Alegerea ideala cand vine vorba de desert delicios sau de o gustare sanatoasa, fructele uscate sunt un aliat de nadejde in dieta zilnica, aducand beneficii importante sanatatii. In plus, sunt la indemana tot anul si isi pastreaza multa vreme savoarea si calitatile nutritive.
Sursa buna de fibre si vitamine, fructele uscate contin mai multe calorii decat cele in stare proaspata si au foarte putina apa deoarece sunt deshidratate in conditii speciale pentru a se usca si, astfel, sa poata fi pastrate pentru un timp mai indelungat. Pentru a fi folosite la preparate se pot rehidrata. Se lasa la inmuiat, in apa fierbinte, timp de 30-40 de minute.
Pentru anotimpul rece, fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete. Au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Nutritionistii recomanda dieta cu aceste fructe si pentru efectul lor antioxidant in organism.
Stafidele
Tehnica uscarii strugurilor pentru a obtine delicioasele stafide provine din Antichitate, cand era practicata de egipteni si persi. Obtinute printr-un proces de uscare a boabelor de struguri in cuptoare speciale sau prin caldura soarelui, stafidele au diverse marimi, culori si calitati. Delicioase si pline de energie, cu sau fara samburi, mai mult sau mai putin dulci, stafidele satisfac toate gusturile si se consuma ca atare sau ca ingredient al unor prajituri savuroase. Depozitate in frigider, pot fi consumate timp de sase luni.
Principalele sale beneficii terapeutice sunt:
– Ajuta la pastrarea sanatatii dintilor si a gingiilor, dar si la intarirea oaselor.
– Combat anemia si constipatia.
– Pentru continutul lor ridicat de fenol, sunt apreciate pentru efectele antiseptice, antiinflamatoare si antioxidante care protejeaza indeosebi sistemul cardiovascular.
– Stafidele contin baron, un mineral cu proprietati benefice asupra oaselor la femei, prevenind osteoporoza.
– Sunt indicate persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului; nu contin grasimi, fiind in schimb bogate in fibre.
Prunele uscate
Daca cele proaspete sunt doar o amintire, in sezonul rece prunele uscate sau poamele se gasesc cu usurinta, pastrandu-si toate calitatile binefacatoare. Ele s-au dovedit a avea un continut de antioxidanti de doua ori mai mare decat fructele de padure, considerate pana nu de mult campioane ale mentinerii imunitatii.
Bogate in fibre, vitamina A, potasiu si cupru ele au un continut record de antioxidanti ce protejeaza eficient multe tipuri de cancer. De asemenea, prunele uscate ajuta la pierderea in greutate si regleaza nivelul de zahar din sange. Contin si beta-caroten, care previne osteoartroza sau artritele reumatice. Iata si alte beneficii ale lor de cunoscut:
– Sunt un bun tonic, cateva prune uscate reprezinta gustarea ideala atunci cand va simtiti lipsiti de energie.
– Protejeaza inima, previn problemele colonului si diabetul prin incetinirea procesului de absorbtie a glucozei in sange, reduc riscul maladiei Alzheimer si regleaza tensiunea.
– Trateaza cu succes constipatia, avand efect laxativ. Pentru bune rezultate in acest sens se pun seara 6-7 prune uscate in apa la hidratat si se consuma a doua zi pe stomacul gol.
Piureul de prune uscate este un aliat in curele de slabire. 200 g de fructe, inmuiata si trecute prin masina de tocat, asezonate cu putina scortisoara, au un gust delicios si sunt foarte satioase. Acest piure, amestecat cu pere proaspete, inlocuieste cu succes hrana pentru o zi. Meniul se poate repeta de doua ori pe saptamana si dupa o luna se constata efectul: trei kilograme in minus.
Curmalele
Fructe exotice, produse de o specie de palmier, curmalele uscate sunt nu numai gustoase, dar reprezinta si o sursa importanta de carbohidrati. Sunt bune energizante datorita continutului de pana la 70 % fructoza, inlocuitor ideal al zaharului pentru cei dependenti de dulciuri.
Unele dintre fructele cu cel mai bogat continut de fier, curmalele, ca parte a dietei zilnice, sunt ajutor de nadejde pentru fetele si femeile expuse anemiilor feriprive, atat pe durata ciclului menstrual, cat si odata cu apropierea menopauzei. Doar sapte curmale asigura mare parte din necesarul zilnic de fier.
Cei care doresc sa se ingrase cateva kilograme pot sa consume cu incredere ca desert aceste fructe bogate in calciu, potasiu, fosfor, magneziu si caroten. Sunt un bun remediu si in afectiunile digestive. Persoanele astenice sau aflate in convalescenta se pot bucura de calitatile lor revigorante.
Curmalele intaresc imunitatea si sunt energetice. O gustare care contine curmale, asezonate cu putin susan, este o sursa de acizi grasi polinesaturati si de proteine. Dieta bogata in curmale imbunatateste activitatea cardiaca, combate anemia si insomniile, putand inlocui zaharul si dulciurile rafinate.
Cand le alegeti in magazine, evitati-le pe cele galbui, cu aspect uscat, ca sa puteti avea siguranta ca sunt fragede. Nu se recomanda diabeticilor!
Smochinele
Fructele de smochin erau adorate de greci, care in vechime, pentru mult timp, au interzis exportul lor. Romanii, la randul lor, le considerau sacre.
Si fructele uscate de smochin au calitati curative deosebite datorita aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C si B6, vitamine usor asimilabile. 100 g de smochine contin o cantitate de calciu de aproape doua ori mai mare decat laptele. Iata si alte beneficii terapeutice de stiut:
– Ajuta la detoxifierea organismului si sunt utile in curele de slabit datorita continutului de fibre hranitoare, ce tin departe senzatia de foame. Doar sase smochine va pot asigura aproape jumatate din necesarul zilnic de fibre. Aceasta este cantitatea optima si pentru o gustare sanatoasa!
– Magneziul din smochine este de folos functionarii optime a sistemului nervos.
– Ajuta la oxigenarea celulelor si tin departe radicalii liberi.
– Previn cancerul prin continutul de benzaldehida, un puternic agent cancerigen.
– Recunoscute ca fructe foarte energetice (215 kcal la 100 g), smochinele sunt alimente nutritive care au avantajul ca se digera usor. Introduse in dieta, ele combat constipatia, tulburarile digestive, furunculoza, previn anemia si diferite forme de cancer.
Caisele
Caisele uscate contin foarte multe fibre si beta-caroten, dar si vitaminele A si C, magneziu si fier, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de ele provin din zaharuri.
Caisa ajuta la imbunatatirea celulelor ce tin de memorie datorita continutului de fosfor si detoxifica cu succes orice organism „obosit”. Combat insomnia si sunt indicate a fi mancate pentru un somn linistitor de noapte. Iarna cand nu se poate consuma fructul proaspat, se consuma sub forma uscata, acestea pastrandu-si multe din proprietati. Caisele uscate uscate contin de 4-5 ori mai multe minerale si oligo-elemente decat cele proaspete, dar sunt mult mai calorice: 100 g de caise uscate furnizeaza 200 calorii. In plus, au un usor efect laxativ, fiind de ajutor persoanelor care sufera de constipatie.Conform unui studiu, caisele si, in general, alimentele bogate in caroten scad riscul cancerului.
Goji
Fructele de Goji, un arbust ce creste pe culmile muntoase din Tibet si Himalaya, sunt de peste 2000 de ani un sprijin nepretuit al medicinei naturiste orientale si o descoperire recenta a stiintei medicale occidentale. Recent introduse si sub forma de fructe uscate pe piata romaneasca, ele contin vitamine esentiale (B1, B2, B3, C, betacaroten si alte provitamine A), minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu, germaniu), antioxidanti etc.
Efectele sale terapeutice pentru consumatorii constanti al acestui fruct sunt in principal urmatoarele:
– energizant si revigorant al trupului si spiritului;
– fortifiant al sistemului imunitar;
– echilibrant al nivelurilor hormonale;
– regularizant al circulatiei sangvine;
– afrodiziac al vietii sexuale.
Cantitatea recomandata spre consum zilnic (dimineata sau chiar la amiaza) este de 25 g fructe uscate (o lingura de supa plina cu varf), cu cel putin 30 de minute inainte de masa. Variante ale fructului Goji (suc, fructe proaspete, fructe uscate sau esente) se pot gasi in farmaciile naturiste.
.ro
Foto: spicelines.com