Editorial

Biblioteca pentru tonţi

Scris de 453

„S-au închis jumătate din bibliotecile din România. Numărul cititorilor a scăzut cu 4 milioane în ultimii 25 de ani”, titrează digi24.ro.

Știrea reală e că mai există biblioteci în România. De ce nu le-am dărâmat pe toate și să facem niște mall-uri frumoase în locul lor?

Dar ce zic mall-uri, vă dați seama câte baruri cu păcănele, câte case de pariuri și câte studiori de videochat am putea ridica în locul bibliotecilor? Dă-le dracului de cărți, haideți să facem bani!

„Din 1990 și până astăzi, deci în ultimii 32 de ani, au dispărut 8.207 biblioteci din România. Cu excepția anilor 1995 și 1996, când s-au înființat 277 de noi biblioteci, pe teritoriul României s-au închis, an de an, cel puțin câteva sute de astfel de instituții pentru educație.

Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că astăzi, în România, mai sunt doar 8.458 de biblioteci naționale, universitare, specializate, școlare, publice sau private. În 1990 erau 16.665 de biblioteci”, mai scrie digi24.ro.

De ce ne trebuie biblioteci publice, dacă nu mai există biblioteci în case? Ne-am lăsat, ca popor, de sportul ăsta cu cititul, că nu ne ajută la nimic. Dacă nu mai e „la modă” să ai o bibliotecă în casă, haideți să renunțăm și la alea de afară, că numa’ ocupă spațiu degeaba!

La ce ne trebuie nouă biblioteci, într-o țară în care 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional? Doar n-o să-i ajute cărțile la alfabetizare! Haideți să-i punem cu burta pe cărțile de joc și poate îi transformăm în campioni mondiali la poker! Facem un ban cinstit de pe urma lor!

La ce ne trebuie nouă biblioteci, în țara analfabeților mental? Avem atâtea exemple că inteligența nu este un criteriu de angajare în România.

De ce ne-am chinui să cultivăm inteligența prin citit, dacă oricum proștii cu tupeu sunt valorile acestei țări?

De ce avem nevoie de biblioteci, într-o țară plină de doctori? Unii dintre ei poate n-au dat niciodată pe la bibliotecă, pentru că și-au plagiat tezele de doctorat. La ce bun să ținem clădirile alea inutile?

La ce ne folosesc bibliotecile, dacă însuși prim-ministrul României e suspect de plagiat? Sau stai, că trebuie să iei de undeva cărțile din care plagiezi! Ok, hai să mai ținem o singură bibliotecă, să aibă plagiatorii de unde să împrumute cărțile.

De ce să mai ținem bibliotecile, dacă tinerii suferă de intoleranță la lectură? Nu mai bine construim în locul bilbiotecilor niște centre de formare a influencerilor?

N-a murit nimeni de la prea multă influență pe social media, dar cu siguranță sunt câteva cazuri de morți de la prea mult citit.

De ce să mai cheltuim bani aiurea cu întreținerea bibliotecilor, dacă tocmai conducătorii țării duc o cruciadă împotriva educației?

Toți cei care s-au perindat pe la putere în ultimii 32 de ani au avut grijă să țină educația cât mai needucată.

De ce ne-am mai chinui să păstrăm aparențele cititului, ținând niște clădiri obosite în care nu intră nimeni?

Să ne mai lase președintele cu România lui educată! Un adevărat proiect național, în care să ne implicăm cu toții, ar fi „Biblioteca pentru tonți”. Să punem umărul, să dărâmăm toate bibliotecile și să construim în locul lor biblioteci pentru tonți! Singurele biblioteci din lume din care ieși mai prost decât ai intrat.

Să punem osul, de la cetățeni la autorități, și să ridicăm niște temple ale prostiei, finanțate de stat. Să învățăm în ele cum să extragem prostia, cum s-o rafinăm, cum s-o transformăm în brand de țară. Să ne dăm doctoratele în prostie!

Doar atunci programul de îndobitocire națională va fi desăvârșit!ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 19 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE