Din oras

Azi se discută Bugetul Baroniei Cluj-Napoca

Bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi aprobat în ședința Consiliului Local de luni, 12 februarie 2024, la ora 14.00.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în 2024: 721.281.057 euro
Bugetul general al municipiului în 2023: 576.420.168 euro
Creștere de 25,13% în 2024 față de anul precedent.
406.746.374 euro – bugetul pentru dezvoltare (56,4%) și 314.534.682 euro (43,6 %) – bugetul de funcționare.

LISTA COMPLETĂ a obiectivelor de investiții care primesc bani poate fi consultată AICI!

Între timp, vă rugăm să semnați petiția:

Abandonarea culturii, abandonarea cetățeniei. Cui folosește? Petiție către Primarul Emil Boc, Consiliul Local Cluj-Napoca

”Vrem 1% pentru cultură. Din acest an.

Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent. Din acest an.

Cultura clujeană înseamnă cultură cu noi, despre noi. Asta vrem.

În ultimii ani, zeci de organizații culturale de marcă au tras oblonul la Cluj-Napoca.

Vorbim de un fenomen de atrofiere a producției culturale locale. Acest fenomen a început deja să devină vizibil la scară largă și să-și facă o serie de efecte sociale negative.

Producția cultura locală generează și întreține relația cetățeanului cu orașul, apartenența la oraș. În ultimul deceniu, acest argument, adus constant în fața autorităților de către sectorul cultural local, s-a întâlnit cel mai mult ba cu dezinteresul, ba cu incapacitatea, ba cu eschivarea Primăriei de-a adresa neajunsurile grave semnalate de sector. Concret,

2024 este deja al optulea an în care Primăria promite că o să aloce sume adecvate pentru finanțarea producției culturale locale. În realitate, acele “3% din bugetul local” asumate în documentele strategice ale administrației sunt, stagnant, mai puțin de 0.5% din buget. An de an, Primăria creează aparența că ascultă mesajele sectorului. În realitate, le igmoră.

2024 este al patrulea an în care Primăria promite în fiecare an că o să reformeze cadrul de finanțare al culturii, de pe Legea 350 pe OG 51. În realitate, ea continuă să folosească cadrul vechi, neprofesionist și netransparent, iar în acest an a ajuns chiar să tergiverseze înscrierea pe circuitul legal a unei propuneri de regulament nou, dezvoltat în colaborare cu specialiști ai sectorului.

An de an, Primăria depune eforturi consistente pentru a crea spectacolul abundenței culturale la Cluj-Napoca. În realitate, an de an, mai trage din oblonul producției culturale locale. Cui folosește?

Nu majorității clujenilor. Nu acelor clujenilor, care pe lângă evenimente “ca-n Barcelona”, vor să se mai simtă și “ca la Cluj”.

Ajunge cu mimarea “atenției” acordate culturii locale. Cui servește asta?

Ajunge cu “sprijinirea” producției locale – în realitate menținerea unui sistem de alocări neprofesioniste și profund politizate. Cui servește asta?

Vrem 1% pentru cultură. Din acest an.

Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent. Din acest an.

Cultura clujeană înseamnă cultură cu noi, despre noi. Asta vrem.”