Politica

Bani pentru foștii milițieni: De la 1 iulie 2018, încă 672.000 de firme sunt obligate să cheltuiască în medie câte 3.000 de euro pentru analize de risc la securitatea fizică

Scris de 642

De la 1 iulie 2018, încă 672.709 persoane juridice sunt obligate să-și facă analize de risc la securitatea fizică pe punctele de lucru, iar costul mediu al unui astfel de serviciu este de 3.000 de euro, reclamă, miercuri, patronii reuniți în Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Romînia. Antreprenorii care nu realizează aceste analize de risc sunt pasibili de amenzi între 10.000 de lei și 20.000 de lei.

Obligațiile sunt prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și de Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003.

Sub incidența acestor obligații intră aproape toate firmele și instituțiile publice din România. Firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, când a intrat în vigoarea HG-ul, au primit o perioadă de grație care a fost prelungită succesiv de guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria. Ultimul termen a fost 1 iulie 2018. Prin urmare, de la această dată sunt pasibile de amenzi usturătoare și firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, dacă nu au aceste analize de risc la securitatea fizică.

Potrivit statisticii de la Registrul Comerțului, consultate de CNIPMMR, la 31.05.2012 erau active din punct de vedere juridic 672.709 persoane juridice, care incepând cu  1 iulie 2018 trebuie să realizeze analiza de risc la securitate fizică. În continuare, obligațiile prevăzute de HG 301/2012 afectează și firmele înființate după 16 iunie 2012.

Micii patroni din CNIPMMR se plâng că prețul mediul al acestor servicii este de 3.000 de euro.

Organizația de patroni cere Guvernului să aborge HG nr. 301/2012 privind aprobarea normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, și implicit Instrucțiunea nr. 9/2013 a ministrului afecrilor interne privind elaborarea analizei de risc, având ca efect eliminarea obligativităţii realizării analizei de risc la securitate fizică, de către toți agentii economicii, aceştia având în continuarea obligaţia să asigure paza bunurilor şi valorilor deţinute, conform Legii nr. 333/2004.

Analizele de risc la securitatea fizică pot efectuate numai de evaluatori autorizați, care în general sunt foști angajați ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării sau ai altor instituții militarem ieșiți la pensie. De altfel, obligația a fost introdusă de Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor și al Apărării, general în rezervă el însuși.

În anul 2017, în Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, erau doar 1.568 de astfel de evaluatori, potrivit Ministerului de Interne.

Costurile totale cu analiza de risc, pentru firmele din România, sunt estimate la jumătate de miliard de euro.

„Un astfel de impact, o jumătate de miliard de euro asupra mediului de afaceri, este imposibil de dus. Sunt antreprenori, cum sunt cei din turism de exemplu, care au zeci de puncte de lucru și fiecare costă câte 1.000 de euro, nu neapărat 3.000 de euro. Din start, ai un cost uriaș pe firma ta. Un alt exemplu concret pentru cât de aberantă este această reglementare este cazul unui antreprenor care are un punct de lucru într-un mall. Legea nu face excepție, deși mall-ul are paza lui, te obligă și pe tine cu firmulița ta pe 2 metri pătrați acolo să mai faci încă o analiză de risc și să-ți asiguri paza și să o și plătești”, a declarat, miercuri, Florin Jianu, președintele CNIPMMR.ULTIMA ORĂ

 • Acum 36 seconds In vizor
  NE ÎNCADRĂM DIN NOU ÎN TERMEN: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 38 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE