In vizor

Balbaielile Federatiei SHARE cu privire la contractul de impresariere a DJ-ilor Avicii si David Guetta

Federatia SHARE, cea care manageriaza, alaturi de Primaria Cluj-Napoca, programul Cluj-Napoca 2015-Capitala Eurpeana a Tineretului si, implicit, fondurile publice prin care este sustinut acest proiect, nu a reusit, in doua saptamani, sa raspunda unor intrebari simple si pertinente legate de procedura de achizitie publica prin care doi DJ-i de talie mondiala, Avicii si David Guetta, au fost contractati sa concerteze in Romania.

Ziar de Cluj scria in urma cu aproape doua saptamani ca aducerea celor doi artsti costa patru milioane de lei, iar impresarierea lor s-a facut printr-o firma din Germania, European Event Service.

Ulterior, Ziar de Cluj a solicitat Federatiei SHARE mai multe informatii cu privire la procedura de achizitie publica prin care s-a ales acest agent economic pentru impresarierea artistilor. Mai exact, am solicitat numarul anuntului de participare publicat pe Sistemul Electronic de Achizitie Publica pentru contractul ” Servicii de recreere (artistice) ce includ prestatia live a minim 2 artisti recunoscuti la nivel mondial”. Asta, pentru a putea fi analizat caietul de sarcini – adica ce s-a cerut prestatorului pentru aceste servicii.

De asemenea, acest contract a fost castigat de European Event Service, insa s-au depus alte doua oferte, iar Ziar de Cluj a solicitat numele agentilor economici care au mai participat la aceasta procedura si oferta financiara pentru fiecare in parte. Cu toate ca sunt informatii publice, deoarece banii destinati aducerii celor doi artisti sunt alocati de la bugetul local, Federatia SHARE nu a raspuns, pana astazi, acestor solicitari.

Apoi, Ziar de Cluj a aflat ca pentru acest contract, Federatia SHARE a apelat la o procedura mult mai usoara de achizitie publica: a cerut ofere mai multor agenti economici, dar fara publicarea prealabila a unui anunt. In termeni juridici, aceasta se numeste  „procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare”. Numai ca aceasta procedura nu poate fi aplicata in orice conditie, iar Federatia SHARE nu a respectat legea in acest caz.

Articolul 122 al Ordonantei de Urgenta 34/2006 care reglementeaza procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare arata clar in ce conditii o autoritate contractanta – in acest caz Federatia SHARE – poate apela la aceasta modalitate de achizitie publica.

Legea arata ca “autoritatea contractanta are dreptul de a aplica aceasta procedura atunci cand din motive tehnice, artistice, sau pentru motive legate de protectia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achizite publica poate fi atribuit numai unui anumit operator economic”. Cu alte cuvinte, doar un anumit agent economic ar fi putut sa asigure la Untold Festival prestatia artistica a minim doi artisti recunoscuti la nivel mondial (in speta David Guetta si Avicii), ceea ce este greu de crezut.

O alta conditie pentru apelarea la aceasta procedura se refera la urgentarea serviciilor, ceea ce nu poate fi aplicat in cazul SHARE si a festivalului Untold Festival, deoarece se stia inca din 2012 ca orasul Cluj-Napoca va fi Capitala Europeana a Tineretului in 2015. Reglementarea care se refera la urgentarea serviciilor este urmatoarea:

“Ca o masura strict necesara, atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante. Autoritatea contractanta nu are dreptul de a stabili durata contractului pe o perioada mai mare decat cea necesara, pentru a face fata situatiei de urgenta care a determinat aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. In cazuri de forta majora sau in cazuri temeinic motivate autoritatea contractanta are dreptul de a emite un ordin de incepere a serviciilor/lucrarilor concomitent cu initierea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare”, se arata in OUG 34/2006.

Pana in acest moment, Federatia SHARE nu a putut sa explice de ce s-a ales aceasta procedura de negociere fara anunt de participare. Singurul raspuns transmis de organizatie este umatorul:

“Cu privire la solicitarile transmise de Ziar de Cluj, reiteram raspunsul pe care vi l-am transmis, si anume ca toate procedurile legale au fost urmarite si respectate. Toate informatiile cu caracter public sunt afisate pe SEAP. Restul detaliilor solicitate tin de modul de organizare interna, exista clauze de confidentialitate si detalii care pot afecta negocierile cu artistii, astfel ca nu vom dezvalui informatii in exclusivitate, ci vom publica tot ceea ce ne permit contractele existente pe parcursul evolutiei evenimentelor programate, conform strategiei de comunicare. In acest sens, urmatorul anunt programat este pe 29 ianuarie, cand vom dezvalui numele unor alti artisti ce vor participa la Untold Festival”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *