Anchete

Bătaie de joc la Baza Sportivă Gheorgheni. Persoanele în fotoliu rulant depind de un om cu cheie

Scris de 426

Baia pentru persoane cu dizabilități din incinta Bazei Sportive Gheorgheni este închisă în majoritatea timpului, iar condițiile nu respectă standardele legislației în vigoare. Primul contact al clujeanului Andrei Matiș, utilizator de scaun rulant, cu Baza Sportivă Gheorgheni i-a lăsat impresia că angajații Primăriei Cluj-Napoca își bat joc de persoanele cu handicap.

Andrei Matiș, un clujean care folosește un scaun rulant a trecut marți, 19 septembrie, printr-o experiență care l-a convins că autoritățile locale nu dau doi bani pe problemele clujenilor cu dizabilități locomotorii.

Marți seara, bărbatul s-a dus pentru prima dată la baza sportivă, alături de fratele său și nu a putut folosi toaleta rezervată persoanelor cu dizabilități deoarece era închisă, iar cheia era de negăsit.

Ca în filmele cu proști, Andrei Matiș a trebuit să aștepte aproape două ore ca un angajat de la paza complexului sportiv să vină cu singura cheie disponibilă, pe care angajatul a rupt-o în broască. Cireașa de pe tort pentru cei doi frați a fost să afle că un invalid, ar trebui, în anul de grație 2017, să depindă de un om cu o singură cheie, ca să folosească toaleta, în loc ca aceasta să fie deschisă permanent.

“Am stat cred că două ore în baza sportivă, marți seara, eram cu fratele meu. Fiind utilizator de scaun rulant de mult timp și având pregătire ca asistent social m-am lovit mult de chestii din astea. Știu că avem niște drepturi și de curiozitate am vrut să văd dacă se respectă legea și dacă există baie pentru persoane cu dizabilități. Am găsit baia respectivă, dar nu era deschisă. Fratelui meu i s-a spus că persoana care are cheie nu e acolo. Inițial, noi am crezut că e o problemă cu broasca ușii, cu yala și după o oră și ceva a venit cineva.

Din fericire, diagnosticul meu îmi permite cât de cât să intru pe picioare dacă nu pot intra cu căruciorul (într-o toaletă n.r.). Am prieteni care nu pot. După o oră a venit un domn de la pază și ne-am dat seama împreună că e posibil ca să fi rupt cheia în broască și, oricum, nici nu sunt foarte sigur că ar intra un cărucior acolo pentru că ușa nu e suficient de lată. Cineva ne-a zis să căutăm persoana care are cheie să facă o dublură. Eu nu înțeleg, mi se pare ciudat să depinzi de un un om cu o cheie în 2017, în loc să fie ușa deschisă. Ușa nu a fost deschisă, până la urmă”, a relatat Andrei Matiș pentru Cluj 100%.

Joi dimineața, la primele ore, angajații bazei sportive au lăsat deschisă ușa toaletei pentru persoanele cu dizabilități, însă clujeanul oricum nu ar fi putut să se descurce într-un spațiu total neadecvat celor care au probleme locomotorii.

 ”Azi dimineață, baia era deschisă dar sunt două probleme mari: ușa are o lățime de 40-45 de centrimeti maxim, ori căruțul meu, de exemplu, are o lățime totală de 70 de centimetri. La WC trebuie să fie bări\suporturi, pe ambele părți, la fel ca la chiuvetă. În plus, cum e posibil ca un singur om să aibă cheia de la baia respectivă și trebuie să-l cauți tu să-ți facă o dublură, cică?!”, a mai declarat clujeanul.

Reprezentanții complexului de agrement au refuzat să comenteze incidentul și să ne spună dacă toaleta pentru clujenii cu dizabilități este deschisă, la fel ca și celelalte toalete, pe toată durata programului de funcționare a bazei.

Primarul Emil Boc se laudă peste tot în spațiul public cu baza sportivă Gheorgheni , însă ”uită” să verifice dacă Legea 448/2006 și prevederile din articolul 50 din constituția României sunt respectate astfel încât și persoanele cu dizabilități să poată bucura de cele mai banale facilități în Clujul de cinci stele.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 mins Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 27 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 55 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE