Vocea ta

Baietii destepți din clasa celor care fac constructii fara autorizatie de construire au gasit solutia la Cluj-Napoca

Scris de 5562

Poate v-ati intrebat cum se face o casa fara autorizatie de construire (AC) in Cluj-Napoca? Simplu: Emil Boc, primarul, da din gura vorbe frumoase despre lege si respectarea acesteia, sub el, subordonatii lui isi fac mendrele, interpretand legile si normativele dupa cum le vine plicul (sau ordinul), probabil si considerandu-l pe primar un papagal inofensiva care-i acopera cu stampila si semnatura. Doar are nevoie de voturile lor, nu? Azi va prezentam un caz de pe Strada Foisorului, la numarul 23. Dar nu e singura constructie fara autorizatie, sau cu actele matrasite sa para in regula – așa cum ne tot spune primarul. Pentru unii e ilegal, pentru altii e legal tot ceea ce e ilegal pentru ceilalti – depinde de ce parte a Urbanismului de Cumetrie te regasesti (partea care da, sau partea care primeste).

SESIZAREA ESTE SIMPLA: ”Va arat situatia de pe parcela 253481-intabulata ca fiind constructie edificata in anul 1999-se vede in CF si alte acte (lucru fals). In realitate acelasi proprietar (in anul 2006, domnul Fodor Ciprian – concubinul actualei proprietare-doaman Fodor Ada), facea un PUD in 2007 – atasat. Documentatia avizata de cadastru, de ridicari topo, de Primaria Cluj-Napoca si de Consiliul Local arata un teren fara constructie in 2007 (deci nici vorba sa fie edificat ceva in anul 1999). Mai mult, exista ANCPI e-terra (controlat de guvern) care are istoric al fotografiilor din satelit incepand cu anul 2005 – din nou fara constructie. Mai mult, exista istoric (timelapse) al vederilor din satelit pe google earth, care confirma cele spuse de mine. In plus, indicii urbanistici avizati de PUD in 2007 sunt depasiti (POT si CUT-elemente esentiale in urbanism). Pe aceeasi strada sunt mai multe case cu probleme similare (in CF vezi regim de inaltime P+E-in realtitate vezi P+2E….). Orice sesizare la Primarie, prefectura, ISC sau Consiliul Judetean au fost fara efect-se redirectionau la Primarie si primeam raspunsuri de-a dreptul zeflemitoare. La sesizarea initiala, inainte ca sa fie intabulata constructia am primit urmatorul raspuns (in prezent se afla in procedura….):

”DIRECȚIA INSPECȚIE ȘI CONTROL SERVICIUL CONTROL URBANISM ŞI DISCIPLINA ÎN CONSTRUCŢII NR. 553236/2020

Referitor la sesizarea înregistrată în instituția noastră cu nr. 553236/2020, vă comunicăm:

La controlul efectuat de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism și Disciplina în Construcții în municipiul Cluj-Napoca pe str. Foișorului, nr. 23 s-a constatat faptul că se realizau lucrări de zugrăvire, montat gresie, faianță, instalații electrice și instalații de încălzire. Arătăm faptul că aceste lucrări se pot realiza fără autorizație de construire conform art. 11 din Legea 50/1991 rep. Imobilul a fost achiziționat de d-na Fodor Ada Maria în anul 2020 luna martie conform contractului de vânzare-cumpărare pus la dispoziție de proprietară, iar impozitul aferent imobilului este achitat la zi, în prezent fiind în procedură de înscriere în cartea funciară. Cu stimă, Întocmit: polițist local Șipoș Nicolae poliţist local Antonie Manuela”

Pe langa nereguli grave regasite la inscrierea in CF a actualilor proprietari si modul in care s-a ajuns aici regasim o impasivitate TOTALA a autoritatilor. In fapt inscrierea se bazeaza pe legea 7 (modificata in anul 2020) care pemite inscrierea cu niste conditii—sa fie edificata inainte de Aug. 2000 (de aici si falsele declaratii legat de anul construirii, cica 1999), precum si plata impozitului -pe toata perioada acesta…(dar codul fiscal merge in urma cu doar 5 ani , astfel incat sa nasca obligatii fiscale). S-a ignorat in totatalitate LEGEA 50 si 10 care prevad ca in situatia unor constructii fara AC sa se faca expertiza care sa releveze daca : constructia satisface cerintele de rezistenta si stabilitate (sa nu cada in cap la cineva)+ cerintele de indici urbanistici (POT si CUT -nesatisfacuti-se vede din suprafetele din CF).”

Cand vine vorba despre constructii ilegale Emil Boc sustine ca acestea vor sfarsi in instanta si ca se vor demola, dar nu ne spune ce masuri ia Primaria in acest sens. Emil Boc uita sa mentioneze ca are la dispozitie un departament al Politiei Locale care este responsabil cu respectarea ordinii si disciplinei in urbe. Dar care nu-si fac datoria, sau si-o fac in dorul lelii.

Dupa cum se vede, pe strada Foisorului din Faget, reprezentantii primariei nu au reusit sa identifice o constructie ilegala timp de mai multi ani. Cȃnd in sfȃrsit, in urma unei sesizari, a descins Politia Locala, a dat cel mai frumos raspuns: „Constructia este in curs de inscriere in cartea funciara” (adresa cu numarul 5532XX din 2020 ). La scurt timp constructia apare ca inscrisa in CF. Ne intrebam cum a reusit proprietarii de acolo ”sa vrajeasca” un reprezentant al controlului la o constructie ilegala cu promisiunea ca va rezolva problema, numai ca are nevoie de putin timp?

Proprietarul se tine de cuvȃnt si inscrie constructia in baza noilor modificari legislative care prevad ca se poate intabula o constructie daca a fost construita inainte de august 2000 daca s-a platit impozitul pe toata acesta perioada. Misto e legea asta pentru unii. Asa ca nimic mai simplu: face omul o declaratie ca a pacatuit si nu se mai complica ca restul fraierilor sa faca AC si receptie si plateste retroactiv pe ultimii 5 ani ( ca numai atat prevede codul fiscal ca poate sa plateasca retroactiv) si ne anunta victorios ca e campion la smecherie.

Degeaba incerca niste oameni sa explice ca nu merge pe vorbe legea, ca Politia Locala, ISC, Consiliul Judetean, Prefectura, cand sunt sesizati trimit aceeasi duma cum ca ”nu mai au ce sa faca”. Dar nici macar atat nu e suficient, ca noii proprietari tabulari nu se multumesc cu atat, asa ca mai baga o schema: mai extind putin gardurile, astfel ca vecinii mai incerca pe la Primarie, dar degeaba ca aceleasi institutii de forta raman de neclintit.

Dupa mai multe raspunsuri date parca la misto, de catre exact aceeasi autori (toate raspunsurile sunt redactate de doua persone de la Politia Locala), cel lezat strange dovezi care arata ca in anul de gratie 2000 nu era nici o constructie pe strada Foisorului 23.

 • Printre dovezi sunt patru Certificate de Urbanism, istoricul de la ANCPI (cei de la Cartile Funciare cartografiaza Romania an de an incepand cu anul 2005), declaratie vecini si istoricul din Google Earth. Toate sunt fara valoare in fata institutiilor de forta implicate.
 • Mai apare si  HCL 655 din 2007 care reglementeaza un Plan Urbanistic de Detaliu avizat de catre Consiliul Local Cluj-Napoca. In documentatia PUD din 2007 nu se vede nici o constructie in anul 2007, cu atat mai mult in 1999. Cu alte cuvinte apar acte ale Primariei Cluj-Napoca care se contrazic fundamental intre ele.

Nu mai conteaza ca se construieste fara AC, ca nici asta nu e totul. Nu stiu daca aveti idee de ceea ce insemna o casa de 698 metri patrati cu o amprenta la sol de 218 metri patrati. Ati auzit bine – aproape cat zece apartamente relativ spatioase. Probabil va intrebati daca s-a respectat ceva din legislatia in vigoare in ceea ce priveste legislatia urbanistica actuala sau cea din 2007. Va inselati amarnic, raspunsul este negativ. Un incepator in arhitectura/urbanism are sa va spuna ca la un teren de 1000 mp (atat este parcela de teren de la Foisorului 23) se calculeaza POT si CUT rezultand un CUT mai mare de 0,6 si respectiv un POT mai mare de 20 % (cat erau limitele prin 2007, cand s-a avizat PUD cu HCL 655, actualmente sunt chiar mai depasiti acesti indici).

Poate ca pentru multi cititori aceste lucruri nu va spun prea multe, dar pentru cei care asteapta cu anii pentru un PUZ, sau pentru un PUD, aceste informatii sunt frustrante deoarece Urbanismul de Cumetrie din Cluj-Napoca este „pentru unii ciuma si pentru altii muma”.

Poate ne va raspunde cineva pe unde a mai hoinarit Politia Locala daca nu a reusit sa vada ca se face o casa de aproape 700 mp?

In cadrul unei audiente, petentul este lamurit cu privire la absenta in teren a Politiei locale (aia care primeste prima de osanza, sa infunde birourile, nu sa faca teren): „ pe strada Foisorului s-a facut o poarta si nu mai avem acces” . Cum s-a facut o poarta pe o strada publica in municipiul de cinci stele? Normal, tot fara acte.

Dar toate aceste fapte s-au prescris in opinia celor care fac controale urbanistice in urbe. Iar data de la care incepe sa curga prescriptia se indica verbal si fara nici un act sau remuscare.

Pe buna dreptate, oamenii se intreba de ce nu s-a aplicat legea cand se putea face, numai pe promisiunea faptuitorilor ca vor rezolva problemele si vor intra in legalitate. Care legalitate e aceea in care se intabuleaza o constructie, fara AC, doar pe baza de fals si uz de fals?

Oare de ce nu reuseste Emil Boc sa-si tina audientele conform legii si le tot paseaza ierarhic inferior – ca pana la el sa te manance ”sfintii” Urbanismului de Cumetrie? Daca s-ar tine de treaba, poate ca astfel de cazuri s-ar mai imputina. Nu putem afirma ca Emil Boc este vinovat in mod direct de atitudinea celor din subordinea lui, dar, indirect, la cat de rupt de realitate este, poarta toata vina abuzurilor urbanistice care se intampla sub patronajul lui – caci el este ”seful”.

Deocamdata se vede ca in Urbanismul de Cumetrie din Cluj-Napoca se poate construi fara autorizatie de constructie.

Prin urmare, Emil Boc ar putea renunta, fara probleme, la serviciile celor de la control urbanistic deoarece nu-si indeplinesc misiunea in timp util, sau si-o indeplinesc in mod defectuos.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 10 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 13 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 17 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 19 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 20 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE