In vizor

BANI ARUNCAŢI PE SOMEŞ: După 11 ani și două milioane de euro aruncaţi „pe lucrări”, Consiliul Județean Cluj renunță la Parcul Industrial Tetarom de la Feleacu

Se alege praful de ambiția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care în 2011 anunța că în comuna Feleacu se va ridica un nou parc industrial Tetarom. Proiectul a înghițit din bugetul public al județului peste 2 milioane de euro. Între timp au fost demarate lucrările, proiectul a fost redimensionat, s-a renunțat inclusiv la finanțarea europeană primită, acum se propune renunțarea la proiect. Normal, pisica moartă este aruncată în curtea UAT Feleacu. Iar ăia o retrimit în curtea CJ Cluj, cu boltă.

  • Consiliul Județean Cluj aruncă vina pe Primăria Feleacu și susține că din corespondența purtată rezultă că nu se mai dorește realizarea obiectivului care ar fi putut să beneficieze de fonduri europene.

Lucrările au demarat efectiv în anul 2014, printr-un contract estimat la 55 milioane de lei, care avea o finanțare nerambursabilă de 50%. Parcul industrial urma să fie finalizat în 20 de luni, iar Tetarom obținuse și titlul de Parc industrial pentru investiția din Feleacu.

Au apărut însă probleme la implementare, firma câștigătoare a contractului pentru lucrări, ACI, anunțând că există multe scăpări de ordin tehnic la proiect, care vor duce la o majorare de 37% a costurilor.

  • În 2015 Consiliul Județean Cluj a renunțat și la finanțarea europeană nerambursabilă, 18 milioane de lei, pentru că proiectul nu avansa și era imposibil de respectat calendarul de realizare.

După alți 4 ani a fost propusă reinventarea parcului industrial și transformarea lui în hală pentru IMM-uri și stație de producție a energiei electrice. Însă nici acest proiect, mult mai mic, nu a fost pus în practică. Prin urmare, consilierii județeni vor vota, în această săptămână, pentru rezilierea contractului de asociere cu localitatea Feleacu.

Dar nu-i bai, Tetarom IV a căzut, trăiască Tetarom V! Un foarte frumos sprijin de PR pentru primarul Cîmpiei Turzii, Dorin Lojigan

Prin urmare, dacă după un deceniu de zbateri şi 2 milioane de euro irosiţi, parcul industrial din Feleacu a sucombat mortal (acolo a fost o înţelegere de care trebuie să ne aducem aminte dintre primarul PNL al comunei din primul mandat al lui Alin Tişe la CJ Cluj, de sprijin mutual pentru a se primi terenul pentru CMID), sunt speranţe că va avea mai mult noroc parcul industrial Tatarom V, de la Luna. Acesta este propus pe un teren de 115 hectare, iar președintele CJ Cluj, Alin Tișe, anunța la începutul anului că o firmă privată din domeniul construcțiilor de mașini ar fi deja interesată de proiect. Consiliul Județean Cluj a aprobat alocarea unui buget multianual în valoare de peste 48,8 milioane lei, pe o perioadă de trei ani, în parteneriat cu Primăria Luna și Primăria Câmpia Turzii.

Licitația pentru execuție a căilor de acces a fost deja lansată, la fel și procedura de expropriere. Urmează să fie expropriate 60 de parcele, de 41.400 metri pătrați, majoritatea terenuri arabile, extravilane. Prețul propus de către autoritățile județene este de 0,37 bani/mp.

Exit mobile version