E dezarmant de tanara, de o eleganta dezinvolta si a reusit sa ii cucereasca pe cei de la Google. In curand va urma un stagiu de internship la sediul faimoasei companii din Elvetia. Mai mult, Bianca Ioana Costin s-a numarat si printre finalistii de anul trecut ai MindCoding, concursul international care i-au inspirat alegerea in cariera.
Bianca se declara de la bun inceput o persoana retrasa, un om care nu vrea sa apara sub reflectoare si ar da oricand o mana de ajutor pentru ca meritele celor valorsi sa fie promovate. Pe parcurs, lecturile indelungi si sensibilitatea cultivata ies la iveala si contureaza o personalitate complexa, plina de avant.
“M-am gandit sa incerc un internship la Google in contextul celor trei ani de facultate, mi-am propus de la bun inceput sa fac practica in afara tarii. Am fost hotarata sa incep de acum. Am inceput sa lucrez la asta inca din vara anului trecut”, a explicat ea.
Munca nu a fost nici putina, nici usoara.
“Am inceput sa fac exercitii si probleme de programare care se gasesc pe Internet. La inceput nu eram buna la asta, rezultatele mele nu erau foarte incurajatoare, dar m-am pregatit pe parcursul verii si in iarna am aplicat pentru acest internship la Google. Am fost foarte stresata si inainte, si dupa interviu”, a marturisit ea.
Cele doua-trei interviuri pentru sesiuni de practica la Google au loc in spatiu virtual. Oficialii faimoasei companii umaresc atat felul in care tinerii doritori sa invete de la ei stiu sa rezove anumite probleme specifice, cat si fel in care candidatii stiu sa isi dezvolte rationamentul si sa isi prezinte argumentele. Studentii afla daca au fost admisi sau respinsi cam intr-o saptamana.
“In functie de felul in care ai discutat la interviu, cei de la Google iti propun apoi un proiect de care sa te ocupi, pe care trebuie sa il aprobi daca crezi ca ti se pare ca ti se potriveste. Poti alege sa iti faca o alta oferta. Depinde de tine ce vrei de la inceput”, a dezvaluit tanara.
Din toate locurile din Europa in care putea sa mearga la acest stagiu, Bianca a ales Elvetia.
“Imi doresc de mult sa ajung acolo. Acolo e si un fel de sediu central al companiei. Oricum, nu conteaza atat de mult locatia, cat proiectul pe care vrei sa mergi. Te gandesti la ceea ce vrei sa faci decat unde, desi conteaza mult si asta”, a precizat ea.
Bianca mai are o colega aflata in curs de alegere a unui proiect pentru care sa lucreze la Google si spera ca vor fi colege in acelasi centru.
“Internship-ul la care merg eu presupune multa munca, dar si instruire, mai ales ca ei stiu ca sunt la inceput. Imi vor trimite materiale din care sa ma pregatesc, iti dau principalele directii pe care voi lucra, sa stiu cum sa ma pregatesc inainte”, explica ea.
Practic, Bianca Ioana Costin va lucra trei luni in departamentul Google Ads si va invata cum se lucreaza in adevarata industrie a reclamei in mediul virtual.
“Imi doream de la inceput un proiect de acest fel care implica mai mult zona de cercetare. E mai mult decat sa inveti ceva doar de dragul invataturii. Ei iti arata doar in jurul carui punct de invarti si tu trebuie sa gasesti modalitatea de a alege traiectoria potrivita”, a sintezizat ea.
Bianca e studenta in anul I la Facultatea de Informatica si Matematica a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), la Informatica, sectia engleza.
“Initial am vrut sa merg la studii in Marea Britanie, ma pregateam chiar sa aplic dar inainte de asta m-am razgandit: am aflat ca se pot face stagii de practica in strainatate. M-am gandit sa stau atunci la Cluj cu familia in timpul anului, sa studiez si vara sa ies in strainatate, sa calatoresc si sa vad locuri noi, in timp ce invat. O combinatie intre vacanta si munca”, a rezumat ea.
Parintii ei, cadre didactice la Universitatea Tehnice din Cluj-Napoca, s-au bucurat de reusita ei si au sustinut-o.
“Fiind in domeniu, mi-au spus ca imi lasa libertatea alegerii. Mi s-a parut foarte frumos ca m-au incurajat in acest fel. Probabil sunt un pic ingrijorati, ca orice parinti, dar, probabil, s-au obisnuit deja cu ideea ca plec si stau singura cateva luni”, rezuma ea.
Concursul Mindcoding i-a inspirat alegerea
Inainte de toate acestea, Bianca a fost finalista in cadrul concursului international de informatica MindCoding.
In acest an, finala va avea loc intre 16 si 18 aprilie. Pe parcursul acestei perioade, la Cluj Napoca se vor aduna cei mai talentati programatori,
atent selectati prin aceleasi metode ca si anul trecut, luand parte la patru runde de calificare. Concursul este dedicat tuturor pasionatilor de informatica, fara restrictii de varsta sau pregatire. Finalistii sunt atat elevi cat si studenti sau liber profesionisti. Mai exact, iar parte la concurs 20 participanti din mediul liceal si inca 30 din cel universitar sau profesional. Manifestarea este organizata de Societatea Hermes, membra a Uniunii studentilor din Romania, dar si Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB.
“Nu am avut rezultate bune chiar de la inceput, dar am progresat pe parcurs si am ajuns in finala. A fost o experienta foarte importanta pentru mine. Am cunoscut oameni interesant care mi-au dat avant in tot ce am facut mai tarziu. Pana atunci nu am participat la olimpiade de informatica pana atunci, nu mi s-a parut important. Pana atunci imi placea matematica. De anul trecut a inceput sa ma atraga si informatica. Concursul a fost fascinant: erau altfel de probleme. Ultima era ceva care i-a extaziat pe toti cei care au ajuns sa o rezolve. Nivelul de complexitate creste mult pe parcursul concursului”, dezvaluie tanara.
Iubeste informatica, matematica si muzica clasica
Bianca e clujeanca get-beget, din cartierul Grigorescu. A absolvit Liceul “Onisifir Ghibu”, de unde isi aminteste cu nostalgie mai ales de profesorul de matematica care a predat la clasa ei.
“Am ales informatica pentru ca se combina foarte bine cu matematica. E, intr-adevar, de viitor dar iti deschide multe perspective, pe langa programare. Nu stiu daca ar fi avut rost sa plec in alt oras la facultate, mai ales ca aici sunt facultati foarte bune”, rezuma ea.
Contrar prejudecatilor pe care oamenii le au indeobste despre studentii de la stiinte exacte, Bianca e indragostita de lectura. Ii mai place muntele si turele cu bicicleta pe dealurile din jurul Clujului.
“Am perioade in care imi place sa citesc numai un anumit gen de carti. In liceu a fost o vreme in care citeam numai romane politiste. Anul trecut am citit mult literatura psihologica”, martusiseste ea.
In privinta muzicii preferate, tanara spune ca ii place sa o potriveasca dupa starea de spirit dintr-un anumit moment.
“Cand codez, ascult muzica clasica. Cand imi vine vreo idee si experimentez am nevoie de concentrare si opresc orice sunet. In rest, imi place rockul si ascult trupe mai clasice, Roxette sau Bon Jovi”, spune ea.
Se uita uneori la seriale ca “Dr. House” sau “Meredith Grey”, dar o sperie “pierderea de vreme” pe care o implica. In schimb, o atrag filmele care pun intrebari.
“Am fost la filmul “De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu, mi s-a parut foarte bine realizat, in sensul in care simteai ce simte personajul si apoi ai dileme, ajungi sa te gandesti la viata ta, la cum te-ai potrivi in situatia aceea”, marturiseste ea.
Traiasca lectura! Clubbingul e o “chestie sociala”
Despre clubbing, Bianca spune ca e doar “o chestie sociala”.
“Iesi in club doar pentru oamenii cu care esti, nu pentru locul in sine. Daca se organizeaza iesiri merg si eu, dar pentru socializare”, spune ea.
La fel, tanara clujeanca se declara putin atrasa de moda ca fenomen in sine.
“Am perioade in care merg la shopping si perioade in care doar incerc sa asortez ce am. Nu citesc reviste si nu urmaresc emisiuni de moda”, dezvaluie studenta.
Nu a ezitat sa voteze de cand are acest drept.
“Nu ma pasioneaza politica, dar cred ca trebuie sa ne exercitam acest drept. Ma interesez de politica atunci cand se impune asta, vreau sa votez in cunostinta de cauza!”, militeaza Bianca.
Tanara admite ca planurile ei de viitor inca nu sunt foarte clare, dar stie ce nu vrea: un job monoton care sa vina ca urmare a unor ani in care creativitatea nu a fost tocmai apreciata.
“Nu vreau sa fiu foarte buna pe ceva anume si doar pe acea chestie. Nu vreau sa fac ceva repetitiv, chiar daca as face asta foarte bine. Vreau sa fac mereu lucruri noi. Vreau sa fac programare, intr-un proiect care implica si cercetare.
Sunt nerabdatoare sa invat la vara lucruri noi, la Google. Sunt sigura ca asta imi va da o directie. Nu am decis daca sa raman in Romania sau sa plec afara. M-am gandit sa urmez un masterat dupa absolvire, nu stiu sigur daca aici sau in alta tara. S-ar putea sa plec din Romania, sa caut proiectul la care visez”, a mai spus ea.
In privinta lucrurilor care ar trebui sa se schimbe la Cluj, studenta crede ca e nevoie de “mai multa hotarare”.
“Sunt si oameni care stiu ce vor de la viata care vor sa ii ajute pe ceilalti, dar si oameni care se lasa dusi de val. In domeniul meu, pot spune ca exista prejudecati legate de fetele care lucreaza in informatica si ca ar trebui incurajate, nu discriminate”, a subliniat Bianca Ioana Costin.