Varsta maxima ideala pe care un om poate pretinde s-o atinga este de 120 de ani; in ultimii ani ni s-a furnizat mai multe exemple. Dar trebuie sa recunoastem, putini oameni au o viata compatibila cu o asemenea longevitate. Speranta de viata a barbatului in anii ’90 era de 75 de ani; ea va creste foarte putin in anii urmatori.
Vedem destul de des azi nonagenari activi si fericiti de a trai. Exista numerosi factori ce cresc longevitatea, iar altii care o scurteaza, cum ar fi tutunul, alcoolul, drogurile, produsele chimice, pesimismul, frica de boala si de moarte, lipsa activitatilor intelectuale si fizice sau a unei alimentatii echilibrate. Sa devii centenar este un obiectiv stimulant care trebuie, toata viata, sa canalizeze energiile si sa motiveze fiinta umana pentru a urma cateva reguli naturiste simple de viata. Varsta a treia este cea la care sanatatea devine grija cotidiana prioritara. Igiena fizica si mentala determina mentinerea activitatii sau… declinul.
Pentru a va intretine functiile vitale, faceti un bilant de sanatate clasic o data pe an, aici intrand si bilantul biologic, cardiovascular, examenul genital si al prostatei. In functie de rezultate, insistati pe urmatoarele aspecte:
Intretinerea fizicului prin exercitii moderate si regulate: mers pe jos, natatie, acvagimnastica, gimnastica usoara. Evitati activitatile riscante, de forta mare, extreme. Intretineti-va curatenia corporala printr-o toaleta completa zilnica.
Pastrati-va oasele solide: osteoporoza este un fenomen de inmuiere a oaselor care pierd mineralele; acest proces, care se accentueaza o data cu varsta, poate fi combatut printr-o alimentatie bogata in calciu, printr-o expunere regulata la soare (formarea vitaminei D la nivelul pielii) sau, in lipsa, consumarea uleiului de cambula (bogata in vitaminele A si D), a produselor alimentare complementare bogate in oligoelemente de origine animala sau vegetala, exercitii regulate de intindere a coloanei verticale etc.
Intretineti sanatatea celulelor printr-o alimentatie echilibrata si variata, bogata in minerale si mai ales in calciu (branza alba degresata, iaurturi degresate), in vitamine (mai ales alimente proaspete: legume si fructe intre mese). Evitati carnea grasa (niciodata mai mult de doua ori pe saptamana) si consumati peste proaspat de doua ori pe saptamana.
Adaugati la acestea produse alimentare complementare pentru a suplini carentele: vitamine antiimbatranire, remineralizante, oligoelemente organice, acizi grasi esentiali, plante adaptogene (gomfrena, ginseng).
Intretineti o buna circulatie arteriala, venoasa si capilara: acizi grasi esentiali (ulei de somon, de peste din marile reci), organoterapie, plante medicinale (maslin, hamamelis, vin rosu, ginkgo biloba, saschiu) sau fructe rosii bogate in bioflavonoide (coacaze, afine, fragi, zmeura, mure etc.).
Intretineti o buna functionare a intestinelor: paine biologica semi-integrala (cu tarate), legume verzi la fiecare masa, salata verde. In caz de constipatie, nu va obisnuiti sa luati laxative; daca e necesar, folositi plante cu usor efect laxative.
Aveti grija de rinichi band suficiente lichide (ape minerale, infuzii de plante, sucuri naturale).
Mentineti-va moralul prin lecturi sau activitati intelectuale placute, cultivati-va optimismul si, mai ales iubiti viata. Cortexul cerebral este condus de 60 de miliarde de neuroni, iar prin efectul imbatranirii sunt distrusi milioane in fiecare zi. Fiti siguri ca aveti suficienti neuroni de rezerva pentru a va pastra un creier performant pana la 120 de ani, dar pentru asta trebuie sa-i puneti la treaba in fiecare zi. Invatati limbi straine, frecventati universitati speciale pentru cei de varsta a treia si intreprindeti voiaje culturale. Mentalul este motorul vietii.
Evitati factorii de risc cardiovascular si cancerosi: tutunul, alcoolul, drogurile, stresul; nu stati in preajma pesimistilor, plangaretilor si a celor care nu vorbesc decat de boli. Nu numai ca se imbolnavesc ei singuri, dar isi contamineaza si anturajul. Cei care sunt cu adevarat bolnavi se lupta in tacere si cu demnitate.
Imunizati-va impotriva infectiilor epidemice: evitati schimbarile bruste, frigul si caldura excesive, curentul, aerul conditionat care usuca. In perioada de iarna faceti un tratament preventiv impotriva gripei.
Grija pentru aspectul estetic si prevenirea imbatranirii pielii se rezuma la cateva principii simple de aplicat:
– evitati expunerea excesiva la soare;
– hidratati-va pielea si folositi creme si diverse tipuri de lapte hidrant (de preferinta natural);
– apelati la complementele ce contin oligoelemente organice (zinc, siliciu, selenium), utile si in carentele parului si ale unghiilor.
Viata sexuala se poate prelungi pana la o varsta foarte avansata; multe perosoane de peste 85 de ani intretin relatii sexuale periodice satsifcatoare. Deoarece perioada refractara se prelungeste, ritmul firesc va depinde de factorii individuali.
Fara a avea pretentia ca vom fi nemuritori, fiecare dintre noi poate pune in practica aceste metode simple si eficiente pentru a-si spori lungimea si calitatea vietii si pentru a ajunge la sfarsitul mandatului sau terestru in cea mai buna stare posibila. Cu cat veti incepe mai devreme, cand inca sunteti tanar, cu atat veti putea frana mai bine scaderea energiei vitale si eroziunea organica.