Sanatate

Baile de soare la mare

Scris de 220

 

Pe litoral, radiatia solara este intensa (bogata, mai ales, in ultraviolete), exista miscare continua a aerului, presiunea aerului este crescuta; aerul este bogat in saruri minerale maritime (aerosoli) care dau caracter excitant climei din statiunile balneare de pe litoral. 

 

 

Tinand seama ca unii oameni, adulti sau copii, sanatosi sau bolnavi cronici, pot avea un sistem nervos mai sensibil, care nu suporta climatul de litoral, este bine ca inainte de a incepe cura la mare, ei sa ceara sfatul medicului specialist si sa respecte indicatiile acestuia.

 

 

In timpul bailor de soare, radiatia, actionand direct asupra pielii, intensifica circulatia sangelui prin vasele pielii si astfel se obtine o imbunatatire a circulatiei sangvine in tot corpul. De aceea, orice suferinta a pielii, prin intermediul sistemului nervos central, are rasunet in intreg corpul. Ea poate duce la indispozitie generala, frison si chiar febra. Iata de ce, prin expunerea rationala la soare, trebuie sa urmarim obisnuirea treptata cu radiatia, in special cu radiatia ultravioleta, atat de intensa la mare.

 

 

Unii oameni cred ca radiatiile ultraviolete pe plaja se manifesta numai dimineata, la rasaritul soarelui si pana catre orele 9. Cei care au astfel de pareri gresite aduc pe plaja si copii mici, sculati prea de timpuriu din somnul binefacator al diminetii. Multi copii au cazut victima acestor atitudini eronate; ei s-au imbolnavit, au facut guturai, bronsite, congestii pulmonare sau alte boli ale aparatului respirator.

 

 

De aceea este bine de repetat ca radiatia ultravioleta este mai redusa dimineata si mult mai intensa catre amiaza. Se cunosc astazi urmatoarele caracteristici ale radiatiilor ultraviolete, numite si radiatii actinice si anume: cand soarele straluceste pe cerul fara nori, catre ora pranzului, exista cea mai puternica radiatie actinica (bogata in ultraviolete). Valoarea actinica (in ultraviolete) a radiatiilor solare scade in perioadele de umiditate.

 

 

Iata de ce dimineata, cand umiditatea este crescuta, radiatiile ultraviolete sunt mai reduse. Valoarea actinica a radiatiei solare este scazuta si atunci cand bate vantul puternic. De aceea nu se recomanda sa facem bai de soare in acest intervala; cand cerul este acoperit de nori, radiatiile ultraviolete sunt mai reduse. Totusi ele strabat perdeaua norilor si pot produce arsuri ale pielii celor care stau mult timp pe plaja chiar pe timp noros (mai ales daca se afla la inceputul curei).

 

 

Tinand seama de cele de mai sus s-a stabilit ca, pentru oamenii sanatosi, cele mai bune ore de plaja sunt in lunile iulie-august, intre orele 7-11 dimineata si 15-18 dupa amiaza, iar in lunile mai, iunie si septembrie intre orele 8-11 si 15-17.

 

 

Baile de soare se recomanda sa aiba, in primele zile ale curei, o durata de 2-5 minute. Cei care au mai facut cura la mare vor folosi schema de mai jos, iar cei care vin pentru prima data la mare, vor reduce timpul bailor de soare la jumatate:

 

 

Ziua     Cu fata in sus   Cu fata in jos   Pauza la umbra   Total sedinte

 

  1             5 minute         5 minute               15 minute              3

  2             10   “              10  “                      15    “                    3

  3             15   “              15   “                     15    “                    3

  4             20   “              20   “                     15    “                    3

 

 

In zilele urmatoare se continua sedintele, durata bailor si a pauzelor ramanand aceeasi ca in ziua a 4-a. Aceasta deoarece s-a constatat ca expunerea la soare cu durata de maximum 120 de minute zilnic este suficienta. Baile de soare se vor face de preferinta culcat, ferind capul de razele directe. Este bine sa se poarte pe plaja palarii de paie, bonete sau tulpane de panza alba.

 

 

Baile de soare s-au dovedit a fi foarte folositoare copiilor suferinzi de anemie, debilitate, rahitism, tuberculoza osoasa si extrapulmonara, precum si celor care prezinta tulburari de crestere (copii sub greutatea normala). Copiii sanatosi sunt mai sensibili ca adultii fata de actiunea radiatiilor solare.

 

 

De aceea este recomandabil sa se ceara avizul medicului specialist inainte de a face copiilor bai de soare pe plaja. Facem aceasta recomandare deoarece sunt unii copii care, desi sanatosi, au totusi un sistem nervos mai sensibil. Pe de alta parte, se pot inregistra cazuri in care copilul este aparent sanatos desi el poate avea unele leziuni, care nu se pot descoperi decat dupa examene medicale de specialitate. Iata de ce pentru copiii mici, in special, este necesara examinarea medicala si chiar radioscopia pulmonara, inainte de a fi expusi la soare, pe plaja.

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 mins FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 4 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 5 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 5 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 6 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 21 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE