Editorial

„Ba pe-a mă-tii!”

Scris de 160

De mai mulți ani, în unele medii, se discută despre criza elitelor din România. Din păcate doar se discută, pentru că nu există o strategie coerentă de promovare a celor care chiar au făcut ceva pentru țara asta și care, poate, ar reuși să-i inspire pe tinerii care încă își caută modele. Nu de alta, dar prea mulți tineri români vor să se facă Gigi Becali când vor fi mari.

De ce avem atât de puține elite astăzi e destul de simplu de răspuns. Pentru că un regim odios a închis și terorizat mare parte din intelectualitatea și burghezia din România, care a avut curajul să i se opună după fatidicul an 1946.

După revoluția din 1989, românii au îmbrățișat un alt regim de tristă amintire, cel al democrației originale a lui Ion Iliescu, care a promovat orice, doar elite nu.

Puținii oameni de calitate, care au mai rămas, s-au refugiat în universități, în business-urile lor, în cărțile și în bulele lor.

Nivelul clasei politice a scăzut continuu. Școala românească, altădată renumită, a intrat și ea pe o pantă descendentă a calității.

În lipsa ideilor, confruntarea publică a trecut la categoria ciomag. „Ba pe-a mă-tii!” a devenit regulă de comunicare.

Și încet, încet, elitele au dispărut aproape de tot din prim-plan și în locul lor au venit „vedetele” Guță, Vali Vijelie, Magda Ciumac, Leo de la Strehaia, Axinte, mai nou Vulpița și Viorel și mulți alții din aceeași „lojă”. Care au invadat televizoarele. Și ne-au înlocuit viețile cu viețile lor.

Pe bune, mulți români nu și-au mai trăit viețile, ci s-au holbat luni și ani de zile la asemenea personaje triste și burlești.

Îi înțeleg până la un punct pe patronii de televiziuni private, care au speculat la maxim prostia și lipsa de cultură și educație, dar și apetența pentru glumele de autobază ale multora dintre conaționalii noștri, ca să facă bani.

Dar am un reproș de făcut instituțiilor numite Televiziunea Publică și Radioul Public, care au fost cocoșate de slugile politicienilor vremelnici conducători și care le-au ridicat osanale stăpânilor, în loc să promoveze valorile autentice ale României. Au fost și excepții, îmi vin acum în minte emisiunile lui Cătălin Ștefănescu sau ale Eugeniei Vodă, sau, în trecut, Memorialul Durerii, al Luciei Hossu Longin.

Revenind la tv-uri cu audiențe mari, oare cu cât interes și nerăbdare așteaptă în fotoliu domnul Voiculescu să înceapă un nou episod din „Vulpița și Viorel”? Și, oare la pauză, dă indicații prin telefon, la fel cum face nea Gigi schimbările la Steaua?

Și dacă aceste „vedete” nu vă erau îndestulătoare, mergeți pe internet să vedeți acolo faună. Blogărași, blogărițe, influensăreală, șmechereală, unde fiecare are un singur scop, să găsească tot mai mulți adepți. Nu insist astăzi pe fenomenul rețelelor sociale și al canalelor de youtube și altele, pentru că merită o analiză detaliată altădată.

Vreau să spun doar că în această explozie de medii informaționale, unele extrem de alunecoase, e foarte greu ca tinerii să-și mai găsească busola, să țină calea dreaptă, să discearnă între valoare și kitch, între minciună și adevăr, dacă nu au educație solidă și dacă sunt abandonați în fața smartfonului și a tv-ului.

Cred că ar trebui să le vorbim mai mult despre Brâncuși, despre Aurel Vlaicu și Victor Babeș, despre Carol I și Brătieni, sau despre Eliade și Cioran și despre mulți alții ca ei.

Și să-i trimitem să citească, cât mai mult și cât mai divers, să le dezvoltăm spiritul critic, dar și respectul pentru competiție și pentru performanță.

Și poate așa, tinerii zilelor noastre vor reuși, cândva, să promoveze în funcții cheie și în prim-planul sociețății românești, o nouă generație de elite.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 23 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 24 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE