Justitie

Avocații din Baroul Cluj au protestat după condamnarea avocatului Robert Roșu: „La Cluj #Robert, #vremdreptate”

Zeci de avocați din Baroul Cluj, specialiști în penal, contecios, comercial și civi, au protestat luni, 21 decembrie împotriva condamnării avocatului Robert Roșu, cel care l-a reprezentat pe prințul Paul al României. Avocații susțin că Robert Roșu este nevinovat, el fiind și achitat în prima instanță, iar condamnarea acestuia reprezintă un pericol pentru orice avocat din România care își exercită atribuțiile în baza contractului de asistență juridică. 

„La Cluj #Robert, #vremdreptate”, arată avocatul Mihai Neamț. 

Avocații au purtat măști și au păstrat măsurile de distanțare socială, astfel încât protestele au avut loc în trei locuri: pe trotuarul de la Teatrul Național, în fața Curții de Apel Cluj și pe trotuarul din fața sediului DNA Cluj. 

În același timp, judecătorul specializat în penal din cadrul Tribunalului Cluj, Cristi Danileț a reacționat pe pagina sa de Facebook, explicând că e nevoie de motivarea sentinței de condamnare pentru a înțelege dacă s-a  comis sau nu un abuz în cazul avocatului Robert Roșu. 

„I-am văzut pe unii colegi avocaţi din Cluj în faţa Palatului de Justiţie #alaturideRobert. Aş vrea să spun clar: nimeni nu are nimic cu avocaţii ca profesie. Din contra, activitatea lor e la fel de nobilă şi complementară cu a judecătorilor şi procurorilor. Iar la Cluj aceasta este bazată pe un respect reciproc care rareori a înregistrat sincope. În mod firesc, avocaţii au libertatea de a critica soluţiile cu care nu sunt de acord. În situaţia de faţă însă, soluţia nu este motivată, astfel că cei din afara acelui caz ştim doar aspecte aruncate pe piaţă .

Din păcate, un comunicat instituţional total neinspirat al UNBR este pe cale să arunce în aer relaţia dintre cele trei profesii. Reacţia CSM lipseşte cu desăvârşire, ceea ce echivalează cu o complicitate la acţiunile menite să pună în discuţie autoritatea justiţiei.
Nu apăr şi nu voi apăra ilegalităţile din sistem. Din contra, eu însumi am fost „beneficiar” al acestora. Ceea ce nu mă face însă să atac sistemul ca întreg. În fine, trebuie găsite soluţii la situaţia ivită.
În data de 21 decembrie, când comemorăm 31 de ani de la Revoluţie, aş fi vrut să fim uniţi”, a precizat magistratul Danileț. 

În dimineața aceasta au avut loc proteste în mai multe județe din România. Avocați din toate colțurile țării s-au alăturat demersului de a protesta pașnic împotrva a ceea ce ei consideră că a însemnat o sentință abuzivă aplicată avocatului Robert Roșu. 

„Atunci când protocoalele SRI au fost introduse în justiție și judecători obligați să pronunțe……. cum vor ei….. au tăcut, am tăcut. Am crezut că era ……. Kovesi /Coldea a apus. Se vede că nu. Dacă judecătorii tac, avocații nu mai tac. Nu protestăm azi doar pentru că un coleg a fost condamnat pe nedrept, după ce la fond a fost achitat, protestăm pentru că dreptul vostru la apărare este in mare pericol, protestăm pentru că oricare dintre voi poate intra in pușcărie pentru că…… si-a făcut meseria.

Vor să ne închidă și nouă gura. Ei bine nu ne-o inchid. Ce-o să facă? O să ne aresteze pe toți? Așteptăm”, a spus avocata Rădescu, prezentă la protestul de la Palatul de Justiție București.

 

Context

Potrivit DNA, avocatul Robert Roșu „s-a implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Truică Remus”. Avocatul Robert Roșu a fost achitat la Curtea de Apel Brașov și la ÎCCJ a primit 5 ani cu executare pentru 4 infracțiuni. De cealaltă parte, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) este de părere că decizia este inacceptabilă: „represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant”. UNBR a anunțat că va sesiza Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru a verifica felul în care au fost administrate probele în acest dosar. „Discrepanţa radicală între cele două hotărâri judecătoreşti privindu-l pe avocatul Robert-Mihăiţă Roşu (n.r – cea a Curţii de Apel Braşov şi cea a ICCJ) arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe grave asupra credibilităţii justiţiei”, consideră UNBR.

Sursa foto: FB – Mihai Paul Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *