In vizor

Bătrânii și copiii din centrele DGASPC Cluj sunt vulnerabili în fața COVID -19, deși Direcția dă asigurări că au fost luate toate măsurile de protecție

Scris de 1,425

Ziar de Cluj a atrs atenția anterior că măsurile de protecție, în contextul epidemiei cu coronavirus, la nivelul centrelor de copii și bătrâni din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj s-au lăsat așteptate. Asta chiar dacă aceste centre sunt extrem de vulnerabile, iar un singur caz pozitiv ar determina apariția unei situații greu de controlat. DGASPC dă asigurări că au fost luate toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe copiii și pe bătrânii aflați în centrele din subordine.

Acum și centrele DGASPC se confruntă cu aceeași problemă cu care se confruntă în aceste zile cele mai multe instituții publice, inclusiv spitalele și anume lipsa dezinfectanților și a echipamentelor de protecție.

”În ceea ce privește echipamentele și dezinfectanții, în prezent mai există puține produse pe stoc. Nu toți furnizorii DGASPC au onorat în timp util comenzile. Pentru echipamentele de protecție am apelat și la alți furnizori care ne-ar putea sprijini, iar pentru dezinfectanți, inclusiv la Farmec S.A. Precizăm că prețul produselor a crescut foarte mult ca urmare a situației de urgență și a creșterii cererii la nivel național”, potrivit DGASPC Cluj.

Există însă o altă problemă care a fost semnalată către Ziar de Cluj, și anume faptul că la nivelul Direcției s-a luat decizia ca 100 de persoane, care erau angajate în centrele de zi și de recuperare a căror activitate a fost sistată, au fost mutați temporar în centrele de copii și cele de vârstnici. Medicii din aceste centre consideră că această decizie nu este una binevenită în această situație când ar trebui limitat numărul persoanelor care intră în contact cu beneficiarii centrelor.

”Au mutat 100 de angajați de pe centrele de recuperare, i-au mutat în centrele de bătrâni și de copii. Fără să aibă avize epidemiologice, fără să aibă adeverințe și fără să se cunoască ce au făcut în ultimele două săptămâni, dacă au intrat în contact cu persoane bolnave. Medicii din centre nu sunt de acord să fie băgați între beneficiari, copii cu dizabilități și centrele de bătrâni. Sunt 100 de oameni noi care ajung în aceste centre. Dacă unul singur ar fi bolnav ar fi o tragedie. La nivelul centrelor s-au luat măsuri ca angajații care lucrează să fie tot aceeași. Dintr-o dată se trezesc cu 100 de oameni noi. Medicii se opun categoric. Pândește COVID-ul și nu sunt luate măsurile de protecție. În aceste centre problemele o să fie foarte mari, deoarece aceștia sunt în imposibilitatea de a reacționa. La căminul de bătrâni din Cluj sunt 90 de persoane imobilizate. Nu e momentul acum să aducă oameni noi”, dezvăluie sursele Ziar de Cluj.

DGASPC oferă asigurări că au fost luate măsurile de protecție necesare. Toți angajații completează declarații pe proprie răspundere și le este măsurată temperatura la fiecare intrare în tură.

Redăm mai jos răspunsul DGASPC Cluj la solicitarea Ziar de Cluj de a lămuri problema persoanelor delegate în centrele de copii și bătrâni:

În conformitate cu dispoziția metodologică a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în scopul prevenirii infectării cu COVID-19, s-a recomandat suspendarea activității centrelor de zi și de recuperare, angajații acestor centre urmând a-și desfășura activitatea în alte unități ale DGASPC  conform pregătirii lor și în funcție de nevoile instituției.

Facem precizarea că pentru toți angajații unităților rezidențiale este obligatorie completarea zilnică a unei declarații pe propria răspundere, la intrarea în serviciu sau după caz în tură, privind starea de sănătate, cu privire la intrarea sau nu în contact direct cu persoane suferinde din cauza infecției cu COVID-19, precum și cu privire la prezența/absența simptomelor specifice infecției, atât pentru ei cât și pentru membrii familiilor cu care locuiesc, inclusiv istoricul călătoriilor acestora. De asemenea, se realizează măsurarea temperaturii fiecărui angajat la intrarea în serviciu și înregistrarea acesteia într-un registru special.

În ceea ce privește accesul în unitățile rezidențiale ale DGASPC Cluj au fost suspendate vizitele de orice fel și activitățile de voluntariat. Această prevedere nu face referire la personalul angajat al DGASPC.

Salarizarea personalului plătit din fondurile publice din unitățile ale căror activitate este suspendată se poate realiza doar în condițiile în care persoanele respective desfășoară o activitate conform pregătirii și a fișei de post cu luarea în considerare a nevoilor instituției în scopul asigurării continuității serviciilor oferite beneficiarilor (copii/vârstnici).

Dorim să precizăm că metodologia la care facem referire și a cărei implementare a fost solicitată șefilor unităților rezidențiale prevede stabilirea de către aceștia a unor rute clare pentru fiecare angajat în interiorul unității și raportat doar la specificul activității fiecărui angajat.

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere privind protecția beneficiarilor din centre și de la Consiliul Județean, având în vedere faptul că DGASPC se află în subordinea CJ Cluj, însă răspunsul acestora a fost să ne adresăm Direcției. 

”Având în vedere faptul că informațiile solicitate de dumneavoastră intră în sfera directă de competență a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, iar managementul operațional aparține instituției publice menționate, vă adresăm rugămintea de a transmite solicitarea dumneavoastră direct către DGASPC Cluj”, este răspunsul primit de la Consiliul JudețeanULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 3 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 5 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 7 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 10 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 11 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE