In vizor

Baronia Cluj-Napoca și-a schimbat furnizorul de cumetrie la borduri: de la Videanu, la un amic de-al lui Flutur

Regia Autonomă a Domeniului Public din subrodinea Baroniei Cluj-Napoca a contractat serviciile firmei sucevene Symmetrica care va livra anul acesta pavaje din beton pentru străzile din Cluj-Napoca. Contactul totalizează peste 2,7 milioane de lei și a fost încheiat în 3 ianuarie 2024, potrivit datelor din SEAP. Firma Symmetrica este pe piață de peste 30 de ani, însă sociatatea a  fost propulsată în afacerile publice după ce Consiliul Județean Suceava la șefia căruia este Gheorghe Flutur (din gașca PDL al PNL), i-a atribuit un contract record (la acea vreme), de peste 1 milion de euro, pentru a face platformele pentur deșeuri din județul Suceva.

Vechiul furnizor baronial de pavaje este firma Adam Stone cu care RADP Cluj a încheiat, în august 2022, un contract mult mai gras, de peste 7,5 milioane lei, fără TVA, tot pentru un an de zile. Firma Adam Stone este în portofoliul omului de afaceri Adrian Videanu, vicepreședinte în PNL(tot din gașca PDL l PNL), fost primar al Bucureștiului, cel care a rămas în spațiul public cu denumirea de ”primarul bordură”, după un scandal din 2008 în care una dintre firmele sale a livrat borduri pentru străzile din București.

Potrivit termene.ro, Societatea Symmetrica din Verești, județul Suceava. a fost înființată la data de 15 decembrie 1994. Are sediul social pe strada Suceava nr. 27, localitatea Verești, județul Suceava și obiectul de activitate este fabricarea produselor din beton pentru construcții. Acționari sunt oamenii de afaceri Florin (60%) și Florentina Stanciu (40%).

Firma a devenit cunoscută pe piața contractelor publice după ce a câștigat un contract de 1 milion de euro pentru realizarea platformelor de deșeuri din Suceava, parte din proiectul de management a deșeurilor a  CJ Suceava condus de pedelisto-liberalul Gheorghe Flutur, după cum informa în iunie 2014 monitorulsv.ro. Cei din Suceava au construit noul depozit de gunoi al județului în vîrf de munte la propriu, în zona pasului Mestecăniș, de aici și o serie de scandaluri și procese cu locuitorii din zonă.

Symmetrica SRL avea în 2022 circa 35 de contracte de achiziție publică încheiate, cu autorități precum: municipiul Iași, municipiul Suceava, municipiul Bacău etc. Societatea a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 211.168.679 de lei, un profit de 25.277.334 de lei și 491 de angajați. Dedspre cifra de afaceri din 2022, newsmoldova.ro a arătat că e cea mai mare din istoria companiei. Mai mult, aceeași sursă a arătat că Symmetrica  a încheiat 1416 contracte cu încredințare directă și 42 de contracte prin atribuire. Primele contracte prin încredințare directă cu valoare semnificativă au fost încheiate în 2017, în valoare de 1.107.763 de lei, în anul 2020 acestea au depășit 16.000.000 de lei.

În noiembrie 2023, societatea a încheiat, potrivit newsmoldova.ro, contracte de peste 26 de milioane de elei cu Camera Deputaților și Senatul României pentru lucrări de reparații în zona Palatului Parlamentului.

Firma a mai avut contracte și cu Primăria sectorul 3, condusă de Robert Negoiță, unde, potrivit libertatea.ro, edilul a înlocuit în 2021 bordurile pe care chiar el le-a pus în alt mandat. Edilul sectorului 3 a explicat atunci, pentru sursa citată, că motivul înlocuirii atât de rapide a fost degradarea, vărsându-și cenușă în cap. Firma este furnizoare de borduri pentru lucrările publice și la străzi din Municipiul Constanța pe un contract de peste 8,8 miloane de lei, fără TVA.

Bordurile furnizate de Symetrica au ajuns să fie deja montate pe străzile din Cluj-Napoca, pe Valea Chintăului și Valea Seacă – loc în care Baronul OSĂ ne-a arătat că știe ”cu ce se mănână” orice, inclusiv lopata, numai administrația publică local nu.

În 2022, RADP Cluj a cumpărat borduri (din care mai există pe stoc pentru un parc ceva), în cadrul unui contract de aproape trei ori mai ”baban” încheiat cu firma Adam Stone (peste 7,5 milioane de lei, fără TVA). Potrivit jurnalul.ro, firma face parte din portofoliul omului de afaceri Adrian Videanu.

Contractul cu Adam Stone s-a încheiat în 26 iulie la voloarea de 7.587.200 de lei. Bordurile au putut fi văzute și fotografiate în august 2022 pe amplasamentul viitorul Parc Est unde Regia administrează vechea pepinieră Becaș.

 

Sursa: actualdecluj.ro