In vizor

Avocatul Poporului intervine abia după șase luni în criza Euthyrox

Euthyrox, medicamentul vital în tratamentul bolnavilor care suferă de afecțiuni tiroidiene se găsește foarte rar în farmacii. Această criză durează din februarie și până acum nu s-a reușit rezolvarea ei. 

Avocatul Poporului a transmis zilele trecute o recomandare Ministrului Sănătății prin care îi solicită să ia măsurile necesare astfel încât să fie rezolvată lipsa medicamentelor de pe piață.

„Ministrul Sănătăţii să dispună ca Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să procedeze la identificarea şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea obligaţiei de serviciu public conform legii în vigoare atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, mai exact respectarea obligaţiei de asigurare de stocuri adecvate şi continue care să asigure necesarul din respectivul medicament, pe tot cuprinsul ţării, conform prevederilor art. 699 pct. 19 şi art. 804 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată”, spune Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, potrivit hotnews.ro

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în urma unui articol de presă din 25 martie despre criza Euthyrox la nivel național și că Ministerul Sănătății i-a comunicat, în 19 iunie, că, începând cu luna februarie, au fost semnalate primele discontinuităţi din partea pacienţilor privind aprovizionarea cu Euthyrox, indiferent de forma farmaceutică.

Situația este un gravă și durează încă din februarie, dar Avocatul Poporului s-a sesizat abia acum, după șase luni. În această perioadă bolnavii au primit în mod repetat asigurări că această situație se va rezolva, dar medicamentul încă ajunge cu dificultate la bolnavi. 

Ziar de Cluj a scris și anterior despre situația disperată în care se găsesc bolnavii care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Unii dintre ei, cei norocoși au rude în străinătate care pot să le procure acest medicament. Bolnavii se ajută între ei și cei care au mai multe folii cu medicamente le donează și celor care nu au reușit să facă rost. Farmaciile se străduiesc să împartă puținele tablete care le primesc la cât mai mulți pacienți. 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj recunoaște că a eliberat doar 10-25 de comprimate încercând să asigure tratament pentru cât mai mulți pacienți.

”Necesarul de medicamente în România este de 50.000 de cutii pe lună. Noi am eliberat pacienților câte 10-25 de comprimate că să le asigurăm necesarul pentru o anumită perioadă de timp. Am fost acuzați că  medicamentul lipsește deoarece noi nu facem comenzi. A fost o dezinformare gravă, pentru că ne-a complicat și mai mult activitatea. Sunt prea puțini cei care au reușit să își facă stocuri, de unde să își facă stocuri, deoarece problema este destul de veche și am semnalat această problemă în mod repetitiv. Euthyroxul lipsește și nu am avut cantități suficiente pentru a satisface necesitățile pacienților. Dacă primesc două cutii o dată la două săptămâni nu pot elibera o cutie, doar necesarul pe 10 zile sau două săptămâni. Nu poate să fie acuzată farmacia ca ultima verigă de absența medicamentului”, a declarat într-o inervenție la Epoch Times, Elena Dinte, Președintele Colegiului Farmaciștilor Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *