In vizor

Bărbatul cu probleme psihice, care a vandalizat 30 de mașini și a incediat o motocicletă, a fost considerat „apt pentru societate” de medicii de la Psihiatrie

Bărbatul cu probleme psihice care a distrus cauciucurile de la mașinile parcate pe strada Hațeg din Grigorescu nu este la primul act de vandalism. În aceeași zi acesta a incendiat o motocicletă parcată pe strada Donath.

Bărbatul a cărui motocicletă a fost distrusă în totalitate de acest act de vandalism este revoltat de faptul că individul a fost lăsat în libertate, asta deși anterior fusese reținut după ce a distrus coșurile de gunoi de pe Dorobanților și a amenințat o persoană cu un topor într-un autobuz.

Citește și:

Mașini vandalizate pe o stradă din Grigorescu. Autorul, un bărbat cu probleme psihice, nu este la primul act de vandalism

Medicii de la clinica de Psihiatrie au considerat însă că acesta este „apt pentru societate”. Astfel de persoane reprezintă un pericol pentru ceilalți, însă cei mai mulți nu sunt reținuți decât după ce vătămează o altă persoană.

Iată declarația clujeanului a cărui motocicletă a fost incendiată:

”Duminica dimineața am fost contactat de Poliția Grigorescu sa fiu anuntat ca un om cu probleme psihice a incendiat motocicleta și a făcut mai multe acte de vandalism în pe strada Donath în zona Coloane.

Acest om a avut antecedente destule. Săptămâna trecută aparent a rupt toate cosurile de gunoi de pe Dorobanților și a amenințat o persoana in bus cu un topor. A fost dus la Psihiatrie si ținut pentru cateva zile, după care i-au dat drumul ca e „apt pentru societate”.

După asta și-a găsit drumul pe Donath, unde a văzut motorul meu acoperit cu husa si i-a dat foc. Pe lângă asta, a continuat să taie cauciucurile la aprox 30 de mașini din zona.

Poliția l-a găsit pe Iancu de Hunedoara cu un bolovan în mână. Când s-au apropiat de el a aruncat cu bolovanul în mașina poliției.

Poliția nu e foarte de ajutor spunand ca ei au făcut ce trebuiau sa faca și l-au dus la Psihiatrie. Aparent duminică, cei de la psihiatrie au spus ca omul e perfect în regula când l-au adus și nu au ce să facă cu el acolo. După ce a început sa urle prin spital si-au schimbat părerea.

Mă sperie faptul ca probabil singurul moment în care se face ceva în situații de genul e cand cineva va fi vatamat.

Nu am o problema sau o supărare cu făptașul. E un om care trece prin niște lucruri dificile. Problema mea e legată de faptul ca e lăsat liber pe strada unde e un pericol pentru restu și pentru el și nimănui nu-i pasă.

Urmează sa adun mai multe informații și în special sa mă interesez de ce se intampla la Psihiatrie și să văd dacă avem pe cine trage la rost”.

Cine este responsabil pentru persoanele cu probleme psihice?

În România bolnavii cu probleme psihiatrice pot fi externați „pe semnătură” de către familie. Legal, familie se obligă că va avea grijă ca respectivul bolnav să își ia medicația. Din păcate mulți scapă de sub controlul familiei, nu își iau medicația la timp și astfel apar crize, unele terminându-se cu adevărate tragedii.

Pacienții nu pot fi ținuți în spitale permanent.  În spital, un pacient psihotic poate fi ţinut de la cele trei zile de urgenţă, 10-14 zile, după care poate fi trecut la cronici 30-45 de zile. Ulterior aceștia sunt externați. În țările civilizate există servicii comunitare și asistenți sociali care fac vizite la domiciliu și care se asigură că acei pacienți își iau medicația, îi monitorizează și pot constata dacă acea medicație ar trebui schimbată. Din păcate, în România nu există astfel de servicii, iar pacienții rămân adesea în responsabilitatea familiei.