In vizor

“Baietii destepti” din reteaua terenurilor concesionate ale Clujului

Clinici private, restaurante, spatii comerciale, hoteluri, magazine alimentare, toate acestea au fost ridicate si functioneaza pe terenuri concesionate de Primaria Cluj-Napoca in ultimii ani. Printre cei care au construit pe terenurile primariei se numara McDonald’s, Profi, clinicile private Medestet si Lukmed, hypermarketul Cora, baza sportiva Farmec si majoritatea benzinariilor.

Ziar De Cluj va prezinta lista marilor concesionari ai Clujului, carora acum li se da sansa sa devina proprietarii terenurilor pe care au construit in ultimii ani.Terenuri pe care, de-a lungul timpului, au fost ridicate afaceri profitabile, de la hypermarketuri si magazine alimentare la clinici private si baze sportive. Terenuri pentru care cei care au drept de folosinta pentru multi ani de aici incolo, platesc preturi absurd de mici.

Cele mai multe au fost date in folosinta de Gheorghe Funar, care a impartit parcele generoase de teren in toate partile orasului. Majoritatea au fost concesionate pentru perooade indelungate de ani, de la 20 la 99 de ani sau chiar pe durata de viata a cladirilor edificate pe ele, la preturi de nimic!

Acum, municipalitatea a supus dezbaterii publice un proiect prin care se doreste vanzarea acestor terenuri catre beneficiarii lor. Nu este o dezbatere publica reala, insa, caci nu exista lista completa a acestor terenuri. Singurul consilier local care a solicitat inventarierea lor este Claudia Anastase.

 

Funar a fost darnic cu terenurile publice

Dintr-o analiza sumara a acestei liste, se poate observa cu usurinta ca cele mai multe parcele au fost concesionate in perioada 1997-1999, pe cand Primaria Cluj-Napoca era condusa de Gheoghe Funar. Spre exemplu, benzinariile Mol Romania de pe strada Aurel Vlaicu, Bulevardul 1 Decembrie  si Strada Primaverii au fost construite pe terenuri concesionate pentru o perioada de 49 de ani. La fel, si benzinaria Lukoil din Piata Abator si OMV-ul din Piata Marasti. Terenul pe care a fost construit McDonald’s, in Manastur, a fost dat in concesiune pe o perioada de 25 de ani. In acelasi cartier, un alt teren, de 70 de metri patrati, a fost dat in folosinta firmei SC Pritax Invest SRL, pentru realizarea si exploatarea a doua microstatii de distributie carburanti.

Farmec plateste 60.000 de lei pe an pentru baza sportiva

Baza sportiva Farmec functioneaza tot pe un teren concesionat inca din 1997, pentru o perioada de 25 de ani. In schimbul beneficiului, Farmec plateste municipalitatii 10% din profitul lunar realizat din activitatile sportive, dar nu mai putin de 58.246 de lei pe an.

 

Terenul de sub Cora, concesionat pentru 1 dolar pe metru patrat!

Hypermarketul Cora a fost construit tot pe un teren concesionat in 1999, de doua firme din Timisoara, SC BTC Tehnical Construction SRL si SC Cluj-Napoca Real Estate SRL. Suprafata de 5,7 hectare a fost concesionata pentru o perioada de 49 de ani.  Atunci, consilierii locali au stabilit ca firmele vor plati 1 dolar pe metru patrat pe durata asocierii si inca 60.000 de dolari timp de doi ani, cat se preconiza ca va dura ridicarea „unui centru comercial” – fara nume la acea data.
La un calcul sumar, rezulta ca societatea B.T.C. din Timisoara urma sa platesca 57.000 de dolari pe an (pe durata asocierii de 49 de ani), adica 750 de dolari lunar. Aceasta intelegere intre Primarie si B.T.C este inca valabila si pe deplin dezavantajoasa pentru administratia locala.

 

Lucan si Mugea au primit fiecare cate un teren pentru clinicile private

Nu doar Mihai Lucan a primit de la Primaria Cluj-Napoca un teren pe care sa-si  poata construi clinica privata, ci si medicul estetician Toma Mugea. Acesta si-a ridicat Clinica Medestet pe o parcela de 1.000 de metri patrati, intre Aleea Bizusa si strada Unirii. Dupa un an, in 2005, dr. Mugea a mai primit 300 de metri patrati de teren, pentru amenajarea unei parcari a clinicii private. Mugea plateste – la fel ca si Lucan in cazul Lukmed – 70 de euro pe metru patrat pe toata durata asocierii, adica 49 de ani.

De asemenea, Mugea mai plateste pentru terenul de sub clinica, incepand cu 2006, cate 9.625 de euro anual, timp de opt ani.

 

Teren pentru hotel

Si patronul hotelului Onix, Augustin Baciu, a primit de la Primaria Cluj-Napoca, in 2003, o suprafata de teren de 700 de metri patrati, pentru construirea unui hotel si a unei parcari, pentru o perioada de 49 de ani. Obiectivele nu au primit, insa, autorizatii de constructie.

Un alt om de afaceri din Cluj, Nicolae Badiu, proprietarul restaurantului Sinaia, a primit un teren de 286 de metri patrati in cartierul Grigorescu. Primaria a semnat cu Badiu un contract de asociere pentru o perioada de 49 de ani, iar afaceristul clujean se angaja sa construiasca pe strada Sinaia f.n. un spatiu de cazare si amenajarea unei zone verzi.

Profi si-a construit magazinul alimentar din Piata Marasti tot pe un teren concesionat, care are o suprafata de 4.000 de metri patrati.  Contractul de asociere s-a semnat pentru o perioada de 49 de ani.

 

Anastase vrea dezbatere publica cu lista in fata

Potrivit unei propuneri care va fi dezbatuta in Consiliul Local Cluj si care se afla in prezent in dezbatere publica, terenurile care fac obiectul unei asocieri intre Primaria Cluj-Napoca si alti beneficiari ar putea fi cumparate de catre titularii contractelor.

Liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase, a declarat pentru Ziar de Cluj ca va solicita Primariei Cluj-Napoca sa anexeze la textul proiectului si lista cu terenurile care fac obiectul acestei discutii.

“Voi incerca sa analizez fiecare caz in parte, adica de regula cand vorbesti despre principii este bine sa nu te opresti pe elemente particulare. Cred ca acest subiect necesita o analiza individuala pe fiecare aspect in parte. Daca obiectul de activitate a fost atins, felul in care a fost argumentata utilitatea publica a fiecarui obiect si obiectiv supus analizei. Eu as propune sa facem o inventariere a spetelor, a necesitatii de vanzare si sa nu le tratam global.  Cred ca inventarul spatiilor ar trebui sa fie pus la dispozitia tuturor celor care pot dezbate pe marginea acestui subiect. Poate fi una dintre cerinte, daca veti considera necesar, pot solicita chiar eu sa fie anexata aceasta lista pe site-ul Primariei. Din perspectiva veniturilor, orice vanzare de terenuri este binevenita. Nu stiu daca exista interes pentru a cumpara respectivele terenuri. Cat priveste evaluarea preturilor acestor terenuri, exista doua modalitati: evaluarea la purtator, adusa de fiecare beneficiar de concesiune sau evaluarea facuta de primarie. Cred, insa, ca mult mai corect, onest si principial ar fi ca evaluarile sa fie facute de primarie”, este de parere Claudia Anastase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *