
Încă un proiect derulat de Primăria Cluj-Napoca va costa mult mai mult decât sumele aprobate inițial. Se pare că aceasta este noua normalitate. Proiectul se licitează la o anumită valoare, după care apar tot felul de chelltuieli suplimentare care sunt aprobate rapid de consilierii locali.
La următoare ședință a Consiliului Local se vor aproba noii indicatori economici ai proiectului bazinului olimpic din Borhanci și respectiv creșterea valorii proiectului cu peste 65 de milioane de lei.
Primarul Emil Boc recunoaște că știa de faptul că dealul din Borhanci o ia la vale, dar nu explică și de ce proiectul bazinului olimpic nu s-a realizat ținându-se cont de realitatea din teren, fiind nevoie de noi evaluări și o creștere a valorii proiectului cu 13 milioane de euro.
„În urma evaluărilor din teren s-a constatat că trebuie să fie fortificat terenul pe care se construiește bazinul olimpic cu 745 de piloți forați. Noi, inițial, în Borhanci aveam în plan să construim un cartier de locuințe, dar analizele geotehnice ne-au arătat că nu se poate, pentru că dealul o ia la vale și ar trebui o consolidare minimală de cel puțin 200 milioane euro, de început. Și aici, la bazinul de înot, față de calculul inițial mai trebuie bani ca să se consolideze terenul, doar pentru ceea ce înseamnă bazin de înot. Astea sunt dealurile Clujului, dar ne bucurăm pe de-o parte de această alternanță deal-vale care stă la baza construirii poporului român, până la urmă”, a declarat Emil Boc.
Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 200.462.096 lei, față de suma aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca în 2022, care era de 134.776.771 lei.
„În urma expertizei geotehnice și a finalizării Proiectului Tehnic, s-a concluzionat de către expertul tehnic că fundarea directă a clădirii nu este fezabilă și practică din punct de vedere tehnico-economic, fiind necesară optimizarea soluției de fundare a bazinului de întot prin executarea de 745 de piloni forați cu adâncimi cuprinse între 17.90 m și 6 m cu diametrul de 8 mm. Costurile pentru implementarea acestei soluții de fundare sunt de 15,8 milioane de lei. De asemenea, în procedura de achiziție publică privind proiectarea și execuția lucrării privind bazinul de întot nu a fost menționată necesitatea proiectării acestuia pentru a fi omologat potrivit normativelor Federației Internaționale de Natație. Ulterior semnării contractului beneficiarul a solicitat executarea bazinului pentru a se încadra în cerințele FINA. Cheltuielile cresc astfel cu alte 15 milioane de lei. Totodată, în urma ajustării prețurilor, se mai adaugă o creștere de 28 de milioane de lei, astfel valoare proiectului ajungând la 200.462.096 lei”, potrivit proiectului de hotărâre.
Practic, experții din Primăria Cluj-Napoca au zis că vor să se facă un bazin, fără a se ține cont de caracteristicile terenului, despre care știau, după cum a declarat chiar primarul și nici nu au menționat că acest bazin ar trebui să respecte cerințele FINA. Nu e nicio problemă, bine că nu s-au trezit după finalizarea proiectului.