Ziar de Cluj a stat de vorbă cu avocatul Ciprian Păun despre legalitatea practicilor din Primăria lui Emil Boc vizavi de condiționarea avizării proiectelor imobiliare. Toată discuția a pornit de la ultima ședință a Comisiei de urbanism când Boc a avut o discuție în contradictoriu cu un beneficiar care voia să își construiască o casă pe strada Spoporului, iar Boc i-a cerut să ridice o creșă sau o grădiniță.
Avocatul Ciprian Păun a precizat că fiecare proiect trebuie analizat în parte și fiecare cerere formulată de către arhitecții din Primărie trebuie raportată la nivelul investiției. În același timp însă, fiecare beneficiar care consideră că cerințele Comisiei sunt exagerate are posibilitatea să se adreseze instanței, însă aproape nimeni nu o face. Astfel că Primăria ajunge să profite de această situație, mai ales că cel mai adesea beneficiarii aleg să se conformeze deoarece procedura din instanță durează foarte mult.
„Eu văd aceeași problemă și în cazul terenurilor cedate pentru drumuri sau pentru parcuri. Mie mi se pare mult mai grav pe zona aceasta de infrastructură decât pe zona de grădiniță sau creșă. Mie îmi convine să fie o creșă administrată de Primărie lângă ansamblu meu pentru că îmi deservește. Dar trebuie discutat de la caz la caz. Trebuie văzut cât de mare e ansamblul, care sunt costurile pentru edificarea grădiniței. Poate că nouă ni se pare scump să construiești o grădiniță, dar dacă e un ansamblu cu 800 de apartamente și costul respectivei grădinițe este derizoriu raportat la valoarea investiției, e banal. Mie îmi convine ca și dezvoltator. Ce nu îmi convine este că trebuie să cedez drumul din fața blocului pe care Primăria îl prelungește și face acolo o magistrală și atrage traficul greu”, explică Ciprian Păun.
Păun a precizat că doar un judecător poate să decidă legalitatea sau ilegalitatea cererilor formulate de arhitecții din Comisie, însă beneficiarii aleg să nu se adreseze instanței. În acest caz Primăria nu are nicio culpă, deoarece membri Comisiei doar fac niște propuneri pe care cei care vor să contruiască pot sau nu pot să le accepte.
„Până la urmă oamenii respectivi au un certificat de urbanism și vin cu u proiect de PUD. Dacă li aprobă, li se aprobă, dacă nu ei pot merge în instanța de judecată. Nu e niciun șantaj, nimic. Problema este că dezvoltatorii de cele mai multe ori se complac în această poezie. Primăria nu mai are niciun fel de culpă. Primăria doar propune varianta respectivă de a realiza. Un proiect ajunge în Comisia de Urbanism unde arhitecții își dau cu părerea și fac propuneri de ameliorare. Arhitecții respectivului dezvoltatori pot să refuze aceste propuneri, caz în care primesc un aviz negativ. Ei pot atunci să meargă în instanță, însă durează mult procedura în instanță. Comisia Tehnică de Amenajarea a Teritoriului joacă un rol, cei mai mulți dezvoltatori aleg să se conformeze. Trebuie analizat fiecare proiec în parte. Dacă e un proiect cu 800 de apartamente și se cere o grădinițe sau o creșă, poate fi rezonabil. Totul ține de la caz la caz. Legalitatea sau ilegalitatea propunerilor pe care le face Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului ține de evaluarea unui judecător. Noi putem doar să ne dăm cu părerea, dar până acum nu au fost acțiuni în instanță care să clarifice legalitatea sau ilegalitatea unei astfel de acțiuni, sau cel puțin nu am eu cunoștințe”, a explicat avocatul Păun.
În ceea ce privește partea fiscală a acestei investiții, Păun a specificat că pe codul de procedură fiscală, există o prevedere expresă care spune că astfel de cheltuieli sunt deductibile începând cu decembrie 2020.
Citește și: