre Primaria Floresti in sistemul de bike sharing. .

“Au modificat proiectul initial, au mutat pista de biciclete de pe deal, pe unde nu putea nimeni sa urce pe bicicleta decat pe langa bicicleta, langa drumul national. Din aceasta cauza, noi, cand am demarat proiectul de introducere in subteran a retelelor de iluminat si alimentare cu energie electrica, trotuarul a fost proiectat de asa natura incat le-am lasat loc pentru pista cat au cerut ei – 1,5 metri, de la rigola colectoare si pana la stalp, sa poata face ei pistele de biciclete. Noi suntem parteneri in acest proiect si daca vor continua sa arunce vina pe noi ne vom indrepta in instanta impotriva lor pentru a recupera toti banii cheltuiti din proiectul local cu proiectul pistelor. Uitati-va, in Cluj ce au facut – unde au putut trage o linie si sa puna cativa stalpisori, a fost perfect. Pe unde nu, nu au facut nimic. Cine crede ca CNADR va permite sa se faca pista de bicicleta pe DN? Ne-am chinuit sa facem 4 benzi si acum sa venim cu piste de biciclete pe drumul national, asa ceva nu se va putea realiza”, a declarat Horia Sulea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *