Analiza

Azi, în Parlament, se votează moțiunea de cenzură. Matematic, Dragnea este în avantaj. Să vedem cum votează UDMR, minoritățile și așa-zișii rebeli din PSD

Guvernul Dăncilă, al treilea guvern într-un an la dispoziția lui Liviu Dragnea, are de înfruntat astăzi, în Parlament, votul la moțiunea de cenzură inițiată e către parlmentarii PNL, USR și PMP. Pentru demiterea Guvernului este nevoie de 233 de voturi. Așa-zisa Opoziție: PNL, USR și PMP, are 155 de parlamentari, alți 16 fiind neafiliații – cei mai mulți membri Pro România, partidul lui Victor Viorel Ponta.

Ieri am avut parte de o zi plină cu negocieri intense

Pe ultima sută de metri negocierile au fost intense cu cei care ar putea înclina balanța într-o parte sau alta: parlamentarii neafiliați (15) și cei de la UDMR (30). Nimeni nu a spus nimic ieri despre cei 18 deputați ai minorităților naționale, sforăriți de Varujan Pambuccian.

Maghiarii și-au jucat ieri întreaga putere de negociere și și-au transmis doleanțele prin vocea președintelui Kelemen Hunor (să priceapă cine are de priceput că în votul UDMR stă soarta acestei moțiuni de cenzură).

”Am adunat tot ce se poate aduna la un loc”, a spus Kelemen după o întâlnire cu Ludovic Orban, ”ca să vadă toată lumea, şi el, să văd şi eu cam unde suntem. Maxim 194 – 195 de voturi, dacă nu ţinem cont de nimic”. De fapt, PNL, USR, PMP, UDMR și neafiliații ar contabiliza circa 200 de voturi. Ar mai avea nevoie de puțin peste 30 pentru a trece moțiunea, iar ele nu pot veni decât de la PSD sau / și ALDE.

După întâlnirea cu Orban, liderul UDMR a avut o întrevedere tete-a-tete de mai bine de o oră și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Cum s-ar zice, s-a transmis ce anume dă Orban, să se afle cam ce dă Dragnea…, sau, cine știe, ce dă Tăriceanu în cazul în care acesta dorește să-și facă un plan de dezertare din coaliția cu PSD și să-și crească partidul, profitând de scandalul politic actual.

”În acest moment nu pot să spun ce decizie vom lua mâine (miercuri – n. red.). Orice opţiune, din punct de vedere teoretic, este posibilă”, a spus Kelemen la finalul discuțiilor.

Cică, surse din zona PSD spun că Dragnea a fost foarte deranjat de faptul că nu a fost și el invitat la întâlnirea dintre Kelemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu a fost Liviu Dragnea.

Fostul lider PSD și premier din partea acestei formațiuni, Victor Ponta, potențat și de anunțul de aseară al “Grupului de la Cluj” conform căruia va fi sprijinit de Ioan Rus și cine o mai fi rămas în jurul acestuia, a pus și el condiții pentru a vota moțiunea.

”Susținem demiterea Guvernului Dăncilă, dar nu instalarea unuia condus de liderul PNL”, a spus fostul premier.

Imediat a venit răspunsul lui Ludovic Orban:

”Nu ne cramponăm de o condiție”.

Ieri, Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu și Sorin Cîmpeanu s-au întâlnit cu mai mulți lideri PSD, în absența lui Liviu Dragnea, pentru a discuta despre moțiunea de cenzură și un guvern de uniune națională. Conform mass media, obiectivul negocierilor a fost dislocarea masei critice a parlamentarilor nemulțumiți care să voteze demiterea Guvernului Dăncilă. Conform surselor citate de mass media centrală, negocierile s-au finalizat fără nicio promisiune concretă.

Deși, un semnal că lucrurile nu-i sunt prea favorabile lui Dragnea să și-o păstreze pe Dăncilă în fotoliul de premier – de unde aceasta, în naivitatea sa slugarnică, să execute toate manevrele care i se dictează -, sunt destul de șubrede, este anunțul făcut aseară de către Ioan Rus:

“Nu e în regulă ce se întîmpla în PSD. Partidul se duce de rîpă. Voi pune umărul la noua formaţiune condusă de Victor Ponta. Nu am demisionat din PSD şi aştept să mă dea afara. Eu personal, deşi am spus că nu mă interesează, nu pot să las să meargă aşa, toţi avem copii, trebuie să facem ceva. Faţă de situaţia şi condiţiile care sunt acum, cred că rolul social-democraţiei româneşti în forma asta se va diminua drastic în perioada următoare, dar poporul român are nevoie de social-democraţie adevărată ca de aer, că aşa e formaţia noastră. Soluţia pe care o propun Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu cred că este o soluţie bună şi eu îi voi sprijini pe ei. Pentru că Pro România nu înseamnă împotriva cuiva, ci doar pentru. Eu nu sunt fondator acolo, dar am anunţat acum că îi voi sprijini pe ei.Dacă Ponta, Constantin, Câmpeanu vor reuşi să aibă o linie proprie şi să gândească mereu pozitiv, nu în scandaluri, eu îi susţin, nu poţi să spui că „vei merge până la capăt”, ce înseamnă asta?! Dacă acest mic partid va sta pe aceeaşi poziţie de „pro” şi se vor concentra pe dezvoltare… eu îi sprijin pe colegii aceştia mai tineri. (…)”

Deocamdată, dacă UDMR și oamenii lui Ponta voteză moțiunea de cenzură, pentru demiterea Guvernului tot mai este nevoie de circa 30 de parlamentari. Ne mirăm că nimeni nu i-a luat în calcul pe ce 18 parlamentari ai minorităților naționale și așteptăm să vedem de partea cui se vor situa și aceștia.

În rest, vom vedea câți și, mai ales dacă, parlamentari pro-moțiune vor da ALDE și dezertori din PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *