Din oras

Baza de date sociala – un proiect menit sa elimine parazitii din sistemul caritabil

Horatiu Abrudan, reprezentantul Departamentului Caritabil al Fundatiei Familia Sfanta, vrea sa creeze o baza de date comuna cu beneficiarii fundatiilor caritabile pentru a elimina din sistem profitorii. Tanarul si-a depus proiectul la Fondul ONG Romania pentru a obtine finantarea necesara.

“Sunt foarte multe fundatii caritabile in Cluj, dar fara nicio legatura intre ele. Si exista din pacate oameni care profita de asta. S-au dezvoltat un soi de … eu le spun turisti, cei care traiesc foarte bine cersind de la fundatii si cum fundatiile nu stiu una de alta, le merge foarte bine asa”, spune Abrudan, care lucreaza de patru ani la Fundatia Familia Sfanta.

Baza de date sociala, proiectul gandit de acesta, ar elimina parazitii din sistemul de caritate. Fundatiile ar putea vedea foarte usor ce ajutoare a mai primit persoana respectiva de la alte fundatii, iar riscul de a alimenta lenea unora si de a risipi resursele, care ar putea ajuta oameni cu adevarat in nevoie, ar scadea considerabil.

“Ar fi un software simplu pe care sa-l poata folosi orice fundatie. O baza de date comuna care sa se actualizeze in timp real. Cand vine o persoana pe care nu o cunoaste, fundatia intra in baza de date si vede: respectivul e in proiectul acesta la fundatia asta, a primit nu stiu ce de la fundatia cealalta si asa mai departe. Chestia asta lipseste cu desavarsire si astfel se risipesc o gramada de resurse. Oamenii care chiar au nevoie nu cer pentru ca le e rusine, sau nu mai au loc de cei profitori”, a subliniat Abrudan.

Tanarul spune ca majoritatea care apeleaza la mila Fundatiei nu au intentii sincere si nu sunt dispusi sa munceasca pentru ajutorul primit.

“Am observat din experienta mea ca aproximativ 70% din persoanele care vin nu au intentii sincere si mint.  La inceput eram foarte entuziast, caram paturi, faceam tot, pana mi-am dat seama ca oamenii chiar profita. Am vazut lucrurile donate vandute in Oser. Asa ca am facut un experiment. In spate avem o gradina, am cumparat niste unelte si tuturor care veneau, cam 15-20 de persoane pe zi,  le dadeam cate ceva si le spuneam: uite ia o grebla si curata un pic. Le-am cerut un lucru minim, nu un efort deosebit. Le-am spus: Tot primesti ce primesti, dar arata-mi ca ai intentii bune si fa si tu ceva pentru asta. De atunci 80-90% dintre persoane nu mai vin”, a spus acesta.

 “De exemplu a venit o femeie sa-mi ceara lapte praf. Laptele praf costa foarte mult si i-am spus ca ii dau un kilogram de lapte praf si am rugat-o sa mature, era o chestie de 10 minute. La care mi-a spus: Hai dom’le lasa-ma, pentru un lapte praf?!” Unui tip i-am promis ca ii platesc 250 de lei pentru copil la gradinita.  Nu trebuia decat sa vina doua zile la Fundatie, sa grebleze un pic frunzele. A venit, a stat 20 de minute, a aruncat grebla si a plecat”, a rememorat tanarul.

Horatiu Abrudan si-a depus proiectul pe componenta Servicii Sociale si de Baza si a solicitat suma minima de 5.000 de euro. Suma totala alocata pentru aceasta componenta in cadrul cele de-a doua runde de apeluri pentru Cereri de finantare este de 3,2 milioane de euro. Fondul ONG este parte a granturilor Spatiului Economic European (EEA Grants) 2009 – 2014, prin care un buget total de 30 de milioane de euro este destinat proiectelor societatii civile din Romania. Operatorul Programului in Romania este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *