Peditel, un proiect important pentru comunitate, a pierdut finanțarea de la Primărie din prima sesiune din cauza unor documente lipsă la dosar. Acum, în sesiunea a doua, banii puși la bătaie pentru proiecte sociale sunt nesemnificativi. Grosul fondurilor merg către proiecte culturale. Este probabil ca cea mai mare sumă să fie alocată Asociației Centrul Cultural Clujean.
35 de cereri de finanțare din bugetul local au fost depuse de către asociațiile și fundațiile din Cluj-Napoca. Suma totală este de peste 2,1 milioane lei. Cea mai mare sumă, 500.000 lei, a fost cerută de Asociația Centrul Cultural Clujean pentru proiectul „Cultura lucrează”. Este foarte probabil să fie aprobată întreaga sumă solicitată de Centrul Cultural Clujean ținând cont că există un precedent la prima sesiune de finanțare când a cerut 404.400 lei și a primit aprobare 400.000 lei.
Pentru proiecte de cultură, Primăria a pus la bătaie 800.000 lei, iar pentru proiecte sociale doar 70.000 lei. Este interesant faptul că mai bine de jumătate din cei 800.000 lei au fost solicitați de către Centrul Cultural Clujean. După cum ne întrebam în urmă cu câteva zile, să fie vorba despre o finanțare cu dedicație? Și cât de util este pentru comunitate proiectul „Cultura lucrează” pentru care asociația are nevoie de bani?
Citește și:
Consorțiul Studenților din România, o altă asociație prietenă cu Primăria, a depus cerere pentru două proiecte: Remember Cenaclul Flacăra (150.000 lei) și All Nighter – Maraton de Filme (33.000 lei).
Și Asociația Cultural Artistică Hara solicită o sumă destul de mare, 150.000 lei, pentru evenimentul 100 pentru România. Asociația trupei cu același nume a cerut de nenumărate ori bani de la Primărie, fie să facă un festival, fie să facă un concert penibil. De fiecare dată i s-a aprobat finanțare, dar nu suma întreagă.
Citește și:
O altă sumă importantă, 214.000 lei, a fost solicitată de Filiala Transilvania a Asociației Române pentru Industria Electronică și de Software. Banii ar urma să fie folosiți pentru proiectul „Cluj-Napoca, oraș al tehnologiei, digitalizării și inovării”.
ONG-uri care se ocupă de proiecte sociale solicită în schimb sume mult mai mici: Asociația Create.Act.Enjoy, 40.000 lei pentru proiectul Terapie prin Artă by Create. Act.Enjoy, ediția de Crăciun; Fundația Comunitară Cluj, 28.300 lei pentru proiectul Swimathon Cluj 2018 – la 10 ani de FCC; Asociația Csemete, 30.000 lei pentru proiectul Clubul de Incluziune pentru Copii cu Nevoi Speciale și 20.000 lei pentru Clubul Părinților.
O altă solicitare interesantă vine din partea Fundației Părinți din România: 111.000 lei pentru proiectul Peditel 1791 – Sfat medical pediatric prin telefon, gratuit, non-stop. De precizat faptul că la prima sesiune de finanțare, cererea Fundației Părinți din România a fost respinsă din cauză că dosarul a fost incomplet. Acum, se va aloca o sumă infimă în comparație cu banii care vor fi distribuiți ONG-urilor cu proiecte pentru cultură.