Anchete

„Baiatul destept” Augustin Oancea a facut in 2022 cu grupul Tinmar circa 400 000 de euro profit PE ZI

Augustin Oancea, patronul Tinmar Energy, este de departe cel mai destept baiat din energie din ultimii 20 de ani. Il bate la fundul gol si pe fostul rege de la Energy Holding, Bogdan Buzaianu, care a dominat si el autoritar piata de trading de energie ani de zile in regimul Basescu.

Extrem de sensibil la articolele de presa, Oancea m-a dat in judecata pentru un articol inofensiv publicat la finele anului 2021, in care relatam doar lucruri verificabile gen puzderia de contracte primite de la stat, o “agatatura” de la DIICOT si o palma peste degete de la Consiliul Concurentei pentru ca a fost prin facand parte dintr-un cartel.

Omul de afaceri Augustin Oancea, la Giurgiu, 14 iunie 2013. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO (fotografie achizitionata online de Strict Secret)

M-a dat in judecata la 6 luni de la aparitia articolului! Stiti ce e cu adevarat interesant? Ca sunt singurul jurnalist pe care l-a dat in judecata Oancea pana acum!

Nu a castigat in prima instanta, e drept, a facut apel.

Ce l-a deranjat pe Oancea au fost insa mentiunile mele referitoare la faptul ca e sustinut de serviciile secrete, Stat Paralel sau “baieti din sistem”, spuneti-le cum vreti. Este imposibil sa reusesti sa urci ca o cometa pe cerul complicat al pietei de trading fara “sprijin”.

Spuneam in articolul de atunci asa:

Semnul solid că “discretul om de afaceri” Augustin Oancea (asa cum este catalogat de ziarele economice care isi trag contracte babane pentru “liniste jurnalistica”) este săgeata unor băieți extrem de puternici din Statul Paralel si/sau servicii secrete este faptul că în 2021 Tinmar Energy a rupt gura României pe segmentul de achiziții publice cu amendamentul, foarte important, că “negocierile” dintre firmele sau instituțiile de stat și Tinmar nu au fost deloc publice.

Era anul 2021. Si cata dreptate am avut!

Anul 2022 a fost si mai “juicy” pentru Oancea. Daca in 2021, Tinmar a “explodat”, in 2022, a luat caimacul pietei de trading, inregistrand, tineti-va bine, o cifra de afaceri de 1,8 MILIARDE EURO si, tineti-va si mai bine, un profit de 105,8 milioane de euro.

Practic, Oancea a facut numai de pe Tinmar IN FIECARE ZI din 2022 circa 250 000 de euro profit. Dar asta nu e totul. Cititi ancheta mea pana la capat. Caci suma e mult mai mare.

E septembrie 2023, si stiti de ce scriu asta, ca Oancea a facut ditamai purcoiul de profit, intr-un an cu razboi in Ucraina si probleme economice cat casa pentru Romania?

Pentru ca nimeni din presa economica nu a scris. De ce?

Uite, pentru ca domnul Oancea, cand nu ameninta sau nu da in judecata, reuseste sa plateasca prin firma sa de PR sau direct de pe Tinmar, presa nationala ca sa taca. Ah, scuze, sa taca si sa omita!

Hai sa luam un exemplul misto de la prostituata de elita a presei economice, Ziarul Financiar: exact dupe ce la final de iunie 2023, rezultatele financiare ale companiilor au fost disponibile, ZF a ales sa publice o limba in dosul lui Oancea. As fi trecut lejer peste acest act de prostitutie media al ZF, dar…

… mi-a atras atentia o particica din articol:

Tinmar Energy a încheiat 2021 cu afaceri de 3,56 mld. lei, în creştere cu 62% faţă de 2020, în timp ce profitul net s-a ridicat la 143 de milioane de lei, plus 27% an/an, potrivit celor mai recente date de la ministerul Finanţelor.

Este posibil sa ii fi scapat unei experimentate jurnaliste de la ZF ca tocmai erau disponibile datele pe 2022? Nu fiti naivi, nu i-a scapat nimic. A dat doar datele pe 2021, ca sa nu afle presa si opinia publica ca Oancea a facut un profit cat CARUL MARE. Fiindca asa a dorit Tinmar.

Sa mergem mai departe.

In tot acest timp, fostul concurent al Tinmar, Sandel Viorel Tudose, patronul Getica 95, este pus la zid. In 2021, Tudose era regele tradingului de energie.

Dar Tudose e genul de nebun care nu prea sta la discutii, nu a vrut sa “miste din urechi”, asa ca, „cu totul intamplator”, in 2021, TOATE bancile refuza sa ii mai sustina liniile si parteneri vechi precum Metrorex refuza sa ii mai achite energia. In cazul lui Tudose, vreo 30 de milioane de lei, la acea vreme. Tudose este azi impiedicat sa revina total in joc, fiind ocupat cu tone de procese care i se intenteaza sau care i se tergiverseaza, impiedicandu-l sa opereze la capacitate totala. Cine din “statul paralel”/”sistem” a dat semnul bancilor si firmelor de stat ca Tudose trebuie “killarit”?

Dupa doi ani de hartuieli in instante fix pe ogorul de bastina al lui Oancea, Getica 95 si-a obtinut iesirea definitiva din insolventa, in 21 august 2023, eveniment rarisim in piata de energie unde cine crapa o data, crapa pur tujur.

Tudose nu a vrut sa se “joace” cu “sistemul” si si-a mancat doi ani din viata ca sa isi caute dreptatea, partea cu cat a pierdut real nu se poate cuantifica.

E acelasi “sistem” care l-a urcat imediat si pe Oancea, mult mai fragil si mai cuminte/ascultator. De cand Oancea a devenit preferatul sistemului, Metrorex plateste la secunda.

Si plateste sume mari, nene, nu ca la fraierul de la Getica ‘95, cu intarziere si apoi… niciodata. Pai, daca e ordin pe unitate?!

32 de milioane de euro pentru bossul Oancea! IN AVANS, ceea ce la Getica 95 nu era posibil!

Insa, asta nu e totul. Fiindca nu aveti sanse sa cititi in presa economica nationala despre asta, m-am nevoit eu sa va scot cateva dintre marile lovituri pe 2023 ale Tinmar Energy. La un semn ceresc, tot ce are statul roman mai frumos si mai bun de dat, adica banul public, s-a inchinat lui Oancea.

In 2023, numai din achizitii cu dedicatie, adica negociere fara publicare prealabila, sau licitatii deschise, Oancea a produs contracte de 132 de milioane de euro! Unele socante, precum cei 39 de milioane de euro de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare!

Si asta nu e totul…

Oancea se joaca pe piata cu inca doua firme pe care le detine:

  • Eyemall SRL
  • Solprim SRL

Cu ele participa la licitatii, alaturi de Tinmar, adeseori sugand bani publici cu doua guri. Exemplu, de la Aeroportul din Cluj-Napoca a luat cu Tinmar 1,7 milioane de euro, iar cu Eye Mall, firma din grup, inca 800 de mii.

Una dintre firmele paravan a fost “ucisa” cand presa a aflat de ea: Romelia Elena Ivan actiona ca “sageata” pe Arinna development SRL, dar dumneaei e administrator la restul firmelor asumate de Oancea.

Dupa cum puteti observa, impreuna cu Tinmar, grupul de firme controlat de Oancea a sarit binisor de 2 MILIARDE EURO ca cifra de afaceri, iar profitul cumulat pe grup e, de fapt, de 146 milioane de euro, adica de 400 000 de euro pe zi.

Asemenea banet l-a transformat in numai cativa anisori pe Oancea dintr-un paparici “de la tara” intr-o “elita” a Romaniei: tocmai ce si-a luat un avion privat de 8 milioane de euro, alaturi de alti milionari…

… sau petrece „ca un boss” cocalar dand petrecere de sute de mii de euro, trei zile si trei nopti, ca in povesti.

Dar povestile frumoase se pot termina oricand. Vezi cazul Buzaianu sau Tudose.